ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την ανάγκη το εργατικό και το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να βρεθούν σε κοινό δρόμο αγώνα και διεκδίκησης, ενάντια στις εντεινόμενες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, ανέδειξε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Κάλεσε τους σπουδαστές με την ψήφο τους στις προσεχείς φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 9 του Μάη να διαμορφώσουν συσχετισμούς τέτοιους που να ανταποκρίνονται στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και που μπορούν να συμβάλουν στην κλιμάκωσή τους. Η ομιλία στα ΤΕΙ έγινε στα πλαίσια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στη Χαλκίδα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμα ο Σήφης Κωτσαντής και ο Γιάννης Παναγής, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και στελέχη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Νωρίτερα, η Αλέκα Παπαρήγα είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και δομές Πρόνοιας για Ατομα με Αναπηρία, ενώ συναντήθηκε με εργαζόμενους, τον πρόεδρο Κ. Κουρούμπα και διδάσκοντες του ΤΕΙ.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Οι αγωνιστικές διαθέσεις να εκφραστούν και στις σπουδαστικές εκλογές

Κατάμεστο το αμφιθέατρο στη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι αντιδραστικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να λειτουργήσουν δίχως τη συνδρομή της Παιδείας. Δίχως την Παιδεία είναι αδύνατον να έχουν παραγωγή και αναπαραγωγή ενός πιο εκμεταλλεύσιμου εργατικού δυναμικού, ενός χειραγωγημένου ιδεολογικά και πολιτικά επιστημονικού δυναμικού. Δεν μπορούν να κτίσουν στο κενό». Με αυτά τα λόγια η Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε το χαρακτήρα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της εκπαίδευσης, μιλώντας χτες στο ΤΕΙ Χαλκίδας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο ίδρυμα. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος δέχτηκε θερμή υποδοχή από σπουδαστές του ΤΕΙ, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε και με καθηγητές και εργαζόμενους.

Στα μέτρα του κεφαλαίου η «μεταρρύθμιση»

Στην κεντρική της ομιλία, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν πίσω στην αντιεκπαιδευτική τους πολιτική «γιατί είναι ταξική πολιτική» και τα μέτρα που προωθούν «ήταν και είναι λογικά και αναμενόμενα μέτρα για το κεφάλαιο». Απ' την άλλη, όμως, υπογράμμισε πως «αυτά που συντελούνται τα τελευταία χρόνια και αυτά που είναι μπροστά, εάν περάσουν και υλοποιηθούν συνιστούν μια μεγάλη τραγωδία για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία».

Από τη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ
Από τη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ
Οπως εξήγησε «τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ και αυτά που θέλει να πάρει ήταν μέτρα που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αναπόφευκτα τα πήρε». Πρόσθεσε, μάλιστα πως το ΚΚΕ το 1999 ανέδειξε αυτά τα μέτρα, από τότε που έγιναν «συσκέψεις και συναντήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρώπης» «που πίσω απ' αυτές τις συσκέψεις ήταν η παγκόσμια τράπεζα, ήταν ο ΟΟΣΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν ο παγκόσμιος καπιταλισμός και τα όργανά του. Απ' τη σύνοδο της Μπολόνια είπαν για ό,τι γίνεται τώρα: διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς όπου θα είναι τα λεγόμενα δημόσια και τα ιδιωτικά, πλήρης εμπορευματοποίηση άμεση και έμμεση της Παιδείας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως τόνισε «χρειάζεται και γενική πολιτική απάντηση, χρειάζεται απάντηση σε κάθε χώρο, που θα δημιουργήσει γενικό κίνημα». Χρειάζεται «να βγουν πολιτικά συμπεράσματα και να συνεχιστούν οι αγώνες με διάφορες μορφές. Και το κυριότερο, αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει παλλαϊκός».

Θέλουμε εργάτες μορφωμένους

Μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ, στην ομιλία της, υπενθύμισε την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ έκανε την περίφημη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Το ΚΚΕ, τότε, επισήμανε, «ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο. Και λέγαμε τότε: Θα σας πούνε ανώτατα και θα σας κάνουν κατώτατα, στην ουσία σάς δίνουν έναν τίτλο και σας κοροϊδεύουν. Και μάλιστα τότε είπαμε πως η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ θα συμπαρασύρει και τα ΑΕΙ προς τα κάτω». Και πρόσθεσε: «Τώρα με τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, με τις τριετείς σχολές, με την ιδιωτικοποίηση θα συμπαρασυρθούν και ΤΕΙ και ΑΕΙ προς τα κάτω».

Η θέση του ΚΚΕ παραμένει, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα: «Εμείς θέλουμε μορφωμένους εργάτες με υψηλό γενικό μορφωτικό επίπεδο». Γι' αυτό «παλεύουμε για δωδεκαετές σχολείο που παρέχει ουσιαστική μόρφωση και ολοκληρωμένο απολυτήριο», είπε, ενώ εξήγησε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ, υπογραμμίζοντας πως το Κόμμα «παλεύει για να υπάρχει σύστημα μεταεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι όσες σχολές των ΤΕΙ έχουν επιστημονικό αντικείμενο να ενταχθούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσες σχολές έχουν αντικείμενο επαγγελματικής μόρφωσης θα αποτελέσουν μια τεχνολογική βαθμίδα. Και στις δύο περιπτώσεις το μορφωτικό επίπεδο πρέπει να είναι υψηλό και να εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό επαγγελματικής αποκατάστασης».

Τα παράνομα σκάνδαλα είναι γέννημα των νόμιμων

Για όλη αυτήν την κατάσταση που βιώνουν φοιτητές και σπουδαστές, στην Παιδεία και όχι μόνο, τόνισε πως χρειάζεται να «βγάλουν συμπεράσματα απ' την πολιτική των κομμάτων». Μάλιστα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και σχολίασε: «Οταν μεγαλώνει αυτός ο τσακωμός για τα υπαρκτά σκάνδαλα, τόσο τα νόμιμα σκάνδαλα που κάνουν με τους νόμους και τους θεσμούς θα μένουν στο απυρόβλητο. Πάνε να μας πείσουν ότι ο κόσμος έχει ανεργία και φτώχεια επειδή γίνονται σκάνδαλα. Τα παράνομα σκάνδαλα είναι γέννημα των νόμιμων, υπάρχει η αγορά θα υπάρχει και η παρααγορά, δεν υπάρχει καπιταλισμός ηθικός».

Με την αναφορά της αυτή ήθελε να τονίσει, όπως σημείωσε, την ανάγκη το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα να παλέψει, μαζί με το εργατικό κίνημα «για τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος ανατροπής της πολιτικής και των φορέων της». Επισήμανε, δε, πως «η φοιτητική και σπουδαστική νεολαία είναι ώριμη να διεκδικήσει Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία».

Τέλος, με βάση όλα τα παραπάνω, κάλεσε τους φοιτητές, «στις 9 του Μάη, στις φοιτητικές εκλογές, να διαμορφώσουν γενική ανακατάταξη και ο συσχετισμός να εκφράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών». Παράλληλα, τους κάλεσε στις βουλευτικές εκλογές που θα 'ρθουν να στείλουν ένα μήνυμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «να βρουν - αυτά τα κόμματα - το δάσκαλό τους απ' την εργατική τάξη και τη νεολαία».

Στη συνέχεια, ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου τέθηκαν ζητήματα όπως τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, το θέμα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων - απ' τις επιχειρήσεις και την «αγορά» - που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Τεράστια τα προβλήματα στο ΤΕΙ

Πριν την ομιλία της στο αμφιθέατρο, η Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε με διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΤΕΙ της Χαλκίδας, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ίδρυμα. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Κοσμάς Κουρουμπάς, έθεσε το κτιριακό και το οικονομικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στην εστία του ΤΕΙ -200 δωματίων - ανά δυο οι φοιτητές μένουν σε 7 - 8 τ.μ. Ενδεικτικό, επίσης, της πολιτικής της κυβέρνησης είναι πως στο ΤΕΙ εργάζονται μόνο 65 μόνιμοι καθηγητές και 350 έκτακτοι.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε και με το ΔΣ του διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του ΤΕΙ, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν αποφασίσει κατάληψη όλων των γραφείων των Διοικητικών Υπηρεσιών, για χτες και σήμερα. Διεκδικούν την αύξηση του προσωπικού αφού, όπως σημειώνουν στην απόφασή τους, 35 εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 10.000 σπουδαστών και των 398 καθηγητών. Απαιτούν επίσης τον άμεσο εξοπλισμό των χώρων εργασίας τους με σύγχρονα μηχανήματα, την άμεση προμήθεια της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής προκειμένου να λειτουργήσει αναβαθμισμένο σύστημα μηχανοργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ