ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης είναι ο μόνος δρόμος ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας
Οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης είναι ο μόνος δρόμος ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας
Με τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ξεκινά και επίσημα σήμερα Τρίτη ο νέος κύκλος της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ- ΕΚΤ). Ενόψει των σημερινών συναντήσεων, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα παζάρια, σε πρώτη φάση, επικεντρώνονται γύρω από το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» για το 2014, με το οποίο ως πρόσχημα θα προχωρήσουν στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την ερχόμενη χρονιά σε συνέχεια αυτών που εμφανίζονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στην τρόικα εκτίμηση «δημοσιονομικού κενού» ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Ο. Ρεν αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος των νέων μέτρων.

Σε «εκκρεμότητα» βρίσκονται ορισμένα από τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που αφορούν στην εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ), η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη του 2013:

-- Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο και της συζήτησης για τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014-2017.

-- Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μεταφράζονται σε νέες μειώσεις συντάξεων, σφαγή των κρατικών δαπανών για Πρόνοια, Υγεία κ.ά.

-- Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, με συνολικά 25.000 διαθεσιμότητες, 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 ως το τέλος του 2014.

-- Οι αναδιαρθρώσεις, η κατάργηση τμημάτων επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ακόμη και λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ.

--Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το νέο μόνιμο χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, που από το 2014 επεκτείνεται στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό κατάθεση στη Βουλή.

ΔΗΜΑΡ
Αναταράξεις απ' τις διεργασίες στην κεντροαριστερά

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ το Σαββατοκύριακο, εξελίχτηκαν οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας να μη στηρίξει την «πρωτοβουλία των 58» για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Στην απόφαση αυτή εναντιώθηκε και ο γραμματέας της ΚΠΕ, Σπ. Λυκούδης με βαρείς χαρακτηρισμούς για τις πολιτικές επιλογές του Φ. Κουβέλη. Αντανάκλαση της αντιπαράθεσης αυτής ήταν και τα 24 λευκά στην ψηφοφορία (σε σύνολο 100 μελών) για τις Θέσεις ενόψει του δεύτερου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Στη διάρκεια των εργασιών μάλιστα κατατέθηκε και κείμενο με πλέον των 300 υπογραφών στελεχών που επιθυμούν συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην «πρωτοβουλία των 58» για την «κεντροαριστερά».

Πρόκειται για τον αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, προϊόν του οποίου άλλωστε είναι και η ίδια. Στο κείμενό τους, οι 300 δεν κρύβουν ότι θέλουν ένα κοινό σχήμα ενόψει ευρωεκλογών και εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, ενώ στα περί «τρίτου πόλου» που αντιτάσσει η ηγεσία του κόμματος, απαντούν ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ «τη βοηθά καθοριστικά, ώστε η υπόθεση του τρίτου πόλου, να μην υποβαθμιστεί σε μια υπόθεση απλής διεύρυνσης με κάποιους συνεργαζόμενους».

Απ' την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης επέκρινε τα δύο στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν στη γραμματεία της «πρωτοβουλίας των 58», λέγοντας ότι η επιλογή τους «δεν είναι συμβατή με τις ηγετικές τους ευθύνες στη ΔΗΜΑΡ». Με τη συνέντευξή του, στην «Real News» παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για τις συνεργασίες στο συνέδριο, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που «έχει παγιδευτεί σε συντηρητικές πολιτικές, γεγονός που εμποδίζει μια ουσιαστική και προωθητική συμπαράταξη μαζί του». Ο Φ. Κουβέλης, για πολλοστή φορά, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του κόμματός του σε αστικές κυβερνήσεις, μην κρύβοντας τη φιλοδοξία του ο «τρίτος πόλος» να λειτουργήσει ως «σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας ανατρέποντας διλημματικές επιλογές ενός νέου διπολισμού».

Ο γραμματέας του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, διαφοροποιούμενος απ' τις αποφάσεις του Φ. Κουβέλη χαρακτήρισε «αποθέωση των αντιφάσεων» το κείμενο των Θέσεων, ενώ επέκρινε την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση, λέγοντας «είχαμε καλό χαρτί και πήγαμε πάσο». Αφησε αιχμές εναντίον προσωπικά του Φ. Κουβέλη, μιλώντας για «δισεπίλυτο πρόβλημα ικανότητας», σε ό,τι αφορά στην κωλυσιεργία ως προς τη λήψη απόφασης για ένταξη στην ομάδα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Υπερασπίστηκε τέλος τους «58», λέγοντας πως είναι απερίγραπτη η κατηγορία ότι υπηρετούν σχέδιο διάλυσης της ΔΗΜΑΡ και κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να επανεξετάσει τη θέση του.

Κατά τ' άλλα, ο Σπ. Λυκούδης μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε η σφοδρή αντιπαράθεση στην ΚΠΕ, λέγοντας «έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές μεγαλοποιούνται απίστευτα λογικές και αναμενόμενες καταστάσεις, χωρίς λόγο (...) είμαι βέβαιος ότι το κόμμα θα βγει απολύτως ενωμένο από αυτήν τη διαδικασία, χωρίς καμία ρήξη, χωρίς κανένα σχίσμα».

Σε άλλη του συνέντευξη (ρ/σ Real) κάθε άλλο παρά απέκλεισε συνεργασία μελλοντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «η Δημοκρατική Αριστερά έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, με βάση την αντίληψή της για το τι χρειαζόταν η χώρα σε εκείνη τη φάση, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα κατά την αντίληψή μας ένοχα για το παρελθόν και για το παρόν. Πολύ περισσότερο, μπορεί να συνεργαστεί με ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς».

Αλλωστε, οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έρχονται ολοένα και κοντύτερα, με τον Φ. Κουβέλη μετά τη θέση για «παραγωγική ανασυγκρότηση», να μιλά τώρα και για «μια νέα συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή».

Κράτα μικρό καλάθι...

Είναι γνωστό πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αναίρεσε μία προς μία τις υποσχέσεις που είχε δώσει στο λαό. Αυτό όμως διόλου δεν απαλύνει την κυνικότητα παραδοχών, όπως αυτή που έκανε ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84». Εκεί, λοιπόν, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι "μικρό καλάθι"» και αν κάποιος έχει καταλάβει το αντίθετο, τότε πρόκειται «απλά για εντύπωση»!

Διευκρίνισε ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβέρνηση της χώρας τότε «θα πας με τα λεφτά που έχεις, που θα βρεις, ό,τι υπάρχει». Για να κάνει τι; Απαντά «ένα πρόγραμμα για τους άστεγους», ένα άλλο «για την αντιμετώπιση της πείνας»... Ο,τι δηλαδή κάνουν οι δήμοι, οι εκκλησίες, οι ΜΚΟ με τα συσσίτια και τα καταλύματα για όσους δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη: Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του...

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει ψίχουλα, τόσα όσα να μη σωριάζονται σαν κοτόπουλα στους δρόμους οι άνθρωποι του μόχθου. Τόσα όσα θα του επιτρέψουν να κρατά σε επίπεδα ασφαλείας για την αστική τάξη τη λαϊκή οργή, βαλβίδες εξαέρωσής της. Αυτή η περιβόητη «κοινωνική συνοχή» στην οποία ομνύει είναι όρος για την καπιταλιστική ανάκαμψη και ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει εξ ου και δεσμεύεται στην πλουτοκρατία πως θα κάνει το παν για να την πετύχει.

Τι άλλο θα κάνει για την πλουτοκρατία; Λέει ο Γ. Δραγασάκης: «Διαπραγμάτευση με συναίνεση. Αυτό που κάνουν ως τώρα οι κυβερνήσεις. Επειδή υπάρχει τέτοια ασυμμετρία δύναμης, αυτό καταλήγει σε υποταγή. Το δεύτερο είναι ή όλα ή τίποτα. Πάμε σε ρήξη (...) Αυτό το απορρίψαμε. Πάμε, λοιπόν, σε μια διαπραγματευτική λογική, διεκδικητική θα έλεγα, που λέει ότι εμείς λέμε ότι "με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε σε καταστροφή, ενώ με μια άλλη πολιτική μπορούμε να διασώσουμε ό,τι μπορούμε και να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία". Διεκδικούμε καταρχάς να γίνει δεκτή αυτή η θέση. Εφόσον δεν γίνει δεκτή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της Ευρωζώνης πάντα (...) Και δεύτερον, δεν μπορεί η οικονομία στην κατάσταση που έχει περιέλθει, να βγει από την ύφεση, χωρίς μια χρηματοδοτική ώθηση».

Θα πάνε, δηλαδή, να αξιώσουν ρευστό για τους καπιταλιστές της Ελλάδας, υπογράφοντας εκ των προτέρων δηλώσεις αφοσίωσης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτό είναι γνωστό, μένει να φανεί και το πώς θα φύγουν. Γιατί στα τραπέζια της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας όλοι διαπραγματεύονται για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων, κάποιοι από θέση ισχύος και δεν εννοούμε την αστική τάξη της Ελλάδας και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, λόγω ανισομετρίας. Παραχωρήσεις δεν γίνονται, οίκτος δεν υπάρχει, αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα συμφέροντα και πάντως όχι των λαών. Μόνο για να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πόρτα τους πρέπει να έχει συμφωνήσει πως όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει θα πάνε στην καρμανιόλα κι εντός της αιθούσης η μάχη θα δοθεί, όπως δίνεται και σήμερα, για τους άρπαγες και για καλύτερους όρους κλοπής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ