ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από κούνια...

«ΝΑΤΟ: Ενα είδος λέσχης που αποτελείται από χώρες που συνεργάζονται και φυλάνε η μία την άλλη», «Κύρωση: Σαν να μην παίρνεις χαρτζιλίκι όταν παραβιάζεις τους κανόνες στο σπίτι». «Εισβολή: Οταν κάποιοι επιτίθενται και θέλουν να αποφασίζουν σε μια χώρα που δεν τους ανήκει». Αυτά λέει το γιγαντοπανό στην παραπάνω εικόνα, κρεμασμένο στην πρόσοψη ενός κτιρίου στη Δανία και απευθυνόμενο - όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό - σε μικρά παιδιά, σε μια βρώμικη προσπάθεια να παρουσιαστούν τα ευρωατλαντικά σχέδια και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για «τ' αφέντη το φαΐ» ...σαν την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Κακό Λύκο. Κάτι τέτοια βλέπουν και οι δικοί μας κυβερνώντες εδώ και ζηλεύουν τη «δόξα» της ευρωατλαντικής προπαγάνδας από κούνια, όπως δείχνουν και κάτι περίεργες «πρωτοβουλίες» σε σχολεία, τώρα τελευταία, με επισκέψεις σε ΝΑΤΟικές βάσεις, και ενώ με βάση και τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, το δίχτυ της ευρωατλαντικής προπαγάνδας «απλώνεται» όλο και παρακάτω σε μικρές ηλικίες, με την «ευγενική χορηγία» της αμερικάνικης πρεσβείας. Αν νομίζουν πάντως ότι με κάτι τέτοια θα ρίξουν το δηλητήριό τους στα παιδικά μυαλά, βάζοντας και «βάσεις» για αργότερα, κούνια που τους κούναγε...


ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κλείνει η στρόφιγγα για Πολωνία - Βουλγαρία

Σε νέα κλιμάκωση και στο ενεργειακό μέτωπο προχωρά η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες ευρωατλαντικές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια.

Χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της πολωνικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας «PGNiG» ανέφερε ότι η ρωσική «Gazprom» ενημέρωσε ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 π.μ. της Τετάρτης.

Αντίστοιχα, η «Gazprom» ενημέρωσε τη βουλγαρική εταιρεία ενέργειας «Bulgargaz» ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από σήμερα, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες βάσει του σχετικού νέου ρωσικού διατάγματος.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αύξηση τουλάχιστον 17% στη τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η τιμή 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου να ανέβει στα 1.150 δολάρια (πριν ακόμα γίνουν οι ανακοινώσεις από τη Βουλγαρία).

Το αρμόδιο υπουργείο της Πολωνίας προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πλήρη αποκοπή από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Ανέφερε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες σε ποσοστό 76%, ότι η παροχή αερίου στους καταναλωτές δεν θα διακοπεί και πως προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης αερίου από τα αποθέματα.

Στο μεταξύ, αμείωτες συνεχίζονται οι κόντρες εντός ΕΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ ανέφερε πως «εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει», καθώς «δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία», ενώ σχετικές αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μάη. Επιβεβαίωσε δε ότι συγκεκριμένες χώρες απειλούν με βέτο σε προτάσεις για εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο δε Επίτροπος Οικονομίας, Π. Τζεντιλόνι, ανέφερε πως η ΕΕ σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως έως το τέλος του 2027.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς σε συνέντευξη στο «Der Spiegel» επανέλαβε ότι ένα εμπάργκο κατά της ρωσικής Ενέργειας θα αποτελούσε σήμερα για τη Γερμανία «μια οικονομική καταστροφή άνευ ιστορικού προηγουμένου».

Τη Δευτέρα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε μία τροπολογία που θα καθιστά εφικτή την αλλαγή ιδιοκτησίας εταιρειών Ενέργειας ως «μέσο έσχατης ανάγκης», προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια καυσίμων σε έκτακτη περίπτωση.

Χτες, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Ρ. Χάμπεκ προέβλεψε για πρώτη φορά πως η απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί και να είναι... «θέμα ημερών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ