ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λιγοστεύει καθημερινά η αισιοδοξία για λύση

Ο υποψήφιος για την προεδρία Τάσος Παπαδόπουλος επέκρινε τη διαπραγματευτική ομάδα για αντιφατικές εκτιμήσεις στο Κυπριακό. Ο Τ. Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό όταν οι κ.κ. Κληρίδης, Μαρκίδης και Παπαπέτρου δε συμφωνούν, να γίνουν πιστευτοί στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και να μεταπειστεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

Υπέδειξε ακόμη πως άλλο είναι να γίνονται οι διαπραγματεύσεις κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη, ότι εάν δε λυθεί το Κυπριακό έως τις 28 Φλεβάρη τότε δε θα γίνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κι άλλο να διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη γνώση ότι η ένταξη θα γίνει και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Δηλώσεις όμως έκανε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος είπε ότι «αυτοκοροϊδευόμαστε εάν νομίζουμε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα λυθεί το Κυπριακό».

Ο Αλ. Μαρκίδης είπε ότι ενώ η ελληνική κυπριακή πλευρά υπέβαλε τις εισηγήσεις της για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί, η τουρκοκυπριακή κατέθεσε τις παλιές της θέσεις, ωσάν να μην υπάρχει το «σχέδιο Ανάν».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, επιμένει σε δύο κυριαρχίες, δύο κράτη, παραμονή των εποίκων και μη επιστροφή των προσφύγων.

Ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς τη λύση με βάση το «σχέδιο Ανάν», με τροποποίηση του συντάγματος, ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και επανένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ν. Κουτσού, αναλύοντας τη θέση για απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» σε συγκέντρωση της νεολαίας του Κόμματος, Νέοι Αργοναύτες, είπε ακόμη πως μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα δοθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά η δυνατότητα να πολεμήσει την κατοχή και με ειρηνικούς τρόπους να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Δύσκολο να γίνουν αλλαγές...»

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» μπορεί να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά, πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να γίνουν αλλαγές οι οποίες θα ικανοποιούν πλήρως και τις δύο πλευρές. Ανέφερε επίσης ότι αυτό που χρειάζεται τώρα στο Κυπριακό είναι αποφασιστικότητα και όχι αισιοδοξία.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι «Εν-Τι-Βι» ο λόρδος Χάνεϊ είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει ακόμη συζητήσει το εδαφικό και πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις ανησυχίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι υπερβολικές.

Ο Βρετανός απεσταλμένος είπε επίσης ότι σε περίπτωση που δε λυθεί το Κυπριακό, θα επηρεαστεί και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ακόμα έχουμε λίγο χρόνο...»

«Ας μην κάνουμε εικασίες. Ακόμη έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας. Ας αφήσουμε τα μέρη να κάνουν τη δουλιά τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα υποβολής νέου αναθεωρημένου σχεδίου από μέρους του Κόφι Ανάν.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού εκτιμούν ότι με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την οποία δίνεται πλήρης κάλυψη στους χειρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, «μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες για κάποιες εξελίξεις μέχρι τις 28 Φλεβάρη».

Δηλώσεις Παπαπέτρου

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι έχει ανανεωθεί η διεθνής δραστηριότητα για λύση του Κυπριακού το συντομότερο και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι για λόγους προεκλογικούς εθελοτυφλεί.

Ο Μ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε ειδικά στο πήγαινε - έλα των ξένων μεσολαβητών στην Αγκυρα, αλλά και στις δηλώσεις Γκρόσμαν και Φερχόιγκεν, που για πρώτη φορά καθιστούν ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι η Κύπρος είναι η πόρτα της, για να προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, που παρά τις εξελίξεις αυτές, επιμένει -όπως είπε- στο μοτίβο ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις, για λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των απευθείας συνομιλιών ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι θα φανεί στην πράξη κατά πόσο η κίνηση Ντενκτάς, να συζητήσει για πρώτη φορά το Κυπριακό, αποτελεί αντανάκλαση των διεθνών πιέσεων. Είπε επίσης ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά την προχθεσινή συνάντηση δεν ήγειρε στις συνομιλίες θέμα κυριαρχίας σε συνδυασμό με το εδαφικό, αλλά δεν απέκλεισε να το πράξει σήμερα, όταν θα γίνει πιο εξειδικευμένη συζήτηση επί του χάρτη Ανάν. Εξάλλου, ο Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι η θεωρία περί εναρμόνισης της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μετά τη 16η Απρίλη που θα υπογραφεί η Συνθήκη Ενταξης, είναι συνώνυμη με την εξουδετέρωση του «σχεδίου Ανάν» με πιο ραφιναρισμένο τρόπο.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι τυχόν εξουδετέρωση του «σχεδίου Ανάν» θα σημαίνει αναστολή των προσπαθειών για λύση ίσως και για είκοσι χρόνια.

Πρόσθεσε ότι εκείνοι που πρέπει να έχουν επίγνωση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι οι 90 χιλιάδες πρόσφυγες, που με βάση το «σχέδιο Ανάν» επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι άλλες 60 χιλιάδες που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά με βάση τις πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν». Ως προς τις προοπτικές λύσης εντός του χρονοδιαγράμματος της 28ης Φλεβάρη, διευκρίνισε ότι και ο πρόεδρος Κληρίδης δεν πιθανολογεί άμεση διευθέτηση, αλλά εκτιμά ότι θα υπάρξουν ιστορικές εξελίξεις αυτό το χρόνο.


ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κόντρες για τους τίτλους ιδιοκτησίας των προσφύγων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της 16ης Φλεβάρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα και είπε ότι εντός της βδομάδας θα είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα παραδοθούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

Το θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, που στεγάστηκαν σε κατοικίες στις ελεύθερες περιοχές με κυβερνητική δαπάνη ή αρωγή, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα στην εξαγγελία που έκανε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε προχθεσινή ομιλία του, ανακοίνωσε ότι και μετά τη λύση οι πρόσφυγες θα έχουν και τα σπίτια, στα οποία μένουν τώρα.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι η τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό.

Στην αντίθετη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται προεκλογικά το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και διερωτήθηκε εάν με την παραχώρηση τίτλων επιθυμεί ανταλλαγή περιουσιών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κάθε πέντε χρόνια ή όποτε γίνονται εκλογές, οι κυβερνώντες θυμούνται τελετές, για να δώσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η αντιπολίτευση στάθηκε εμπόδιο στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει να περάσει επίσημα στην ανταλλαγή περιουσιών, αφού πολλοί πρόσφυγες, είπε, μένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες. Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καπηλεύεται το Προσφυγικό και τους πρόσφυγες και παρουσιάζει τις εκλογές σαν εκλογές επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους.

Ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι δεν αγωνίστηκε για να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, με ελεύθερη επιλογή και δικαίωμα πρόσβασης στην περιουσία τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι καπηλεύεται και το θέμα της Καρπασίας. Ο λαός και οι πρόσφυγες, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζουν ότι κυοφορούνται νέα σχέδια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν επιστροφή της Καρπασίας και οι κυβερνώντες, είπε, είναι έτοιμοι να τα δεχτούν. Εξαιτίας παραχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων και της απομάκρυνσης των εποίκων, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και η βελτίωση των προνοιών του «σχεδίου Ανάν» σ' αυτά τα θέματα δε θα φέρουν μεγάλες αλλαγές.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η επίδοση τίτλων ιδιοκτησίας μερικές μόνο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές υποβαθμίζει τα πολιτικά ήθη. Συνιστά, πρόσθεσε, ιεροσυλία και καπηλεία, η εκμετάλλευση, όπως είπε, των προσφυγικών προβλημάτων. Γυρίζει την Κύπρο, είπε ο κ. Ομήρου, πίσω σε ένα αναχρονιστικό παρελθόν και τραυματίζει την αξιοπρέπεια του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ