ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με μοιρασμένους ρόλους, στη γραμμή της μεγαλύτερης εμπλοκής στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018

Συντηρήθηκε και την Παρασκευή ο «κουρνιαχτός» που σήκωσαν οι δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, για εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και «εναλλακτικό σχέδιο» για την ΠΓΔΜ με παράκαμψη του ονοματολογικού, την ώρα που ο υπουργός Αμυνας έσπευδε να επιβεβαιώσει ότι στα «κρίσιμα» ζητήματα - αυτά της μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - δεν υπάρχει καμία διαφωνία.

Η αντιπαράθεση, στην οποία συμμετέχουν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και αφήνει στο σκοτάδι την ουσία αυτή, εξυπηρετεί και σχεδιασμούς αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρόθυμοι να συνδράμουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή εφόσον οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στην άρνησή τους να την ψηφίσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κατά πολλούς το πρόπλασμα για μια συνεργασία ευρύτερου χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον.

Την Παρασκευή, με αφορμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που έκανε λόγο για τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον υπουργό Αμυνας «για να δώσει εξηγήσεις» για τις δηλώσεις του, ο Π. Καμμένος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «συνεχίζονται τα απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δηλώνω: 1. Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα. 2. Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα. 3. Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν», επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, με ευθύνη σύσσωμης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εν αναμονή της επιστροφής του απ' τις ΗΠΑ την Κυριακή και ενώ πιθανολογείται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά, κυβερνητικά στελέχη συνέχισαν και την Παρασκευή να τον «καταχεριάζουν».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, δήλωσε την Παρασκευή («Real fm»): «Καμία πρόταση μομφής με βάση το Μακεδονικό δεν μπορεί να τελεσφορήσει. Υπάρχει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή». Πρόσθεσε πως «διεκδικούμε να πείσουμε και τον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές του πως η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον του τόπου».

Αλλά και ο Ν. Φίλης στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Πέμπτη δήλωσε, παρόντος του Αλ. Τσίπρα, ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να αποφασιστεί πλέον πώς θα προχωρήσουμε».

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης έγραψε στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως οι «αντινομικές» παρεμβάσεις και το όλο ύφος του Π. Καμμένου έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή και «δεν υπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας».

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, επισήμως για την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται και για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες μέχρι την Παρασκευή είχαν «κλειδώσει» οι εξής: Για την περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου, Ιονίων Νήσων ο Θ. Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας ο Θ. Καρυπίδης, Πελοποννήσου ο Γ. Δέδες, Δυτικής Ελλάδας ο Απ. Κατσιφάρας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο Κ. Κατσιμίγας, Στερεάς Ελλάδας ο Δ. Αναγνωστάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 2015 οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκαναν «συμφωνία με τις ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας» (2023-07-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό (2019-01-29 00:00:00.0)
Ανακάτεμα της τράπουλας με κοινή αντιλαϊκή συνισταμένη (2019-01-12 00:00:00.0)
Διεργασιών συνέχεια με μοχλό τις Πρέσπες (2019-01-09 00:00:00.0)
Μοχλός διεργασιών η συμφωνία των Πρεσπών (2018-12-08 00:00:00.0)
Επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στην περιοχή (2018-10-13 00:00:00.0)