ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τελικές διαβουλεύσεις για την επέμβαση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το μόνο που χρειάζεται πλέον για να αποσταλεί πολυεθνική "αστυνομική" δύναμη προς επίρρωση των ...φιλότιμων προσπαθειών της κυβέρνησης Φίνο να "αποκατασταθεί η τάξη στην Αλβανία" είναι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ΟΑΣΕ κατέληξε όσον αφορά τις τελικές λεπτομέρειες, η αλβανική πολιτική ηγεσία συμφωνεί, οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί δείχνουν διστακτικοί, αλλά όχι και τόσο. Για την ώρα, τα βλέμματα στρέφονται στη Νέα Υόρκη...

Το "μπαλάκι" στα Ηνωμένα Εθνη

Το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή αστυνομευτικής δύναμης στην Αλβανία αναμένει πλέον ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς χτες το Μόνιμο Συμβούλιό του ενέκρινε την υλοποίηση του σχεδίου, που είχε προταθεί πριν λίγες μέρες. Ο ΟΑΣΕ, με απόφασή του, φαίνεται να ζητά τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε οποιαδήποτε βοήθεια, για να "διευθετηθεί η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια" της χώρας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οριστικοποιείται η μορφή της "βοήθειας" που θα παρασχεθεί στην Αλβανία: Θα πρόκειται, αφ' ενός, για μια μόνιμη πολιτική αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ - την πρόθεση να τεθεί επικεφαλής της έχει εκφράσει, ήδη, ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για την Αλβανία, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι - και μια στρατιωτική - αστυνομική δύναμη 5.000 ανδρών. Σε αυτήν τη δύναμη, η οποία θα έχει αποστολή την εξασφάλιση της διανομής της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, θα συμμετάσχουν οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, μαζί με ορισμένες ακόμη χώρες.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία

Το θέμα της "ασφάλειας" ήταν χτες το κυρίαρχο στη συνάντηση εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και τους Αλβανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Η αποστολή σκοπό έχει να βρει τρόπους "αποκατάστασης της τάξης στη χώρα". Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής, Ολλανδός Γιαν Ντ' Ασενμπουργκ, πιθανότατα θα συναντηθεί επίσης με τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, αν και, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, "η ΕΕ κρίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση αποτελεί έναν πιο έγκυρο συνομιλητή από τον Μπερίσα, τον οποίο θεωρεί "αμφιλεγόμενο πρόσωπο"".

Ενα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων και του Μπασκίμ Φίνο είναι η πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών τον Ιούνη. Ο Φίνο φέρεται να υιοθέτησε τη θέση ότι είναι εφικτή η πραγματοποίησή τους, αφού, όπως είπε, "σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν άλλα πολιτικά προβλήματα".

Διπλωμάτες στα Τίρανα εξέφρασαν πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν τον Ιούνη, αφού η κεντρική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει πλέον καμιά εξουσία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι στρατιωτικοί

Στη χώρα βρίσκεται και μια άλλη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Η "ανεπίσημη" αυτή αποστολή, η οποία στάλθηκε την Τετάρτη στα Τίρανα από τις έξι χώρες που είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν στρατιώτες για μια αποστολή στην Αλβανία, είχε σκοπό να εξετάσει τις συνθήκες, όσον αφορά μια πιθανή πολυεθνική επέμβαση στην Αλβανία.

Μέλη της αποστολής φέρονται να εκτιμούν ότι "αν αποφασιστεί μια επέμβαση, θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (;)μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, πολύ υπέρτερη σε δυνατότητες από την αλβανική αστυνομία".

"Οι αλβανικές δυνάμεις της τάξης βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ένδειας, είναι ανίκανες να αναλάβουν την παραμικρή δράση", δήλωσε ένας στρατιωτικός, λέγοντας, όμως, ότι "μπορούμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με ένα περιορισμένο απόσπασμα".

Μηνύματα αλληλεγγύης

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλεί για αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό και τίθεται εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε εκείνους που ζητούν "επέμβαση στο όνομα της ελληνικής μειονότητας, (οι οποίοι) σίγουρα υποκρίνονται, μιας και η τύχη της είναι δεμένη με αυτήν του αλβανικού λαού. Κρύβουν ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων κεφαλαιούχων δεν είναι η μειονότητα, αλλά οι εκατοντάδες επιχειρήσεις τους με τα δεκάδες δισ. δραχμές, που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια και το φόβο τους για τα κεφάλαιά τους. Εμείς σαν κομμάτι του επαναστατικού κινήματος λέμε όχι σε κάθε είδους επέμβαση και προπαντός στη στρατιωτική. Ο αλβανικός λαός έχει κάθε συμφέρον μόνος του να καθορίσει την τύχη του, μέσα από τους αγώνες του, ενάντια στους διεθνείς δήθεν "φίλους" του, ενάντια στις πολιτικές των πολυεθνικών που έφεραν αυτή τη χώρα σ' αυτά τα χάλια".

Από την πλευρά της, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, με ανακοίνωσή της, καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να μη συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση, διότι έτσι καθίσταται υποστηρικτής του Προέδρου Μπερίσα και θα αποβεί εγκληματική και ολέθρια για τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό, ζημιώνοντας σίγουρα την ελληνική μειονότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ