ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Σε νέα ύψη η φοροληστεία, μόνιμα στον «κόφτη» τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, για το επόμενο έτος

Τα σχεδόν διπλάσια μέτρα που θα βαρύνουν το λαό το 2017 αποκαλύπτουν την απάτη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί... «δυσκολότερων που πέρασαν»

Eurokinissi

Τα σχεδόν διπλάσια μέτρα που θα βαρύνουν το λαό το 2017 αποκαλύπτουν την απάτη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί... «δυσκολότερων που πέρασαν»
Η ένταση της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και η παραπέρα κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας αποτελούν τα «ορόσημα» του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, παρά τις «αναταξινομήσεις» κωδικών που αφορούν δαπάνες όπως για την κοινωνική προστασία, η πραγματικότητα προκύπτει ανάγλυφα από τα ποσοτικά μεγέθη των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στη διετία 2016 - 2017, στα οποία ενσωματώνεται η «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων της περιόδου.

Σχεδόν διπλάσιο το ύψος των μέτρων που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού:

Οι νέες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» (2016 - 2017) υπολογίζονται σε 3,98 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με απόδοση ύψους 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 2017 και βέβαια για τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ποσά ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από τις αυξήσεις των αντιλαϊκών φόρων και 874,1 εκατ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών.

  • Αυτές επιμερίζονται για το 2016 σε 1,39 δισ. ευρώ και για το 2017 σε 2,59 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, από το 2017 η αντιλαϊκή πολιτική - και τα μέτρα που την συνοδεύουν - θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με σχεδόν διπλασιασμό των μέτρων που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια σε σχέση με φέτος.
  • Οι νέοι ειδικοί φόροι και τα τέλη που θα εφαρμοστούν από 1/1/2017, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

-- Ανατιμήσεις ειδικών φόρων σε καύσιμα κίνησης (439 εκατ. ευρώ).

-- Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία (54,2 εκατ. ευρώ).

-- Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, προϊόντα καπνού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. ευρώ).

-- Νέος φόρος στον καφέ (62 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Ταυτόχρονα, η φοροληστεία στο 12μηνο του 2017 θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από μέτρα που άρχισαν να κλιμακώνονται από το β' εξάμηνο του 2016. Η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από τον ΦΠΑ (24% από 23%) στη διετία (2016 - 2017) φτάνει σε 736 εκατ. ευρώ. Από την «αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος» (μειώσεις αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους κ.ά.) προβλέπονται ακόμη 988 εκατ. ευρώ, από τα οποία 772 εκατ. αφορούν στο 2017.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο»...

Το κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη θα συνεχίσει σε ρότα διόγκωσης και θα διαμορφωθεί το 2017 στα 318,7 δισ. ευρώ, από 315,2 δισ. φέτος. Ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μείωση 4,1% (στο 174,8%), αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ανάκαμψη 2,7%.

Πολλαπλές «αβεβαιότητες» για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 182,3 δισ. ευρώ, με ανάκαμψη 2,7% το 2017, έναντι υποχώρησης 0,3% το 2016.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,8%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να ενισχυθούν σε ποσοστό 9,1%, προφανώς λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Με βάση τα παραπάνω, η επίσημη ανεργία εκτιμάται στο 22,4% (από 23,5%).

Σε ό,τι αφορά τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, τοποθετούνται στο 1,8% του ΑΕΠ, οριακά πιο πάνω από το ύψος του μνημονιακού στόχου (1,75%).

Από την πλευρά του, το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο», η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή που έχει επιφορτιστεί τον εντοπισμό τυχόν αποκλίσεων και την ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη», θέτει σειρά αστερίσκων ως προς την «επιτυχία» των αντιλαϊκών στόχων.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, εστιάζει στα εξής:

-- Για το 2017, η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% αξιολογείται ως αρκετά αισιόδοξη και υπό προϋποθέσεις. Θετική επίδραση θα έχουν παράγοντες, όπως «η πολιτική σταθερότητα, η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και άλλων εστιών αβεβαιότητας, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, όπως και των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

-- Συνολικές Επενδύσεις: Η εκτίμηση - στόχος για τις επενδύσεις το 2017 στηρίζεται, κυρίως, σε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων για εξοπλισμό, με προϋποθέσεις όπως η «αναστροφή του επενδυτικού κλίματος με τις εξαγγελθείσες επενδύσεις για μεγάλα έργα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τις θετικές προσδοκίες αναφορικά με την υλοποίηση του "πακέτου Γιούνκερ" και την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

-- Ιδιωτική κατανάλωση: Κατά την εκτίμηση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», ο στόχος (1,8%) θεωρείται αρκετά αισιόδοξος, λόγω της πίεσης που ασκείται στο διαθέσιμο εισόδημα από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να προέλθει, κυρίως, «από την σταδιακή αναστροφή του οικονομικού κλίματος και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες».

Φέρνουν νέο «σφαγείο» στα προνοιακά επιδόματα

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει την επέκταση του λεγόμενου «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» σε όλη τη χώρα εντός του 2017. Οπως αναφέρεται, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, «παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη».

Αν και για την ώρα η συγκυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, σχετικά με το νέο «σφαγείο» που ετοιμάζεται σε συγκεκριμένους κωδικούς, στο προσχέδιο αναφέρεται: «Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (...) όπου γίνεται εκτενής αναφορά στο υφιστάμενο σύστημα σε επίπεδο παροχών και κοινωνικών δομών». Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά αναφέρονται, «ο εξορθολογισμός των παροχών, η ένταξή τους σε σχήμα εγγυημένου εισοδήματος, η καλύτερη στόχευση σε ομάδες του πληθυσμού κ.λπ.».

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναζητούν το μείγμα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις», που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα εν λόγω νέα αντιλαϊκά μέτρα, με πρόσχημα τα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναμένεται να εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα.

Η φοροληστεία σε αριθμούς

Οι έμμεσοι φόροι στη λαϊκή κατανάλωση προβλέπονται σε 26,3 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ το 2016, με αύξηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ ή πάνω από 6%.

Οι άμεσοι φόροι αναμένονται στα 20,36 δισ. ευρώ από 19,98 δισ. φέτος, με περαιτέρω διόγκωση ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και έμμεση φορολογία σε σχέση με το 2016.

Το σύνολο των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται στα 52,4 δισ. (από 52,5 δισ. πέρσι).

Νέο μαχαίρι στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Το σύνολο των κονδυλίων για τις πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώνεται σε περίπου 43,6 δισ. (από 44,8 δισ. φέτος), με μείωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες αναταξινομήσεις σε κωδικούς του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του εθνικού σκέλους διογκώνεται στο 1 δισ. ευρώ (από 750 εκατ).

Τέλος, οι δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώνονται σε 5,55 δισ. ευρώ (από 5,65 δισ.).


«Κοστούμι» 1,5 δισ. ευρώ για ασφαλισμένους - συνταξιούχους

Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το «νέο κοστούμι» που «ράβει» σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων η κυβέρνηση για το 2017, προδιαγράφοντας νέα επιδρομή στο εισόδημά τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, οι «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που θα γίνουν στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου και μόνο στον τομέα της Ασφάλισης, θα στοιχίσουν στα λαϊκά στρώματα το ποσό των 1,547 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τις συντάξεις, το επόμενο έτος θα περικοπούν 600 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό (492 εκατ.) και δημόσιο τομέα (108 εκατ.). Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες - στη βάση του νέου υπολογισμού - η κυβέρνηση θα αφαιρέσει 291,5 εκατ. ευρώ. Πρόσθετα, οι νέοι συνταξιούχοι θα χάσουν από τις επικουρικές τους 26,9 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν και το 2017 νέες αυξημένες εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις, ύψους 349,9 εκατ. ευρώ. Ετσι το συνολικό κόστος για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μόνο το 2017 για τις επικουρικές φτάνει στα 668,3 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η περίφημη... υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»!

Οι ανατροπές στις συντάξεις χηρείας θα στερήσουν από τις οικογένειες των θανόντων ακόμα 58,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα χαμηλότερα πλαφόν στις συντάξεις θα κόψουν από τους δικαιούχους 83,4 εκατ. ευρώ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι ακόμα μια χρονιά τα μεγάλα θύματα, αφού η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, της οποίας την πρώτη πικρή γεύση ένιωσαν φέτος περίπου 150.000 δικαιούχοι, το 2017 θα εξελιχθεί σε πραγματική λαίλαπα, καθώς σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα τους κοπεί το ποσό των 569,3 εκατ. ευρώ. Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι μερισματούχοι του Δημοσίου, των οποίων οι φετινές «αναπροσαρμογές» των μερισμάτων θα τους στοιχίσουν ακόμα 207,5 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των εισφορών, τέλος, οι αγρότες θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2017 με επιπλέον 94,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι με επιπλέον 135,6 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ