ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΠΛΟΚΟΛΟΓΙΑ
Ισχυρά «εργαλεία» δικομματικού αποπροσανατολισμού

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η υπόθεση ντόπινγκ, οι εκλογές στην ΕΠΟ και η διαπλοκολογία, αποτελούν την «πολιτική ατζέντα» της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα...

Με νέο «υλικό» φροντίζει να τροφοδοτεί καθημερινά η κυβέρνηση τη σκανδαλολογία και τη διαπλοκολογία, καθώς εκτιμά ότι μέσω αυτών των «εργαλείων» πετυχαίνει να διαμορφώνει την «ατζέντα» και το «κλίμα», που εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς της.

Στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση ξετύλιξε χτες τη δράση της σε τρεις τομείς ταυτόχρονα: Πρώτον, κράτησε ανοικτό με εξόφθαλμη υπουργική παρέμβαση το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, δεύτερον, κινεί τις διαδικασίες σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ντόπινγκ, τρίτον, συνέδεσε τις εκλογές στην ΕΠΟ με το συνολικότερο «πόλεμο κατά της διαπλοκής».

Η υποδαύλιση της σκανδαλολογίας και της διαπλοκολογίας εκ περιτροπής ή ταυτόχρονα αποτελεί «στρατηγική επιλογή» της κυβέρνησης, καθώς βολεύει τα σχέδιά της για την αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων, διατηρεί άφθαρτη την «εικόνα» της και κρατά συσπειρωμένη την εκλογική βάση του κόμματος και αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα που οξύνονται από την κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση κατέστησε χτες ξεκάθαρη τη βούλησή της να κρατήσει ανοικτό το σκάνδαλο με τις «φούσκες» το 1999 στη Σοφοκλέους, ακριβώς για να το αξιοποιήσει (μικρο)πολιτικά το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, πρόσφερε απόλυτη κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα για τη χονδροειδή παρέμβαση και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, αφήνοντας να φανεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι κρατήσει όπως μπορεί το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ανοικτό.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί «απολύτως» με τους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιχειρώντας να τη δικαιολογήσει επικαλέστηκε σαθρά επιχειρήματα είτε ότι συμφωνεί με την παρέμβαση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός είτε ότι ο υπουργός κινήθηκε εντός των «συνταγματικών δικαιωμάτων» του!

Αφήνοντας στην άκρη τα νομικίστικα επιχειρήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να φανεί η βούληση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την υπόθεση και στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά εξουσίας: «Η "φούσκα" του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της "φούσκας" του Χρηματιστηρίου - και είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες πολίτες, που με ακούν τώρα, συμφωνούν απολύτως - θα διερευνηθεί έως τέλους», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είναι δέσμευσή μας: η υπόθεση του Χρηματιστηρίου θα διερευνηθεί σε βάθος».

Στο μεταξύ, οι χτεσινές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο δικαστικός φάκελος για το ντόπινγκ παίρνει το δρόμο της Βουλής με το ερώτημα των ευθυνών πολιτικών προσώπων, επανέφεραν στην επιφάνεια τις «προβλέψεις» του πρωθυπουργού στο περιβόητο γεύμα στου «Μπαϊρακτάρη», όταν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη σύσταση δύο ακόμα εξεταστικών επιτροπών, μία για το χρηματιστήριο και μία για το ντόπινγκ. Η υπόθεση που παραπέμπεται στη Βουλή αφορά στο σκέλος των επιχορηγήσεων σε σωματεία που είχαν εμπλακεί στην προετοιμασία αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εισαγγελείς Σπ. Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου εκτιμούν ότι στην υπόθεση των επιχορηγήσεων διαφαίνεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης αποδίδει το «θόρυβο» που προκλήθηκε από την εμπλοκή της στις εκλογές της ΕΠΟ στη συνολικότερη επίθεση που δέχεται από τα διαπλεκόμενα. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφάνισε το θέμα κλειστό δηλώνοντας ότι «η υπόθεση έκλεισε (προ)χτες», ωστόσο ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης έδωσε συνέχεια, συνδέοντας μάλιστα την επίθεση που δέχτηκε με τα όσα είπε την περασμένη βδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τη μάχη κατά της διαπλοκής, και ενώ αναμένεται επίθεση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν βασικά στελέχη της ΝΔ», τόνισε. Διαπίστωσε ότι «οι εκλογές στην ΕΠΟ δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα», κατηγορώντας μάλιστα τον «αποτυχόντα» υποψήφιο στην ΕΠΟ Β. Μητρόπουλο ότι «βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία», διαπλεκομένων συμφερόντων προφανώς.

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει «παιχνίδια στο χώρο της Δικαιοσύνης»

Την ίδια στιγμή που η υπόθεση του σκανδάλου του χρηματιστηρίου οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί τις εξελίξεις για να στήσει αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά με την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια στο χώρο της Δικαιοσύνης», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα που ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

Η κυβέρνηση «παίζει παιχνίδι», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς από «τη μία πλευρά μιλάει για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και από την άλλη θέλει να την ποδηγετεί». Ο ίδιος, θέλοντας να ...αξιοποιήσει την υπόθεση και για τις αντιπολιτευτικές ανάγκες του κόμματός του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο παίζει παιχνίδια, αλλά δεν ασχολείται και με τα ουσιαστικά ζητήματα που έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία», καθώς όπως πρόσθεσε «παρουσιάζει το οκτάμηνο έναν πενιχρότατο απολογισμό».

Από την πλευρά του ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, σχετικά με την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι πρόκειται για «τεράστιας σημασίας θεσμικό συνταγματικό ατόπημα».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης κινήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», ο Αλ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Η απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και αντισυνταγματική πρωτοβουλία του κ. Παπαληγούρα ήταν έξω από το Σύνταγμα, την ποινική δικονομία και τον Οργανισμό των Δικαστηρίων. Ετσι, αυτά που λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι απολύτως ανακριβή και προσπαθεί να συγκαλύψει μια απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού».

ΦΑΚΕΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Στον εισαγγελέα Εφετών

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντ. Πλωμαρίτη διαβίβασε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός το φάκελο της υπόθεσης του βουλεύματος με το οποίο απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για χειραγώγηση μετοχών το 1999, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα ή μη άσκησης έφεσης, σύμφωνα με την επιθυμία του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

Η επιθυμία του υπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στην ενέργεια αυτή του υπουργού και τονίζει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να αποφεύγεται κάθε ανάμειξη ή παρακίνηση ή παραίνεση ή παρέμβαση, άμεση ή έμμεση, στο έργο της Δικαιοσύνης από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο. «Τέτοιες ενέργειες», προσθέτει, «είναι ανεπίτρεπτες επί εκκρεμών υποθέσεων, γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εντύπωση επέμβασης στην προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών ή επηρεασμού αυτών που συνεπεία άσκησης ένδικων μέσων θα εκδικάσουν την ίδια υπόθεση» και επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για την αμεροληψία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όταν η εκδήλωση αυτή προέρχεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Από τη μεριά του ο Αν. Παπαληγούρας υποστήριξε ότι «είναι καθήκον της Πολιτείας να διασφαλιστεί ότι η οποιαδήποτε ποινική δικαστική κρίση θα είναι δίκαιη, ορθή και απόλυτα σύμφωνη με το νόμο» και πρόσθεσε: «Η πραγματική πρόθεση όσων καταγγέλλουν παρέμβαση τάχα στη Δικαιοσύνη είναι η συγκάλυψη της κυβερνητικής παρέμβασης του 1999-2000 στο Χρηματιστήριο, που απομύζησε τις οικονομίες 1,5 εκατ. μικροαποταμιευτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ