ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Συζήτηση για την εξωτερική πολιτική

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει δημόσια συζήτηση σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαΐου 2001 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου Πανεπιστημίου (Νέο Κτίριο, Παπαζαχαρίου 9), με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Αλέκας Παπαρήγα με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική σήμερα»

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος:

- Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Βεργόπουλος.

- Ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χάρης Παπασωτηρίου.

- Ο διευθυντής του ΙΔΙΣ καθηγητής Δ. Κώνστας (συντονιστής).

Η διάλεξη είναι συνέχεια της σειράς των Δημοσίων Συναντήσεων που ξεκίνησε το ΙΔΙΣ με την ιστορική, πλέον, κοινή Δημόσια Συζήτηση των κ. κ. Κ. Μητσοτάκη και Χ. Φλωράκη και του αείμνηστου Α. Παπανδρέου τον Μάρτιο του 1990 και συνεχίστηκε με ομιλίες των κ. κ. Μ. Εβερτ, Μ. Δαμανάκη, Αλ. Παπαρήγα, Α. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Αβραμόπουλου. Οι δημόσιες αυτές συναντήσεις προσφέρουν την ευκαιρία ενός ουσιαστικού προβληματισμού και ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
20 χρόνια «ληστείας» για τους εργαζόμενους

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σε διημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στον εξωραϊσμό της άσχημης κατάστασης, κόντρα στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, επιδόθηκαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ μιλώντας σε διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα 20 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακόμα και ο αυτοαποκαλούμενος «ευρωσκεπτικιστής» Ν. Κακλαμάνης της ΝΔ μετά την εντυπωσιακή κριτική στην ΕΕ, κατέληξε να πει: Κι όμως ωφελήθηκε η Ελλάδα από την ένταξη! Ενώ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρης χαρακτήρισε θετική ακόμα και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που προώθησε παραπέρα την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας μας! Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Κουναλάκης, μέλος της ΚΠΕ του, δε δίστασε να μιλήσει, ακόμα και για την κοινωνική πολιτική της ΕΕ, τη στιγμή που με κατευθύνσεις της ΕΕ περικόπτονται δραστικά οι κοινωνικές δαπάνες στην Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό στην Ελλάδα και σ' όλες της χώρες της Ενωσης.

Ηταν τόσο ξεφωνημένη, «ευρωλιγούρικη» η στάση τους, που εύλογα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, αν όλοι αυτοί ζουν σε άλλον πλανήτη! Αφού, κάνοντας το μαύρο - άσπρο προσπαθούσαν να πείσουν ότι, τάχα, το εισόδημα του αγρότη αυξάνεται συνεχώς (Κουναλάκης - Κατηφόρης) παρά τη μόνιμη πτώση των τιμών παραγωγού. Μάλιστα, ο Π. Κουναλάκης θεώρησε φυσιολογικό το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς...

Κι όμως, όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην παρέμβασή του, οι εργάτες οδηγούνται στην ανεργία και την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τις σαφέστατες κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι επαγγελματοβιοτέχνες οδηγούνται σε λουκέτο και η νεολαία στην ανεργία και τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, σχετικά με τη σημερινή πραγματικότητα της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πρόβαλε, χαρακτηριστικά:

«Για ποια ΕΕ "της κοινωνίας" μιλάνε; Γι' αυτή που σπρώχνει τους εργαζόμενους, τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Γι' αυτή που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία; 'Η γι' αυτή που στηρίζει το τουρκικό καθεστώς που διατηρεί τη μισή Κύπρο υπό την κατοχή του και ρίχνει στα φρικτά κελιά δεκάδες αγωνιστές, επειδή μένουν πιστοί στα υψηλά δημοκρατικά ιδανικά; Μόνο να σκεφθεί κάποιος ότι ο επικεφαλής της ΚΕΠΑ με τον ευρωστρατό, ως στρατό καταστολής των λαϊκών κινημάτων, είναι ο αρχιτέκτονας των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, Χ. Σολάνα, τότε βγάζει το συμπέρασμα ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης»...

Τέλος, απαντώντας σε όσα περί οφέλους της χώρας ακούστηκαν, ο Στρ. Κόρακας τόνισε, χαρακτηριστικά: «Δεν είναι "επίτευγμα" της ΕΕ: "Το θάψιμο των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα κατακλύζεται η αγορά μας με ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα; Η κατάργηση της παρέμβασης στο λάδι και σ' άλλα προϊόντα; Οτι οι επιδοτήσεις αποβλέπουν στο να εξασφαλίσουν φτηνές πρώτες ύλες για τα μονοπώλια που λυμαίνονται την αγροτική οικονομία;

Αλλά, εκτός των άλλων, και η συνθήκη του Σέγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο τρομονόμος δεν είναι κατασκευάσματα και κατευθύνσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ;», συμπλήρωσε, για να διαπιστώσει:

«Εχουμε την Ελλάδα: Της ανεργίας, από 2,1% πριν την ένταξη, σήμερα, φθάνει τα 12%. Την Ελλάδα του ξεκληρίσματος της αγροτιάς που από 1.080.000 αγρότες σήμερα έμειναν 650.000. Της φτώχειας, της κατάργησης του 8ωρου, της υποαπασχόλησης, της μείωσης της εισφοράς των εργοδοτών, της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, της μείωσης των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία κ.ά. Της αύξησης, ταυτόχρονα, κατά 3.2005 των κερδών του κεφαλαίου και της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Αυτό το κατασκεύασμα, κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, δεν είναι νομοτελειακό. Με τον αγώνα των λαών θ' αλλάξει. Η θέση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου δίνει απάντηση στις ανάγκες των εργαζομένων και συμβάλλει σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ το σύνθημα "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" είναι σήμερα παρά ποτέ επίκαιρο. Και στη θέση της Ευρώπης των μονοπωλίων οι λαοί με τους αγώνες τους θα δημιουργήσουν την Ευρώπη της ειρήνης, της προόδου, των εργαζομένων, του σοσιαλισμού».


Γαλλική παρέμβαση για την «ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ

Νέα δεδομένα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιούργησε η προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, η οποία θεωρείται και απάντηση στην πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για την «ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ διατύπωσε την πρόταση για τη μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ομοσπονδία, ενώ πριν λίγες μέρες ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, την εξειδίκευσε. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί προτείνουν την εκλογή μιας κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την εκλογή ενός προέδρου της ομοσπονδίας και την ψήφιση ενός ομοσπονδιακού Συντάγματος. Προϋπόθεση της «ομοσπονδιοποίησης» είναι η απορρόφηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών από τα ομοσπονδιακά όργανα. Ετσι, η ομοσπονδιακή διοίκηση θα χαράζει και θα ασκεί πολιτική σε όλους τους τομείς για ολόκληρη την ΕΕ, ενώ τα κράτη - μέλη θα μετατραπούν σε «νομαρχίες» με μειωμένες αρμοδιότητες τοπικού ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποκτήσει τη δομή και τα χαρακτηριστικά των ΗΠΑ, ή της γερμανικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αντί της ομοσπονδίας, όπως την προτείνουν οι Γερμανοί, πρότεινε τη συγκρότηση μιας «ομοσπονδίας εθνικών κρατών». Ο Λ. Ζοσπέν πρότεινε τη μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε «οικονομική κυβέρνηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αξιοποίηση της «αρχής της ευελιξίας» για τη συγκρότηση ενός «σκληρού πυρήνα» στον οποίο θα συμμετέχουν οι 4-5 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και θα αποτελεί το θεσμοθετημένο Διευθυντήριο της ΕΕ.

Ουσιαστικά, η διάσταση που φαίνεται μεταξύ των δύο προτάσεων αφορά στο ποιος θα ηγεμονεύσει στην ΕΕ μετά τη διεύρυνσή της. Οι Γερμανοί με την πρόταση θέλουν να αξιοποιήσουν το πληθυσμιακό τους μέγεθος, την οικονομική τους ισχύ και τις σχέσεις εξάρτησης με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να επιβάλλουν τη δική τους ηγεμονία. Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους και αφού δεν μπορούν να διεκδικήσουν μια γαλλική ηγεμονία, προτείνουν να μοιραστεί η ηγεμονία μεταξύ των «μεγάλων».

Οσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή έχει ταχθεί από καιρό υπέρ της γερμανικής κυβέρνησης.

«Αντεπίθεση» Πρόντι

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έκανε χτες από το Παρίσι την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου για το μέλλον της ΕΕ και ιδίως ζήτησε μελλοντικά περισσότερες εξουσίες για την Επιτροπή.

Παρεμβαίνοντας περίπου ένα 24ωρο αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, περιέγραψε το δικό του όραμα για την ΕΕ, επίσης στο Παρίσι, και υπογράμμισε την πίστη του στα «εθνικά» κράτη της, ο Ρ. Πρόντι τόνισε από την πλευρά του ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ είναι από πολλές απόψεις «πιθανότατα παρωχημένο».

Για την Επιτροπή, ο σημερινός πρόεδρός της ζήτησε περισσότερη συμμετοχή, μελλοντικά, στη συνδιαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ - από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχή της στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, ο Ρ. Πρόντι πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, που θα ενεργεί μέσα στα όρια εξουσιοδότησης του Συμβουλίου των υπουργών (Οικονομικών), έπρεπε «να είναι ο μοναδικός συμπληρωματικός θεσμός της ΕΚΤ».

Αναφερόμενος στον τομέα δράσης του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και για την πολιτική της ασφάλειας, ο Ρ. Πρόντι σχολίασε ότι ο Χ. Σολάνα «αν ήταν μέλος της Επιτροπής, θα έκανε αποτελεσματικότερο έργο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ