ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση το 60% των προσλήψεων

Μεγάλη άνοδος της προσωρινής εργασίας και ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας...

Την κυριαρχία των «ευέλικτων» μορφών εργασίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το Σεπτέμβρη 2017. Για το μήνα αυτό, το 60,33% των προσλήψεων αφορά θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και μόνο το 39,67% θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που οι ελαστικές και ευέλικτες μορφές εργασίας ξεπερνούν σταθερά το 60%. Το 2013 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό φθάνοντας το 64,08% και το 2014 (το πρώτο έτος που το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δίνει ολοκληρωμένα στοιχεία για όλους τους μήνες) ήταν 57,75%.

Συμπληρωματικά πρέπει να ληφθεί υπόψη το στοιχείο της μετατροπής συμβάσεων από θέσεις πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο αριθμός των μετατροπών αυτών έφθασε το Σεπτέμβρη του 2017 τις 6.646.

Ως προς το 9μηνο του 2017, το 53,5% των προσλήψεων αφορά σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό «ευέλικτων» και ελαστικών μορφών εργασίας συγκριτικά με τα 9μηνα των ετών από το 2014 και μετά.

Απογείωση της προσωρινής απασχόλησης και των... «οικειοθελών αποχωρήσεων»

Το στοιχείο που δείχνει τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν μαρτυρά τη σημαντική άνοδο της προσωρινής απασχόλησης. Ετσι, το Σεπτέμβρη του 2013 έληξαν 37.504 συμβάσεις. Από εκεί και μετά ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Το Σεπτέμβρη του 2014 έφθασαν τις 61.041 και το Σεπτέμβρη του 2017 ανέβηκαν στις 86.408, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 130% σε τέσσερα χρόνια!

Για ακόμα μια φορά πρέπει να καταγραφεί το στοιχείο του αριθμού των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Η συνεχής αύξησή του σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας μαρτυρά ότι είναι προϊόν εργοδοτικών εκβιασμών και πιέσεων, παρά επιλογής των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2013 καταγράφονται 42.876 δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», σχεδόν διπλασιάζονται το Σεπτέμβρη του 2014 φθάνοντας τις 78.470 και τώρα, το Σεπτέμβρη του 2017, αριθμούν τις 117.696, καταγράφοντας αύξηση 175% σε τέσσερα χρόνια!

Με βάση αυτά τα στοιχεία πρέπει να ιδωθεί και το ισοζύγιο απασχόλησης, που το Σεπτέμβρη του 2017 είναι θετικό, καθώς οι προσλήψεις είναι 17.218 παραπάνω από τις απολύσεις. Πρόκειται ωστόσο για θέσεις εργασίας που στην πλειοψηφία τους είναι ελαστικές, ενώ έντονο είναι το χαρακτηριστικό της προσωρινότητας, το οποίο αφορά και τις θέσεις της πλήρους απασχόλησης.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο έχει αφήσει ανέγγιχτο, αλλά και εμπλουτίζει συνεχώς το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγουμένων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χάρη στο οποίο η εργοδοσία αυξομειώνει με λυμένα χέρια τις θέσεις εργασίας, μετατρέπει σε λάστιχο τα ωράρια εργασίας, με κριτήριο τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις την Τρίτη

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Διανομής Τύπου, την Τρίτη 10/10, στη βραδινή και την πρωινή βάρδια (4 π.μ. έως 6 π.μ. και 9 π.μ. έως 11 π.μ.). Στη διάρκεια των στάσεων εργασίας, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις (στις 5 π.μ. και στις 9.30 π.μ. αντίστοιχα) στην είσοδο του πρακτορείου «Αργος».

Το σωματείο επισημαίνει πως οι εργοδότες έχουν στόχο το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πρακτορείο στο οποίο δουλεύουν. Οι μεν εργαζόμενοι στην «Ευρώπη» είναι απλήρωτοι για περισσότερο από δύο μήνες και πετιούνται στην ανεργία, καθώς η εταιρεία οδηγείται σε πτώχευση. Οι δε εργαζόμενοι στο «Αργος» αντιμετωπίζουν εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, ενώ μεγάλο μέρος της δουλειάς περνά σε εργολάβους.

Οσον αφορά την κυβέρνηση, το σωματείο υπογραμμίζει ότι παίζει το παιχνίδι των εργοδοτών, «δίνοντάς τους πίστωση χρόνου προκειμένου να φέρουν σε πέρας τα σχέδιά τους, που περιλαμβάνουν την εξάντληση και εξαθλίωση των απλήρωτων συναδέλφων». Στο φόντο αυτό, η υπουργός Εργασίας στην πρόσφατη Τριμερή δεν έδωσε καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση έκτακτου βοηθήματος.

«Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που σκοπό έχουν να μας εξαθλιώσουν, να μας κάνουν φτηνότερους, με μοναδικό στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που το μοναδικό της μέλημα είναι να διαλαλεί τη "δίκαιη ανάπτυξη", δίνοντας απλόχερα χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, δίνοντας τη δυνατότητα να "πτωχεύουν" και να αφήνουν στο δρόμο απλήρωτους εργαζόμενους», τονίζει το σωματείο. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στα πρακτορεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας, τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Παράλληλα, η Ενωση απευθύνεται σε όλα τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές και τους εργαζόμενους, προκειμένου να στηρίξουν και οικονομικά τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων. «Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι ταξικό χρέος που αποτελεί όπλο μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης», αναφέρει, ενώ για αυτόν το σκοπό έχει συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του σωματείου, που θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της βοήθειας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Διευθυντικό δικαίωμα» η μετακίνηση του εργαζόμενου όπου και όποτε θέλει η εργοδοσία

Το «διευθυντικό δικαίωμα» της εργοδοσίας να μετακινεί τους εργαζόμενους όπου θέλει, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά της, με μονομερή απόφασή της, χωρίς αυτό να συνιστά «βλαπτική μεταβολή» των όρων της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, υπερασπίζεται απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, στη νέα αυτή αντεργατική δικαστική απόφαση, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, με την οποία κρίθηκε νόμιμη η μετακίνηση μιας εργαζόμενης και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών που εργαζόταν ως πωλήτρια σε κατάστημα εντός ιδιωτικού μουσείου από το κέντρο της Αθήνας σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 682/2017 του Αρείου Πάγου, «σε περίπτωση που η μονομερής αυτή μεταβολή των όρων εργασίας δεν είναι αντίθετη προς το νόμο και τους όρους της συμβάσεως και γίνεται κατ' ενάσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλει τους όρους παροχής της εργασίας, έστω και σε βάρος του μισθωτού, ο οποίος προστατεύεται μόνο από τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ που απαγορεύει την κατάχρηση δικαιώματος. Ειδικότερα ο εργοδότης, ασκώντας το εκπορευόμενο από την διάταξη του άρθρου 652 Α.Κ. διευθυντικό του δικαίωμα έχει την εξουσία να προσδιορίσει το περιεχόμενο της υποχρέωσης του μισθωτού για παροχή εργασίας, καθορίζοντας τους όρους της παροχής της, τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο, εφόσον οι όροι αυτοί δεν έχουν προσδιοριστεί από κανόνες δικαίου ή από την εργασιακή σύμβαση (...) Ο εργοδότης ως διευθυντής της εκμετάλλευσης έχει την εξουσία να οργανώνει και να διευθύνει την επιχείρησή του με βάση τα κρινόμενα από αυτόν ως πλέον αποτελεσματικά γι' αυτήν κριτήρια», ενώ ο προσδιορισμός των όρων εργασίας «πρέπει να υπηρετεί τους σκοπούς του δικαιώματος αυτού, δηλαδή την κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της εργασίας και την προσφορότερη οργάνωση της επιχειρήσεως».

Ειδικότερα για την εργαζόμενη το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι «αφού μειώθηκαν οι δραστηριότητες του μουσείου λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που επέβαλε μειώσεις μισθών καθώς και ωρών εργασίας στους εργαζόμενους, όπως και η ενάγουσα, στο συγκεκριμένο χώρο, η εναγόμενη (σ.σ. ο εργοδότης) δικαιούτο στα πλαίσια του διευθυντικού της δικαιώματος και αφού το σχετικό δικαίωμά της δεν είχε αποκλεισθεί ή περιοριστεί από τη σύμβαση, να μετακινήσει την ενάγουσα, ενόψει του ότι η μετακίνηση αυτή επιβαλλόταν για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς αυτό να συνιστά μονομερή μεταβολή των όρων της υπαλληλικής της συμβάσεως».

Να σημειωθεί ότι ήδη σε σειρά ατομικών συμβάσεων (π.χ. σε αλυσίδες στο εμπόριο) είναι αρκετά διαδεδομένη η ρητή αναφορά ότι η εταιρεία μπορεί να μεταβάλλει όπως εκείνη επιθυμεί τον τόπο εργασίας, το ωράριο, τις βάρδιες και τα καθήκοντα των εργαζομένων, «χωρίς αυτό να επιφέρει βλαπτική μεταβολή στον μισθωτό»...

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία

Σε 1.009.610 άτομα υπολογίζονται οι άνεργοι τον Ιούλη του 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21% έναντι 21,3% τον Ιούνη του 2017 και 23,4% τον Ιούλη του 2016. Η ανεργία υπολογίζεται σε 25,3% στις γυναίκες και 17,5% στους άντρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών (42,8%), ωστόσο τα ποσοστά έχουν «σκαρφαλώσει» και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες, φτάνοντας το 18,1% στις ηλικίες 55 - 64 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (27,3%).

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια με τα οποία μετριέται η ανεργία συγκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της: Χαρακτηριστικά, εργαζόμενος θεωρείται όποιος δούλεψε έστω μία ώρα την προηγούμενη βδομάδα από την έρευνα! Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το στοιχείο της διαρκούς μείωσης του ικανού προς εργασία πληθυσμού: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ του Ιούλη 2012 και του Ιούλη 2017, ο ικανός προς εργασία πληθυσμός μειώθηκε σχεδόν κατά 233.000 άτομα (περίπου 3%), γεγονός που επιδρά και στα επιμέρους ποσοστά της απασχόλησης και της ανεργίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο το μεγάλο λαϊκό γλέντι

Μεγάλο λαϊκό γλέντι διοργανώνει αύριο Κυριακή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το γλέντι θα γίνει στη 1 μ.μ., στο πρώην αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στο Γκάζι (Ερμού και Πειραιώς), με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ