ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι επεμβάσεις δεν οδηγούν σε δίκαιες και βιώσιμες λύσεις

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ, κατά τη συζήτηση της εισήγησης για το ρόλο της Ευρώπης στα Βαλκάνια, στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων

Την επιλεκτική αναφορά της σχετικής εισήγησης στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, για το ρόλο της Ευρώπης στα Βαλκάνια, στον τομέα της πρόληψης και της διαχείρισης των κρίσεων,επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.Τόνισε ότι απουσιάζουν παντελώς αναφορές, στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα πλαίσια και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στο Κουρδικό, στο Κυπριακό, ενώ ακόμα και στο ζήτημα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης η εισήγηση δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε:

"Θα ήθελα κατ' αρχήν να σημειώσω ότι η συζητούμενη εισήγηση, που χρειάστηκε σίγουρα πολύ δουλιά, δε λέει τίποτε άλλο ή μιλάει πολύ λίγο για ορισμένα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα Βαλκάνια.

Δεν ασχολείται, στην πραγματικότητα, παρά μόνο με την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Δεν αναφέρεται, για παράδειγμα, στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην όξυνση αυτής της έντασης που προκαλεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ που, μεταξύ άλλων, αναθέτει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα των ελληνικών νησιών και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου τους, στο στρατηγείο της Νάπολης, δηλαδή στις ΗΠΑ, που έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν με τη σειρά τους αυτόν τον έλεγχο στην Τουρκία, όταν τα συμφέροντά τους το ζητούν.

Ετσι, περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, η οποία στερείται στην ουσία του δικαιώματος να εξασφαλίζει την άμυνα ενός τμήματος της επικράτειάς της, που παραδίνεται σε αυτόν που την απειλεί.

Είναι βέβαιο ότι έτσι η Τουρκία ενθαρρύνεται στο να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, που ρυθμίζει το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών και στο να προωθήσει τις επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτό λοιπόν, οξύνει μια ένταση, που εξάλλου είναι αναγκαία για την επιτάχυνση του ανταγωνισμού των εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμμαχες ωστόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και "θερμό" επεισόδιο εάν οι Αμερικάνοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού και οι Δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοί τους το επιθυμούν, για να προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους σε αυτήν τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας περιοχή. Η εισήγηση αναφέρει πολύ λίγα για το Κόσσοβο, που πράγματι αποτελεί μια "βραδυφλεγή βόμβα" στην περιοχή. Είναι αναμφισβήτητο ότι εδώ έχουμε επίσης, να κάνουμε με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" των μεγάλων δυνάμεων. Ως απόδειξη του λόγου το ασφαλές, δε θα αναφερθώ παρά στην επιστολή που απηύθυναν η Γαλλία και η Γερμανία για την κατάσταση στο Κόσσοβο, στον Μιλόσεβιτς ως Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και στον Ρουγκόβα, ως πρόεδρο της εξόριστης "κυβέρνησης του Κόσσοβο". Μάλιστα, της "κυβέρνησης του Κόσσοβο"...

Ας είμαστε λοιπόν, ειλικρινείς και ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Υπεύθυνοι οι ιμπεριαλιστές

Σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι οι συμφωνίες Ντέιτον, που επιβλήθηκαν με την ισχύ και τον εκβιασμό, δε θα αντιμετώπιζαν την κρίση.

Η σημερινή τραγική και αδιέξοδη κατάσταση, που διαπιστώνεται και από την εισήγηση, επιβεβαιώνει δυστυχώς αυτή την άποψή μας.

Βεβαίως, η εισήγηση δε θέλει να αναγνωρίσει τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, που δεν είναι άλλοι από εκείνους που εφαρμόζουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Αυτοί έβαλαν φωτιά στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μη μας πείτε ότι οι επεμβάσεις έγιναν για να εμποδιστεί ο αλληλοσκοτωμός των λαών, διότι θα θυμίσουμε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κύπρου και του κουρδικού λαού, όπου οι ίδιες δυνάμεις που επενέβησαν στη Βοσνία εξοπλίζουν το χέρι του φονιά και τον στηρίζουν με όλα τα μέσα.

Ακούσαμε εξάλλου χτες τι μας απάντησε ο κ. Κίνγκελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, για την Τουρκία, με πόση συμπάθεια την αντιμετώπισε.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Σαράγεβο ως παρατηρητής στις εκλογές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Τι μπόρεσα να διαπιστώσω και να μάθω επιτόπου και όχι από τους Σέρβους, με τους οποίους δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε, σχετικά με τα ζητήματα - "κλειδιά" της Συμφωνίας Ντέιτον;

  • Πρώτον, αφοπλισμός: Εφαρμόζεται μονόπλευρα μόνο στη Σερβική Δημοκρατία. Απεναντίας, η Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (μουσουλμάνοι - Κροάτες) ενισχύει το οπλοστάσιό της με όπλα σύγχρονα που έρχονται από παντού, όπως από ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτο και από αλλού. Ο στρατός της γυμνάζεται από Αμερικάνους στρατηγούς. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια αυτών που υποτίθεται ότι είναι εκεί για την εφαρμογή της Συμφωνίας Ντέιτον. Η συντριπτική υπεροχή της Ομοσπονδίας στον τομέα αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
  • Δεύτερον, ελεύθερη και ασφαλής επιστροφή των προσφύγων: Βρίσκουν χίλια προσχήματα για να μην επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτοί που τολμούν να επιστρέψουν είναι θύματα κακομεταχείρισης, διώκονται αν δε φονεύονται. Γιατί; Απλά γιατί είναι πολλοί αυτοί που έχουν συμφέρον να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και στον τομέα των προσφύγων.
  • Τρίτον, επικοινωνίες - ταχυδρομείο: Υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνοι επιστολών που προορίζονται για τη Σερβική Δημοκρατία και δε διανέμονται από φόβο ότι είναι παγιδευμένες (βόμβες). Και η τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας ήταν ολόκληρο τον προηγούμενο από τις εκλογές μήνα υπό την κατοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που την κράταγαν κλειστή.
  • Τέταρτον, οικονομική ανάπτυξη και διεκπεραίωση της βοήθειας για το σκοπό αυτό και για ανθρωπιστικούς λόγους: Το 98% αυτής της βοήθειας πάει στην Ομοσπονδία και μόνο το 2% στη Σερβική Δημοκρατία, για να αποδειχτεί προφανώς έτσι η "αμεροληψία" της λεγόμενης Διεθνούς Κοινότητας.
  • Πέμπτον, σχετικά με το δικαστήριο που έχει εγκατασταθεί στη Χάγη για τους "εγκληματίες πολέμου": Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεροληπτική του στάση όπως το είχαμε καταγγείλει από την αρχή: Θέλουν να δικάσουν αποκλειστικά τους υψηλόβαθμούς Σερβο-Βόσνιους ηγέτες, ενώ δε δικάζονται οι αντίστοιχοι μουσουλμάνοι και Κροάτες, όπως για παράδειγμα ο κ. Τούτζμαν και ο κ. Ιζετμπέκοβιτς για φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό την ηγεσία τους.

Πιστεύω ότι η κατάργηση αυτού του Δικαστηρίου θα υπηρετούσε την εκτόνωση της κατάστασης και θα απόφευγε να ηρωοποιήσει ακόμη περισσότερο μερικούς, που διαφορετικά ίσως να μην είχαν πια τόσο μεγάλη επιρροή.

Πρόκειται για προβλήματα που θα έπρεπε να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν λύσεις δίκαιες και βιώσιμες με την ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών και τη στρατιωτική επέμβαση. Ποιος μας δίνει εξάλλου αυτό το δικαίωμα;

Κατά τη γνώμη μου είναι καιρός οι λαοί να αντιταχθούν ενεργά σε αυτή την ολέθρια για αυτούς πολιτική είτε την εφαρμόζει το ΝΑΤΟ, είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε η ΔΕΕ, όπως το ζητούν μερικοί. Πρόκειται για μια πολιτική που υπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα".

... Χειροπόδαρα

ή πώς τα 'μπλεξε πάλι έτσι ο ΣΥΝ;

Ε, λοιπόν, θα με πείτε πάλι στριμμένο...

Τι θα γίνει μ' αυτόν τον αφισοβόλο του ΣΥΝ;

Τι χεροπόδαρο μπλέξιμο είναι αυτό στην τελευταία αφίσα;

Τρία χέρια που κρατάνε το ένα τ' άλλο, κυκλικά, σαν να αλληλοεμποδίζονται σαν να συγκρατούνται, σαν να αλληλοδεσμεύονται; Και κρατημένα έτσι, να φτιάχνουν το παλιό παιδικό "σκαμνάκι" που κάναμε, παίζοντας στη θάλασσα...

Αχ, βρε λεβέντες του ΣΥΝ!...

Πάλι προδοθήκατε με την αφίσα σας... Πάλι αυτή δείχνει και φανερώνει, τι γίνεται με σας...

Ενα χέρι για κάθε τάση, οι ευρωλάγνοι του Παπαγιαννάκη, οι "ισορροπιστές" του νυσταλέου κυρίου με τη γραβάτα (λέγε με Νίκο Κωνσταντόπουλο), και, κάποιοι άλλοι που κάτι ίσως τους έχει μείνει από το πέρασμά τους από το ΚΚΕ, αλληλοανακρούονται, αλληλοσυγκρατούνται μακριά απ' το λαό, μακριά απ' τα προβλήματά του, σ' ένα πολιτικό μόρφωμα κορυφών, δημοσίων σχέσεων, αριβισμού, με εφόδια το "αριστερό" παρελθόν, χρήσιμο μόνο, για να το απαρνείσαι και να το λοιδορείς...

***

Σαφέστατη η αφίσα του Συνασπισμού, και πάλι... Τρία χέρια, τρεις γραμμές, ένα αδιέξοδο, ένας ρόλος... Ο ρόλος "δεκανίκι αριστερό" στις χυδαίες μεθοδεύσεις των Τσουκατοσημίτιδων, να δημιουργήσουν ένα "κεντροαριστερό" θέατρο, με τον "αριστερό" ΣΥΝ, για να παγιδεύσουν συνειδήσεις, να παρασύρουν, να καλύψουν, να φτιασιδώσουν την πιο δεξιά, πολιτική και το μεγαλύτερο αυταρχισμό που έζησε και ζει η χώρα μετά τη χούντα...

Ετσι ρε παιδιά... γύρω - γύρω όλοι, σφιχτά πιασμένοι (μη διαλυθείτε) και"σκαμνάκι" για να πατήσουν ο Σημίτης, ο Τσουκάτος, και οι υπόλοιποι του "εκσυγχρονιστικού" θιάσου, για να τιναχτούν ψηλά, πριν βουτήξουν με το κεφάλι στη θάλασσα, που οι ίδιοι έκαναν...

***

Ετσι παιδιά, του ΣΥΝ, αλληλοκρατηθείτε εσείς, και αφήστε στους πραγματικούς αριστερούς, τους κομμουνιστές, τους πραγματικούς δημοκράτες και πατριώτες, τη χαρά της ελεύθερης, ψηλά σηκωμένης, σφιχτής γροθιάς, που σύντομα θα γκρεμίσει απ' τα "σκαμνάκια" που στήνετε και προσφέρετε, τους "εκσυγχρονιστές" της πλάκας, που ονειρεύονται (χωρίς τον ξενοδόχο) "Νέα Επταετία"...

σ. Αλέξης

Επιλέγουν τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου, σε Επερώτηση του ΔΗΚΚΙ για τις εργασιακές σχέσεις

Με τη συζήτηση της Επερώτησης του ΔΗΚΚΙ, για τις εργασιακές σχέσεις ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, λέγοντας ότι "αν σωστά μοιραζόταν ο πλούτος της ανθρωπότητας μπορούσαμε να πούμε με πλήρη, με απόλυτη βεβαιότητα ότι η θέση του εργαζόμενου έπρεπε να είναι καλύτερη από ό,τι πριν εκατό χρόνια. Είναι προφανές αυτό. Δηλαδή, αν τότε ο λογιστής δούλευε οκτώ ώρες, σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε έπρεπε να δουλεύει εφτά ώρες, έξι ώρες κ.ο.κ. Γιατί δεν κινούμαστε σε μια τέτοια λογική; Εσείς που έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί επιλέγετε το δρόμο της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ ο πλούτος έχει αυξηθεί;".

Σχολιάζοντας δε τη θέση της κυβέρνησης ότι ακολουθεί εκσυγχρονιστική πολιτική είπε πως "όταν εσείς υποστηρίζετε την απελευθέρωση του συνολικού χρόνου απασχόλησης κι εγώ υποστηρίζω το οκτάωρο να γίνει εφτάωρο, εγώ είμαι εκσυγχρονιστής με τα επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα. Εσείς άλλο κρύβετε...".

Στη δική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Φαρμάκης, κατηγόρησε το ΔΗΚΚΙ ότι έκανε την Επερώτηση για να "βγάλει τα απωθημένα του", κάνοντας γενικόλογη αντιπολίτευση. Οσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι "η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα αυτόν τον καιρό είναι δεδομένη. Αυτή είναι! Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κινείται μέσα σε αυτά τα δοσμένα οικονομικά πλαίσια και να προσπαθεί να υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ