ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
Συνεχίζουν το δολοφονικό έργο
  • Δεκάδες νεκροί κατά την 20ή μέρα των βομβαρδισμών
  • Στόχος των αμερικανικών βομβαρδιστικών και πάλι οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού
  • Ανησυχίες για τα εκατομμύρια των προσφύγων
  • Εσωτερικές διαβουλεύσεις, σε όλα τα μέτωπα, για την «επόμενη μέρα»

Πυρκαγιά στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού μετά τον βομβαρδισμό

Associated Press

Πυρκαγιά στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού μετά τον βομβαρδισμό
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για άλλη μία μέρα, παρά το γεγονός ότι χθες ήταν η Παρασκευή, μέρα ιερής προσευχής για τους μουσουλμάνους, που οι Αμερικανοί διατείνονται ότι «δείχνουν» σεβασμό, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Για μία ακόμη φορά δεκάδες άμαχοι πλήρωσαν και πάλι βαρύ φόρο αίματος, ενώ και οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού έγιναν στόχος. Ολες παράπλευρες απώλειες...

Αργά χθες το βράδυ βόμβα έπεσε κοντά στη συνοικία του Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν και πιθανός στόχος να ήταν στρατιωτική βάση των Ταλιμπάν, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της συνοικίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος ήταν και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ο Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών του καθεστώτος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι 7 πολίτες σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του κέντρου εκπαίδευσης τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες. Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης θέσεις των Ταλιμπάν στο βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η γραμμή αντιπαράθεσης με τους μαχητές της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας. Αρκετές ρουκέτες έπληξαν τμήματα της πόλης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, που έχουν αναπτυχθεί στους λόφους βορείως της Καμπούλ, ή από αμερικανικά αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και στην πόλη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερα κύματα επιθέσεων στην επαρχία Κουχσάν, καθώς οι προσκυνητές μετέβαιναν στο τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής. Πολλοί από τους τραυματίες υπέκυψαν γιατί δεν υπήρχαν οχήματα να τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία.

Στόχος ο Ερυθρός Σταυρός

Από το στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών δεν ξέφυγαν και πάλι οι αποθήκες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR). Τρεις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στην Καμπούλ καταστράφηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, αφού μετά το βομβαρδισμό τους ξέσπασε πυρκαγιά, καταστρέφοντας αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τους πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Μούσα εκπρόσωπος της επιτροπής.

Λίγες ώρες αργότερα, η CICR ανακοίνωσε, από την έδρα της στη Γενεύη, ότι λυπάται για την καταστροφή κατά το τρέχον εικοσιτετράωρο ακόμα ενός τμήματος των μεγάλων αποθηκών της στην Καμπούλ στη διάρκεια των βομβαρδισμών, τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί σαφώς παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου», δεδομένου ότι «ο Ερυθρός Σταυρός ήταν λίαν ευδιάκριτος». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προσωπικό που δούλευε στις αποθήκες «αντελήφθη ένα μεγάλο αεροσκάφος, που πλησίασε αργά τις αποθήκες και από χαμηλό υψόμετρο έριξε δύο μεγάλες βόμβες».

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά αεροσκάφη είχαν χτυπήσει «κατά λάθος» αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού και στις 16 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που προορίζονταν για τους κατοίκους της Καμπούλ.

Στο μεταξύ την ανησυχία του για τη συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν με στόχο τον περιορισμό κυμάτων Αφγανών προσφύγων, διατύπωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο Γιουσέφ Χασάν τόνισε ότι πραγματοποιείται προσπάθεια από τις δύο χώρες να εμποδίσουν τους ταλαιπωρημένους Αφγανούς να περάσουν στο έδαφος του Πακιστάν και να καταφύγουν στα στρατόπεδα προσφύγων. Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι στο έδαφός του ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αφγανοί και πως η χώρα δεν μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Σύμφωνα με συνοριακό φύλακα, την Τετάρτη περίπου 2.000 Αφγανοί που προσπάθησαν να περάσουν στο Πακιστάν εστάλησαν πίσω σε αφγανικό έδαφος και κατέφυγαν σε στρατόπεδο προσφύγων των Ταλιμπάν.

Επαφές για «ενιαίο μέτωπο»;

Οσον αφορά στο «εσωτερικό μέτωπο», οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης δε σχεδιάζουν άμεσα να επιτεθούν στην Καμπούλ. Ο Μοχάμαντ Γιουνίς Κουανούνι, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι οι δυνάμεις της αφγανικής αντίστασης εστιάζουν τις επιθέσεις τους στο βόρειο τμήμα της χώρας και οποιαδήποτε προέλαση προς την Καμπούλ θα σταματήσει στις εισόδους της πόλης. Ο Κουανούνι τόνισε χαρακτηριστικά: «Πριν να εισέλθουμε στην Καμπούλ θα θέλαμε να δούμε να σχηματίζεται μια κυβέρνηση ευρείας βάσης».

Παράλληλα, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ένας από τους παλιούς πολέμαρχους της αφγανικής αντίστασης κατά των Σοβιετικών, υποστήριξε χθες ότι έχει επαφές τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με τη Βόρεια Συμμαχία για το σχηματισμό ενός «ενιαίου μετώπου» και την «υπεράσπιση του Αφγανιστάν» εναντίον των ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, το Κανταχάρ, το Μπαράκι, το Τζαλαλαμπάντ, αλλά και στην Πεσαβάρ (Πακιστάν) για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο», δήλωσε προς το «Γαλλικό Πρακτορείο» από την Τεχεράνη που έχει καταφύγει και ηγείται του κόμματος Χεζμπ-ι-ισλάμι, προσθέτοντας ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ενήμερος για την πρόοδο. Είμαστε επίσης σε επαφή με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, με όλους αυτούς, μέσα και έξω από το Αφγανιστάν, που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

Στη δεκαετία του 1980, ο Χεκματιάρ ήταν ο προστατευόμενος των αμερικανικών και των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κατηγορείται ότι βομβάρδιζε την Καμπούλ επί τρία χρόνια, μετά τον παραμερισμό του από τη στρατιωτική εξουσία, το 1992, από το διοικητή Αχμεντ Σαχ Μασούντ, τον πρόσφατα δολοφονημένο στρατιωτικό αρχηγό της Βόρειας Συμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ