ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατατέθηκε επιστολή στον ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε, με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ, να υποστηρίξει την ιδρυτική συμφωνία για το νέο κυπριακό κράτος, εφόσον αυτή επικυρωθεί από τα δημοψηφίσματα της 24ης Μαρτίου. Στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η επιστολή που κατατέθηκε, αποτελεί συνέχεια της ανάλογης επιστολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία).

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.

«Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μετά από θετική έκβαση των δημοψηφισμάτων και μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την αξιολόγηση του σχεδίου, η Ελλάδα μαζί με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις και την Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογράψουν από κοινού τη Συνθήκη για τη Νέα Κατάσταση η οποία θα ισχύσει από τις 29 Απριλίου» εξήγησε.

Ο Ελληνας διπλωμάτης υπενθύμισε ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την επίδοση της επιστολής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η πράξη αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν προεξοφλεί την απάντηση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν» κατέληξε.

Προσαρμογή στις πιέσεις

Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τη διαδικασία που ενδεχομένως θα μετατρέψει το προϊόν της επιδιαιτησίας του Ανάν και με το οποίο δε συμφώνησε στις συζητήσεις της Λουκέρνης σε ιδρυτική συμφωνία του νέου κυπριακού κράτους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλέψεων του σχεδίου οι οποίες προκαλούν τη δυσφορία της Αθήνας είναι οι επιστολές των συμπροέδρων του νέου κυπριακού κράτους οι οποίες θα αποσταλούν προς την ΕΕ και θα ζητούν, την αναγόρευση της ιδρυτικής συμφωνίας σε πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, όπως επίσης την απαγόρευση και το πάγωμα των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διεκδίκηση ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Αυτές οι επιστολές, αξίζει να σημειωθεί, είχαν συνταχθεί από τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν. Παρουσιάστηκαν στο «κολέγιο των επιτρόπων» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης και απορρίφθηκαν. Πάρ' όλα αυτά, ο Κ. Ανάν, ασκώντας το επιδιαιτητικό του δικαίωμα, επισύναψε τις επιστολές στο σχέδιό του, οι οποίες θα δοκιμαστούν και αυτές στο δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χτες, αν και ρωτήθηκε επίμονα να εκφράσει την άποψη τού ελληνικού υπουργείου για τα κείμενα αυτά, δε θέλησε να απαντήσει, ακολουθώντας τη γραμμή της «σιωπής» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ