ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόταση για Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ζητήσει από τον Κ. Στεφανόπουλο ο πρωθυπουργός.

Αυτό ανακοίνωσε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής, κατά την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει τελικά με το «σχέδιο Ανάν», αφού, όπως είπε, αυτό «περιέχει θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές». Είναι ώρα περίσκεψης και ευθύνης για όλους, είπε, και τόνισε ότι η κυβέρνηση «συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες θα πάρει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η τελική απόφαση βρίσκεται στην κρίση του κυπριακού λαού και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν την επιλογή τους και τόνισε ότι «πιστεύω απόλυτα πως αυτό θα γίνει με ώριμη στάθμιση όλων των δεδομένων, με σύνεση και διορατικότητα για το μέλλον».

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η πορεία των συνομιλιών ήταν προδιαγεγραμμένη από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιών που αυτή προέβλεπε και για την παρουσία του στην τελική φάση της Λουκέρνης τόνισε: «Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του γραμματέα του ΟΗΕ, γιατί βασικός στόχος ήταν να συμβάλουμε στην επίτευξη λύσης αλλά και γιατί θεωρώ χρέος μου να τηρώ με ευλάβεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα όπως προέκυπταν από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης». Στη Λουκέρνη, συνέχισε, όλες οι προσπάθειές μας είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του προβλήματος «η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ». Απαντώντας στην κριτική για έλλειψη ενημέρωσης είπε ότι υπήρξε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πεποίθηση ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και των δύο λαών και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τόνισε ότι ως κυβέρνηση «ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις στους Ελληνοκύπριους. Συνεργαζόμαστε στενά, συνεννοούμαστε, στηρίζουμε και παίρνουμε πληροφορίες μετά από συνεννόηση μαζί τους». Απαντώντας δε στην κριτική ότι δεν παίρνει θέση, επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος είπε χαρακτηριστικά: «Αν μέτραγα το πολιτικό κόστος θα σηκωνόμουν προσωπικά να πάω σε αυτή την τελική φάση των διαπραγματεύσεων υπό τις συνθήκες μάλιστα που είχαν διαμορφωθεί»;

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εμμεση αποδοχή του «σχεδίου Ανάν»

Με έμμεσο τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου φάνηκε στην ομιλία του να κλίνει υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν», ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί όλες τις μέχρι τώρα ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, αφού συνέστησε και αυτός με τη σειρά του νηφαλιότητα και ρεαλισμό, είπε ότι στο «σχέδιο Ανάν» «πρέπει να αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τα θετικά και πώς θα αμβλύνουμε τα αρνητικά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι δυνατότητες της επανενωμένης Κύπρου θα είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα».

Ο Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, ήταν σαφέστερος στη συνέχεια, αφού είπε ότι η τοποθέτηση στο «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να γίνει στατικά και αριθμητικά, αλλά «με όρους του κοινού μέλλοντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και με γνώμονα τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχει και μία αποτυχία της διεθνούς προσπάθειας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Σ' αυτήν τη βάση, θα εκφράζουμε με ευθύνη, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα την άποψή μας, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος, βεβαίως μετά από την ενδελεχή μελέτη όλης αυτής της προσπάθειας από τον ΟΗΕ».

Είπε ότι η ενημέρωση που είχε από την κυβέρνηση αφορούσε μόνο στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και τόνισε ότι για τις διαδικασίες της Νέας Υόρκης ήταν ενήμερη και η ΝΔ και μάλιστα είχε συμφωνήσει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις ενέργειες των κυβερνήσεών του, λέγοντας ότι με αυτές «διεθνοποιήθηκε το πρόβλημα μέσα από την αναγνώριση του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δήλωσε δε περήφανος και για τη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 και την Κοπεγχάγη του 2002 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μάλιστα, είπε ότι με τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης εξαναγκάστηκε ο Ντενκτάς και η Τουρκία να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, ενώ προσπαθούσαν πάντα να ματαιώσουν την προοπτική της λύσης.

Αναφερόμενος στην άποψη ότι η Ελλάδα «απλώς συμπαρίσταται» στην Κύπρο, είπε ότι είναι «μια βολική πολιτική μη κόστους» και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει άποψη για το θέμα. Τέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι από το ΠΑΣΟΚ δε θα ακουστούν «μηδενιστικές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις για το σχέδιο Ανάν» και «ανέξοδες πατριωτικές κορόνες».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βλέπει και θετικά στοιχεία στο «σχέδιο»

Στη γραμμή ότι στο «σχέδιο Ανάν» υπάρχουν και υπέρ και κατά κινήθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

«Η δική μας θέση, είπε, είναι ότι οφείλουμε να μελετήσουμε ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά στη δυναμική των εξελίξεων. Υπάρχουν και κατά, υπάρχουν και υπέρ. Δεν είναι θέμα να τα ζυγίσουμε, είναι θέμα ποιο πολιτικό περιεχόμενο έχουν και ποια δυναμική απελευθερώνουν».

Τόνισε ότι «ούτε οι ωραιοποιήσεις, ούτε οι καταστροφολογίες βοηθάνε. Πρέπει να εκτιμήσουμε όλα τα στοιχεία μιας λύσης που εξαρχής γνωρίζουμε ότι θα είναι και δύσκολη και επώδυνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπερασπίστηκε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτήν την επιλογή εμείς την είχαμε από την αρχή στηρίξει εκτιμώντας ότι η ενταξιακή πορεία θα λειτουργούσε ως καταλύτης και για τη λύση του προβλήματος». Υπερασπίστηκε, επίσης, τη θέση του κόμματός του για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ως βάση για συζήτηση, επικαλούμενος το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, είχε ανάλογη θέση. Για την τελική θέση του ΣΥΝ είπε ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υποψη «η θέση της Κυπριακής Αριστεράς» και ανέφερε ότι «η αριστερά πρέπει να προσεγγίζει το Κυπριακό με έναν πιο σφαιρικό τρόπο, με μια όχι εθνοκεντρική αντίληψη, αλλά με πιο ευρωκεντρική αντίληψη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ