ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στον προθάλαμο των κατασχέσεων χιλιάδες μικροί ΕΒΕ

Τις μέρες αυτές παραλαμβάνουν τις «Ατομικές ειδοποιήσεις» και τους δίνεται διορία 20 ημερών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ

Ενα ακόμη βήμα προς την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, κάνει αυτές τις μέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».

Είχε προηγηθεί στις 15/7/2014 η αποστολή από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ μιας «παρτίδας» με 92.992 οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και είτε παραμένουν ενεργοί, είτε είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο εξάμηνο. Η παρτίδα αυτή αύξησε στους 99.140 τους συνολικούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το ΚΕΑΟ σταδιακά ειδοποιεί αυτούς τους ασφαλισμένους για τις οφειλές τους και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην «υπόμνηση» να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο τους, αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.

Ενα από τα ειδοποιητήρια που παραλαμβάνουν κατά χιλιάδες αυτές τις μέρες οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ
Ενα από τα ειδοποιητήρια που παραλαμβάνουν κατά χιλιάδες αυτές τις μέρες οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ
Από καταγγελίες αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προκύπτει ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια με τον εκβιασμό της κατάσχεσης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ' αυτό το δεύτερο στάδιο των ατομικών ειδοποιήσεων έχουν ενταχθεί για την ώρα 5.941 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η κατάσταση είναι τραγική για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οφειλές των οποίων στον ασφαλιστικό τους οργανισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Το παράδειγμα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικό: Ενας επαγγελματίας, συνεπής κατά τ' άλλα στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΑΕΕ, άρχισε από τα τέλη του 2011 να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των εισφορών του.

Τα συσσωρευμένα χρέη του έφτασαν τον Ιούλη του 2014 (οπότε και βεβαιώθηκαν από το ΚΕΑΟ) στις 14.724,82 ευρώ. Με τα πρόσθετα τέλη, το τελικό ποσό της οφειλής αυξήθηκε στα 14.823,47 ευρώ. Τώρα, με την «Ατομική ειδοποίηση» (ημερομηνία έκδοσης 1/8/2014), καλείται από το ΚΕΑΟ να αποπληρώσει το χρέος του, ή να το ρυθμίσει μέσα σε 20 μέρες, αλλιώς απειλείται με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Ολο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ). Από τις συνολικές οφειλές, μόλις ένα μικρό μέρος (λιγότερο από 8%) έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αδυναμία των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να ανταποκριθούν οικονομικά στους όρους ακόμα και αυτών των ρυθμίσεων που τους προτείνει το Ταμείο και κατόπιν το ΚΕΑΟ.

Το ποιος πραγματικά «πληρώνει τη νύφη» του εισφορο-κυνηγητού που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της διάσωσης των Ταμείων, φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με αυτά, το ΚΕΑΟ έχει καταγεγραμμένους 211.451 οφειλέτες όλων των Ταμείων. Από αυτούς, οι 139.359 (περισσότεροι από τους μισούς) έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 20.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν συνολικά 1.397.845.888,27 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μόλις 833 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 2.891.937.190,13. Τα ποσά των οφειλών δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη ετών στο ΙΚΑ. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι μικροοφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία, όταν λιγότεροι από 850 μεγαλοοφειλέτες - επιχειρήσεις έχουν διπλάσιο χρέος στο ΙΚΑ!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μείωση της απασχόλησης, αύξηση της ευελιξίας

Δραματική αύξηση της ανεργίας, που πάει χέρι χέρι με την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τη μείωση της πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κρίσης και αφορούν και τις χώρες του ευρώ, αλλά και τις χώρες που είναι εκτός κοινού νομίσματος. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ (περιοδικό «Ενημέρωση», Αύγουστος 2014), η ανεργία και η ευελιξία δοκιμάζουν σκληρά τους νέους εργαζόμενους μέχρι 24 ετών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Γιούροστατ, με έτος βάσης το 2008, στην πενταετία που ακολούθησε, μέχρι το τέλος του 2013, στην ΕΕ των 28 χωρών - μελών χάθηκαν 5,736 εκατ. θέσεις εργασίας. Από 222,479 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης το 2008, οι θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 216,736 εκατ. το 2013. Παράλληλα, ενώ το 2008 με μερική απασχόληση εργαζόταν το 18% (40,152 εκατ.) των εργαζομένων, το 2013 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε στο 20,2% και ο αριθμός των απασχολούμενων με μερική απασχόληση στα 43,746 εκατομμύρια.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι στο διάστημα αυτό χάθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης, που εν μέρει μόνο καλύφθηκαν από τις θέσεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη το ίδιο διάστημα χάθηκαν 4,921 εκατ. θέσεις εργασίας. Από τις 145,389 εκατ. θέσεις, μειώθηκαν στις 140,468 εκατ., πλήρους και μερικής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο, η μερική απασχόληση στην Ευρωζώνη από το 19% αυξήθηκε στο 22%. Παρατηρείται δηλαδή ότι η μερική απασχόληση αυξήθηκε με μεγαλύτερους ρυθμούς στις χώρες εκτός ευρώ.

Οι 3 στις 4 θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν θέσεις νέων μέχρι 24 ετών. Από τις 22,557 εκατ. θέσεις εργασίας το 2008 που κατείχαν νέοι μέχρι 24 ετών, το 2013 είχαν απομείνει 18,254 εκατ. θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η μερική απασχόληση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από το 26,2% το 2008, εκτινάχτηκε στο 31,9% το 2013, παραμένοντας όμως σε απόλυτους αριθμούς στα ίδια επίπεδα (5,911 εκατ. θέσεις μερικής απασχόλησης το 2008 έναντι 5,820 εκατ. θέσεων μερικής απασχόλησης το 2013). Αυτό σημαίνει ότι και εδώ η μείωση της απασχόλησης προήλθε αποκλειστικά από την απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης, στις οποίες δούλευαν νέοι κάτω των 24 ετών.

Απαράδεκτη δίωξη από συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ

Με βασικό θέμα τις κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στη συνεδρίαση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν επίσης το ζήτημα της απαράδεκτης δίωξης του συνδικαλιστή της ΔΑΣ Νίκου Γόντικα από τον συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της ΠΟΕ ΔΟΥ (Ομοσπονδία Εφοριακών), Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ο τελευταίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Ν. Γόντικα επειδή, όπως ισχυρίζεται, θίχτηκε από την τοποθέτησή του σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟΥ για το θέμα των οικονομικών της Ομοσπονδίας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕ ΔΟΥ έχουν αναδείξει το θέμα του ελέγχου των οικονομικών της Ομοσπονδίας και η ΔΑΣ κατέθεσε επιστολή στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ, με το χαρακτήρα της εσωτερικής ενημέρωσης.

Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΣΚΙ) με ευθείες απειλές για μηνύσεις, απαιτούσε την απόσυρση της επιστολής, πράγμα που δεν έγινε (...) Ο επικεφαλής της ΑΣΚΙ είχε ήδη καταθέσει μήνυση στο συνάδελφο». Το ΠΑΜΕ απαίτησε να σταματήσει η δίωξη του Ν. Γόντικα και να παρθεί πίσω η μήνυση, διαμηνύοντας σε ψήφισμα που κατέθεσε ότι «η συνδικαλιστική και πολιτική διαπάλη δεν ποινικοποιούνται».

Ωστόσο, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ δεν καταδίκασε τη δίωξη. Αντ' αυτού, κράτησε προκλητικά ίσες αποστάσεις, αποφασίζοντας να καλέσει τους εμπλεκόμενους σε συζήτηση.

Κινητοποίηση στις 10 Σεπτέμβρη

Σε κινητοποίηση ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από τα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. στο ΚΕΑΟ της Αθήνας (Αγ. Κωνσταντίνου 16, Ομόνοια). Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, θα γίνει σύσκεψη, αύριο, Πέμπτη. Δεκάδες είναι έως τώρα οι καταγγελίες ταξιτζήδων ότι απειλούνται με ατομικές ειδοποιήσεις για κατασχέσεις, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ