ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό

Συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Στιγμιότυπο από τους ελέγχους, από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, στους οποίους υπόκεινται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τους ελέγχους, από τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, στους οποίους υπόκεινται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, στη Δυτική Οχθη
(Της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η διήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από πρόσκληση του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που αποτελούνταν επίσης από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από όλους τους Παλαιστίνιους συνομιλητές.

Από αυτούς δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, όχι μόνο ως κίνηση αλληλεγγύης, αλλά και ως κίνηση έκφρασης σεβασμού στα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που δε συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο με πολλές άλλες αντιπροσωπείες, οι οποίες αποφεύγουν ακόμη και να πλησιάσουν το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις μέρες της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, το Ισραήλ πραγματοποίησε την πρώτη εισβολή του 2007 στα παλαιστινιακά εδάφη στη Βηθλεέμ και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Να υπάρξει διεθνής παρέμβαση

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη με πρώτη αυτή με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, και τον Μπάσαμ Αλ Σάλχι, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διοργάνωσης μιας διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί επί της ουσίας το Παλαιστινιακό, με στόχο μια οριστική, βιώσιμη λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Αλ Σάλχι επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια ενωμένη παλαιστινιακή φωνή απέναντι στο Ισραήλ, στον αραβικό κόσμο και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, παραδεχόμενος ότι τους τελευταίους μήνες τα δύο μεγάλα κόμματα («Φατάχ» - «Χαμάς») της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής έχουν εμπλακεί σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση εξουσίας. Υπογράμμισε ότι το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης τάσσεται υπέρ της επίλυσης της πολιτικής κρίσης μέσα από διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τόνισε, όμως, ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο κι έτσι μια άλλη λύση είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλιστεί η εθνική συναίνεση, έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να λειτουργήσει ενωτικά και να μη βαθύνει το διχασμό περαιτέρω, μέχρι ακόμη και του σημείου δημιουργίας δύο κέντρων εξουσίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα συμφώνησε ως προς τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες, προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την ευρεία Μέση Ανατολή, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, π.χ., στο Ιράκ, να υποστηρίξουν μια κάποια λύση στο Παλαιστινιακό που δε θα είναι βιώσιμη και δε θα αγγίζει την ουσία, δηλαδή την κατοχή. Τη θέση αυτή, συμπλήρωσε, μοιάζει να υιοθετούν και άλλες δυνάμεις και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, ισοζυγίζοντας ευθύνες κι αποφεύγοντας επισταμένα να θίξουν τον πυρήνα του προβλήματος, μιλώντας γενικότερα για την ανάγκη διαλόγου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη δέσμευση των Ελλήνων κομμουνιστών όχι μόνο να εκφράζουν αλληλεγγύη ως προς τα αυτονόητα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και να αναδεικνύουν τον πολιτικό χαρακτήρα του Παλαιστινιακού και την ουσία του, που είναι η κατοχή, αλλά και το απαράδεκτο, στα όρια της βαρβαρότητας, φαινόμενο των ωμών παρεμβάσεων και εκβιασμών προς τον παλαιστινιακό λαό μέσα από μεθόδους όπως είναι ο οικονομικός αποκλεισμός. Επισήμανε επίσης ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει την κυβέρνηση και το πολιτικό του σύστημα και ότι το ΚΚΕ θα υπεραμυνθεί αυτής της άποψης. Γι' αυτό και εξαρχής αντιτάχθηκε σθεναρά στον οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό των Παλαιστινίων και της νέας κυβέρνησής τους.

Την άποψη αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους εκπροσώπους των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών δυνάμεων στην έδρα του Κοινοβουλίου στη Ραμάλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της «Φατάχ» ο Αμπντάλα Αμπντάλα, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, εκ μέρους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης η Κχαλέντα Τζαράρ, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Παλαιστινίους Κρατουμένους, εκ μέρους της λίστας «Τρίτος δρόμος» ο Σάλαμ Φαγιάντ, πρόεδρος της Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και πρώην υπουργός Οικονομικών, εκ μέρους της «Χαμάς» ο Αϊμάν Νταράγκμα, πρόεδρος της Επιτροπής για τους Φυσικούς Πόρους, και εκ μέρους της Εκλογικής Συμμαχίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης οι Μπάσαμ Αλ Σάλχι και Κάις Αμπντ Αλ Καρίμ, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών παρατάξεων επισήμαναν ότι αν και υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση, όλοι επιδιώκουν την υπερσκέλισή της και το διάλογο, εκτιμώντας πως η στιγμή είναι κρισιμότατη για τις εθνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του παλαιστινιακού λαού. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό υπογράμμισαν ότι η ανάληψη μιας διεθνούς πρωτοβουλίας, υπό τον όρο ότι θα έχει στόχο μια πραγματικά βιώσιμη λύση, είναι επιθυμητή από όλους. Αλλά όχι μια λύση επιφανειακή με τα παλαιστινιακά εδάφη κατακερματισμένα και με προσωρινά σύνορα.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι υφιστάμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (π.χ., ΗΠΑ - ΕΕ, με αφορμή την πρωτοβουλία Γαλλίας, Ισπανίας για σύνοδο για το Μεσανατολικό), αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η όποια θετική κίνηση δε γίνεται από θέσεις αρχών αλλά από καιροσκοπισμό.

Στη Βηθλεέμ της ανεργίας και του βάρβαρου αποκλεισμού

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Πέμπτη την πόλη της Βηθλεέμ, όπου έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Βίκτορ Μπατάρσεχ, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον δήμαρχο της μικρότερης γειτονικής πόλης Αλ Κχάντερ, Αντνάν Σμπάιχ, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και με τον υπουργό Τουρισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης που εδρεύει στη Βηθλεέμ, Τζουντέχ Τζορτζ Μόρκους.

Εκτός από τα γενικότερα θέματα, οι επαφές επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση της δραματικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η ευρύτερη περιοχή της Βηθλεέμ, εξαιτίας της ασφυξίας που έχει προκαλέσει η κυριολεκτική περικύκλωσή της από το διαχωριστικό τείχος, σε συνδυασμό με τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης της «Χαμάς».

Μόνο από το Δήμο της Βηθλεέμ κατασχέθηκαν δέκα χιλιάδες στρέμματα γης για να κατασκευαστεί το διαχωριστικό τείχος. Ενώ από το Δήμο του Αλ Κχάντερ έχουν κατασχεθεί για τον ίδιο λόγο εννιά χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή το 85% της γης δε βρίσκεται πια στα χέρια των κατοίκων αλλά πίσω από το τείχος. Ταυτόχρονα, έχουν περικοπεί δραστικά οι άδειες εισόδου για εργασία στο Ισραήλ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανεργία έχει φτάσει το 65%.

Κορυφαίο ζήτημα ο τερματισμός της κατοχής

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε στους συνομιλητές της την θέση του ΚΚΕ, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί στην επικαιρότητα το παλαιστινιακό ζήτημα στις πραγματικές πολιτικές του διαστάσεις κι όχι μόνο σε συναισθηματικό ανθρωπιστικό επίπεδο, όπως επίσης ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλοι όσοι μιλούν γενικώς και αορίστως για ειρήνη και ανάγκη διαλόγου, χωρίς να θίγουν την ουσία, δηλαδή την κατοχή, ενώ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο το θύτη και το θύμα. Υπογράμμισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να καθορίζει τη ζωή του και την τύχη της χώρας του, εκτιμώντας ότι, ασχέτως των διαφωνιών του ΚΚΕ με τη «Χαμάς», και να μην είχε κερδίσει η τελευταία τις εκλογές θα είχε βρεθεί κάποιο άλλο πρόσχημα για να εκβιαστεί ο παλαιστινιακός λαός και να υποχρεωθεί να υποκύψει αποδεχόμενος επιφανειακές και πρόσκαιρες λύσεις. Τέλος, επισήμανε τις ευθύνες των ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς, αν πραγματικά επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να υποχρεώσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ, αποτελούμενη από τον ΓΓ της ΚΕ, Ισάμ Μακχούλ, και τον Γραμματέα της ΚΕ, Μουχαμέτ Νάφα. Επίσης, με τον Εφρέμ Ναβίντι, γενικό γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ισραήλ (Χισταρντούτ). Ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τον πόλεμο στο Λίβανο το καλοκαίρι τόσο εντός Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρεία Μέση Ανατολή. Επίσης, έγινε συνάντηση με τις προξενικές αρχές της Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ