ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
«Γέφυρες» για πιο επιθετική συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Παρά τις κορόνες για το αντίθετο, ο δικομματισμός και ο ΛΑ.Ο.Σ. έβαλαν χτες βαθύτερα τα θεμέλια μιας πιο ενεργού σύμπραξης ενάντια στο λαό

Από τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
«Γέφυρες» για την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, για την προώθηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την επίτευξη πιο επιθετικής συμπόρευσης για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και την υποταγή των εργαζομένων στη σφαγή τους, έριξε χτες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από αίτημα του Γ. Παπανδρέου.

Εκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε και ο Κάρ. Παπούλιας, ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «η παρούσα στιγμή είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε» και διέγνωσε «περιθώριο σύγκλισης σε σημαντικά θέματα». Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την κοινωνική συνοχή.

Η επίτευξη της «εθνικής συνεννόησης», που ζήτησε και χτες ο Γ. Παπανδρέου και στήριξε ο μόνιμος πλέον «συνοδοιπόρος» της κυβέρνησης, Γ. Καρατζαφέρης, είχε βασικό αποδέκτη τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και εδράζεται στη στρατηγική σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού για την προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Τα σημεία που απορρέουν ξεκάθαρα και από τη χτεσινή συνάντηση είναι:

α) Οι «προσεγγίσεις» που διαπίστωσαν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα αφορούν στην επίθεση στα δικαιώματα του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δεν μπορούν να συγκαλυφθούν πίσω από τις «διαφωνίες» για το φορολογικό σύστημα που επικοινωνιακά επιχείρησαν να αναδείξουν σε κομβικό ζήτημα.

β) Η μη επίτευξη μιας εξόφθαλμης συναίνεσης, που αναζητούσε εναγωνίως η κυβέρνηση και επιδίωκε να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις, δε «σκόνταψε» πάνω σε προγραμματικές διαφωνίες - αφού αυτές είναι ανύπαρκτες - με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Σκόνταψε» πάνω στους ανταγωνισμούς για την κυβερνητική εξουσία αλλά και στο γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του το «πάνω χέρι» στη συναίνεση, για να εφαρμόσουν με τους δικούς τους όρους την ίδια βάρβαρη πολιτική.

γ) Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης να προωθήσει τα νέα σκληρά μέτρα και να χειραγωγήσει τις λαϊκές αντιδράσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή τους, με δεδομένα το βάθος και τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης καθώς και τα αδιέξοδα στην προσπάθεια των αστικών κομμάτων να τη διαχειριστούν για λογαριασμό των μονοπωλιακών συμφερόντων.

δ) Οτι οι διαβουλεύσεις που κάνουν η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της με ΕΕ και ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσουν νέα δανειακά κεφάλαια και να συμφωνήσουν τους όρους της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, γίνονται μέσα στο πλαίσιο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που επηρεάζουν άμεσα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου.

Μονόδρομος για το κεφάλαιο

«Μόνο αυτή την πολιτική αποδέχεται η τρόικα», ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει σαν «μονόδρομο» τη σκληρή ταξική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε σε τίποτα τον πρωθυπουργό λίγη ώρα αργότερα στο διάγγελμά του να καλέσει στη συγκρότηση ενός ισχυρού ταξικού μετώπου ανάμεσα στα αστικά κόμματα που έχουν «κοινούς στόχους», δηλαδή την ένταση της επέλασης εναντίον του λαού.

«Υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο «κύκλος της συναίνεσης δεν κλείνει», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι «ώρα για συμβατική αντιπολίτευση» και «πλαγιοκόπημα της κυβέρνησης». Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα «εθνικής συστράτευσης» στις αστικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου, όπως είπε, να «διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας». Να αποτρέψουν, δηλαδή, με κάθε τρόπο τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων και την οργανωμένη πάλη του λαού για την αμφισβήτηση και το γκρέμισμα του αστικού συστήματος.

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να δώσει και τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και κυρίως τη ΝΔ για την «επίτευξη των στόχων». Συγκεκριμένα:

-- «Πρώτον, να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να κόψουμε μαχαίρι κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ».Να συνεχίσουν, δηλαδή, την αφαίμαξη του λαού, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή του ελληνικού καπιταλισμού στους κόλπους της Ευρωζώνης.

-- «Δεύτερον, να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων - δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα - από του χρόνου, το 2012».Να ενταθούν τα μέτρα της περικοπής μισθών και συντάξεων και της επιβολής φόρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια για την πλουτοκρατία.

-- «Τρίτον, να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος».Μέσα από τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και το δραστικό περιορισμό των κοινωνικών υπηρεσιών.

-- «Τέταρτον, να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία».Προκειμένου να δοθεί νέος ζωτικός χώρος στους επιχειρηματικούς ομίλους με την εκχώρηση των κρατικών υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν και κεντρικές θέσεις του προγράμματος της ΝΔ, πρότεινε να υπάρξουν «κοινές θέσεις», ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα».

Ακάθεκτα αντιλαϊκά

Μάλιστα, παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών απευθυνόμενος στον Αντ. Σαμαρά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του φορολογικού, γιατί, όπως υποστήριξε, «αυτά που λες δεν τα δέχεται η τρόικα», στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να υπάρξει κοινή γραμμή. «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Παράδειγμα, ζήτησα το ζήτημα "φορολογία" να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάνε μαζί στην τρόικα για «να επαναδιαπραγματευτούμε» το μνημόνιο. «Ελα να συμφωνήσουμε μαζί και μετά πάμε στην τρόικα», είπε ο Αντ. Σαμαράς, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι «είναι προϊόν διαπραγματεύσεων», και δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σημείωσε: «Προχωρώ μόνος μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις και θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις». Αξιοποιώντας μάλιστα την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη, που ζήτησε «οικουμενική κυβέρνηση» ή «κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.», δήλωσε έτοιμος να αποδεχτεί προτάσεις για τον ορισμό προσώπων «κοινής αποδοχής που θα στελεχώσουν κρίσιμους τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις».

Στις δηλώσεις του, μάλιστα, τόνισε ότι πιστεύει «σε κυβερνητική συνεργασία, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία», τροφοδοτώντας τα σενάρια για στελέχωση της κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή ακόμα και για κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει πριν ή μετά από κάλπες. «Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοιχτός σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Αντ. Σαμαράς απέκλεισε την κυβέρνηση συνεργασίας, σημειώνοντας οι «είναι αντισυνταγματική ενέργεια αφού δεν υπάρχει εντολή για σχηματισμό της»...

Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε κατά των πρόωρων εκλογών, όταν ρωτήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν είναι στα σχέδιά του, υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν το 2013. Ωστόσο, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι ρευστή» και πολλά θα «εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ». Ο πρωθυπουργός απέκλεισε και την περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της σύσκεψης χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για την κατάσταση της οικονομίας. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, συμμετείχαν στη σύσκεψη, υποστήριξε ότι «αν δεν πάρουμε την 5η δόση του δανείου μέχρι τις 15 Ιουλίου θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών»...

Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος και συνομιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε: «Την 5η δόση θα την πάρουμε κανονικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα»! Η τακτική του υπουργού Οικονομικών αντανακλά και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που εδώ και 15 μήνες απειλεί το λαό με την πτώχευση για να περνάει τα προαποφασισμένα μέτρα.

Θέμα οικουμενικής κυβέρνησης έθεσε εκ νέου στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα».

Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε τη συνάντηση ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι «ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου». Κάλεσε μάλιστα τον Γ. Παπανδρέου να καταλάβει ότι «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού προκειμένου να διαπραγματευθεί ισχυρά με τους δανειστές της», ζητώντας ουσιαστικά ο ίδιος απ' το λαό να συναινέσει και να στηρίξει διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ