ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια για τη «μορφή» χρηματοδότησης, δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται οι κόντρες γύρω από την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής πολιτικής

«Να γίνουν
«Να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού» θέλει η συγκυβέρνηση οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου
Με άξονα την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων «διαρθρωτικού» χαρακτήρα και επίκεντρο, σε αυτή τη φάση, τους ανταγωνισμούς γύρω από το στήσιμο της «προληπτικής» γραμμής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της οποίας επανέρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Μετά από χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με παρόντα και τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε τη θέση της για «εμπρόθεσμη αξιολόγηση», γιατί, όπως είπε, «θέλουμε να είναι και η τελευταία εμφάνιση της τρόικας»...

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, τόνισε ότι η «προληπτική στήριξη θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές», επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις κόντρες που εκδηλώνονται γύρω από το ρόλο του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας στο πλαίσιο της «μεταβατικής φάσης». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τα κλιμάκια της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα περί τις 8 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την «ανάγκη» να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκονται τα «ανοιχτά» ζητήματα του κεφαλαίου, όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

«Δεύτερες σκέψεις» και κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από τον τρόπο αξιοποίησης του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11,4 δισ. ευρώ). Θέση της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των κεφαλαίων στην «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Στο ζήτημα επανήλθε χτες η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών διέψευδε «τις αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», με την επισήμανση ότι «η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στο Βερολίνο, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πιστωτές «θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης στα χέρια τους» όταν η Ελλάδα ενταχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης. Πρόσθεσε πως ένας τέτοιος μοχλός είναι τα κέρδη που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τα οποία «είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 6 δισ. τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για τα χρήματα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «μπορούν να πουν: Αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις, δεν σου τα δίνουμε» (!). Τα εν λόγω ποσά προέρχονται από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Deutsche Welle», ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στην περαιτέρω μείωση του χρέους, ότι «τώρα που τελειώνει επιτυχώς το πρόγραμμα, η Ελλάδα θέλει μια επιβράβευση», ενώ πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να γίνουν "κτήμα" του ελληνικού λαού» και πως αυτό θα γίνει «εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του»...

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Την ίδια ώρα, ενημέρωση για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχει υπάρξει «πρόοδος», χωρίς όμως να είναι έτοιμο το τελικό νομοσχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι θα υπάρξουν «αλλαγές και βελτιώσεις».

Η κεντρική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, βέβαια, αποτυπώνεται στη διάταξη που προβλέπει ότι «το χρηματοδοτικό ίδρυμα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική του ευχέρεια, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτουμένου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις». Πρόκειται για ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών, για τις οποίες, έναντι της υποτιθέμενης χασούρας, προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά μπόνους και ελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ, σε ρυθμίσεις 318.500 δανείων την «περίοδο της κρίσης» προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Α. Τουρκολιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, με «την παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση κόκκινων δάνειων, τη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων». Δηλαδή, ο τραπεζίτης αποδέχεται την προωθούμενη «διευθέτηση». Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει αρνητικός ρυθμός χορήγησης δανείων, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα» χρηματοδότησης...

ΣΥΡΙΖΑ
«Αγχος» για τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων

Τον προβληματισμό τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για την ενίσχυση της «ρευστότητάς» τους και τα άμεσα σχετιζόμενα με αυτήν ζητήματα της «αξιοποίησης» των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σπεύδει να εκφράσει με τις παρεμβάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, αφού δήλωσε ότι «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δισ. ευρώ. Εφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ομως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων.

Γι' αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ., που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σαν «ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία», αφού, όπως υποστήριξε, «εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα».

Στο πλαίσιο της σκοτούρας τους για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται χωρίς σχέδιο» και ότι απειλεί τη «δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου», άρα απειλεί «τη χώρα». Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα», πριν τις εκλογές και «τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους».

Διαμαρτύρεται για την «τραπεζοκεντρική» ρύθμιση

Αντίστοιχα, εστιάζοντας στο υπό προώθηση κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του οποίου ενισχύονται οι συνθήκες συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, άρα και κερδών, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, βουλευτής, Γ. Μηλιός, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι θετική η άποψή μας για αυτή την πρόταση. Τη θεωρούμε απολύτως τραπεζοκεντρική. Δίνει απόλυτη εξουσία στον τραπεζίτη - που είναι ο βασικός πιστωτής -, να αποφασίσει με ποιον τρόπο κάποιες επιχειρήσεις θα αναδιαρθρωθούν, θα συγχωνευτούν, θα κλείσουν ή θα διατεθούν περαιτέρω. Είναι μια μονομερής, ετεροβαρής λύση υπέρ των τραπεζών και είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής».

Παίζοντας με την αγωνία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών μιλάει για ανακούφισή τους, όμως σε κανένα σημείο της συνέντευξής του δεν προκύπτει τέτοια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Στα επίπεδα του 8% απογειώθηκαν εκ νέου χτες τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω ρευστοποίησης ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,8% με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί σε ποσοστό 5%.

Σε χτεσινή ομιλία του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς σημείωσε ότι «οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς, κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο».

Χτες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε και τυπικά η απορρόφηση της Geniki Bank από τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο επικεφαλής του Ομίλου, Μ. Σάλλας, υπενθύμισε ότι αρχικό σχέδιο για τη Geniki ήταν να γίνει ανεξάρτητη τράπεζα, η οποία θα διαχειριζόταν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, τόσο της Πειραιώς όσο και άλλων τραπεζών. Στη συνέχεια «επικράτησαν άλλες απόψεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίες υπαγόρευαν τη δημιουργία εσωτερικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων ανά τράπεζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ