ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθημερινές «ομολογίες» για τα νέα αντιλαϊκά βάρη που φέρνουν οι αποφάσεις της ΕΕ

Καθημερινές έχουν γίνει πλέον οι «ομολογίες» από κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών χωρών για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους λαούς οι νέες κυρώσεις που οι ίδιες κυβερνήσεις επιβάλλουν κατά της Ρωσίας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσουν το έδαφος και να καλλιεργήσουν μια στάση ανοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ επανήλθε χτες με νέες «προειδοποιήσεις» προς τους Γερμανούς καταναλωτές, αυτήν τη φορά για το ενδεχόμενο έλλειψης καυσίμων «τουλάχιστον προσωρινά» στην ανατολική Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, λόγω του σχεδίου της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σταδιακά έως το τέλος του 2022.

Αντίστοιχα, ο Γερμανός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Εζντεμίρ άρχισε τις «προειδοποιήσεις» για νέες αυξήσεις στα τρόφιμα.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι θα υπάρξουν πραγματικά ελλείψεις», παραδέχτηκε ο Χάμπεκ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Εξήγησε ότι το ζήτημα αφορά το διυλιστήριο του Σβεντ, το οποίο προμηθεύει την ανατολική Γερμανία και είναι συνδεδεμένο με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία», ενώ ανήκει σχεδόν εξολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία «Rosneft».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μελετά κάθε πιθανό σενάριο, αλλά επανέλαβε την εκτίμησή του για «άλματα τιμών» σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας. Το πρόβλημα, εξήγησε, είναι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να αντικατασταθεί από πιθανώς ακριβότερες εναλλακτικές, από άλλες χώρες. Οι απαραίτητες μετατροπές και οι αλλαγές των οδών μεταφοράς συνεπάγονται επιπλέον εργασία και κόστος, καθιστώντας ακριβότερο τον ανεφοδιασμό και τη θέρμανση, ανέφερε.

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Εζντεμίρ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος, όπως είπε, αυξάνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί εκτίμησε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα βάλουν τέλος στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Τα σχετικά παζάρια συνεχίζονται, ενώ μετά τις πρώτες δημόσιες αντιδράσεις προχτές από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία κ.ά., χτες δεν βγήκε κάτι καινούργιο προς τα έξω.

Την πυρηνική ενέργεια «βλέπει» ξανά η Ιαπωνία

Με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, η Ιαπωνία φαίνεται ότι στρέφεται ξανά στην παραγωγή Ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χτες μιλώντας στο Σίτι του Λονδίνου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει «τον ευάλωτο χαρακτήρα της ενεργειακής αυτάρκειάς της» διευρύνοντας τις πηγές από τις οποίες αγοράζει Ενέργεια, προωθώντας τις ΑΠΕ και χρησιμοποιώντας την πυρηνική ενέργεια.

«Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες με διαβεβαιώσεις ασφαλείας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική Ενέργεια», δήλωσε ο Κισίντα. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι η επαναλειτουργία «μόνο ενός από τους υπάρχοντες πυρηνικούς αντιδραστήρες θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την προμήθεια ενός εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως στην παγκόσμια αγορά».

Ο Κισίντα υπέγραψε επίσης διμερή αμυντική συμφωνία με τον Βρετανό ομόλογό του. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο χώρες θα μπορούν να εκπαιδεύουν τις δυνάμεις τους στα εδάφη της καθεμιάς και να πραγματοποιούν ασκήσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα την προσθήκη 140 ακόμα Ρώσων στη λίστα κυρώσεων του Τόκιο, ενώ η απαγόρευση των εξαγωγών θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κ. Χαγκιούντα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε «δυσκολία» αν επέβαλλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Σε συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ο Κ. Χαγκιούντα ζήτησε η Ουάσιγκτον να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη χώρα του. Το 4% του πετρελαίου, το 9% του φυσικού αερίου και το 11% του άνθρακα που εισήγαγε η Ιαπωνία κατά το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτη, προήλθαν από τη Ρωσία.

Σε χωριστή συνάντηση του Χαγκιούντα με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε θέματα που αφορούν την παραγωγή ημιαγωγών, τη διαφοροποίηση των προμηθειών μικροεπεξεργαστών κ.ά.

Καμία αλλαγή στο σχέδιο του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) συμφώνησαν χτες να διατηρήσουν το υφιστάμενο σχέδιο σταδιακής επαναφοράς της παραγωγής μετά τις μεγάλες περικοπές του 2020 λόγω πανδημίας, αγνοώντας τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να επιταχύνουν τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός συμφώνησε να αυξήσει τον στόχο παραγωγής του Ιούνη κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο OPEC+ υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται για διαταραχές στην προσφορά ρωσικού αργού, καθώς και ότι τα lockdowns στην Κίνα «απειλούν το outlook της ζήτησης».

Μετά την ανακοίνωση του OPEC+, οι τιμές του πετρελαίου ενέτειναν την ανοδική πορεία που ακολουθούσαν ήδη από χτες το πρωί. Συγκεκριμένα, το Brent Ιούλη με άλμα 3,24% έφτασε στα 113,73 δολάρια το βαρέλι, το δε αμερικανικό WTI ενισχύεται κατά 3%, με τιμή στα 109,26 δολάρια το βαρέλι.

Αγορές ρωσικού πετρελαίου σε Κίνα και Ινδία

Οι «Financial Times» ανέφεραν ότι διυλιστήρια της Κίνας αγοράζουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσουν τις ποσότητες που αγοράζουν ώστε να αποφύγουν τις επικρίσεις από ΗΠΑ και ΕΕ.

Παράλληλα το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ανέφερε χτες ότι η Ινδία επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελαίου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Πληρωμές ρωσικών ομολόγων σε δολάρια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Ρωσία πλήρωσε χτες σε δολάρια δύο ξένα ομόλογα ύψους 564,8 εκατ. δολαρίων και 84,4 εκατ. δολαρίων, αποφεύγοντας να επαναλάβει την απόπειρα που έκανε τον Απρίλη για πληρωμή κρατικών ομολόγων με ρούβλια και απομακρύνοντας, για την ώρα, το ενδεχόμενο μιας «τεχνητής χρεοκοπίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ