Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ανακάτεμα της τράπουλας με κοινή αντιλαϊκή συνισταμένη

Eurokinissi

Επειτα από μια βδομάδα κατά την οποία ως μείζον για το λαό θέμα επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το αν θα συνεχιστεί ή όχι ο «γάμος» του ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό του εταίρο και ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης που θα τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, την Παρασκευή ο Π. Καμμένος, προσερχόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό - που ήταν προγραμματισμένο για την ίδια μέρα και όπου υποτίθεται ότι θα επισημοποιούνταν το «διαζύγιο» - αναβάλλεται έως ότου ψηφιστεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος.

Η «οπερέτα» της Παρασκευής περιλάμβανε ακόμα μερικές αντικρουόμενες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, όπως π.χ. ότι «δεν είναι απερχόμενος υπουργός, ούτε υπό παραίτηση», ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας» και ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών». Η δε Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ δεν κατέληξε σε αποφάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Π. Καμμένος ζήτησε έγκριση για την απόσυρση των υπουργών από την κυβέρνηση, την οποία δεν έλαβε, κάτι βεβαίως που διαρροές των ΑΝΕΛ διέψευσαν αργότερα. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους ΑΝΕΛ, με την πλειοψηφία των βουλευτών που έχουν απομείνει να φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τόσο μια ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όσο και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί εντός της εβδομάδας μια ολόκληρη φαρσοκωμωδία με τη συμμετοχή όλων των αστικών κομμάτων, με δηλώσεις, διαρροές και ακατάσχετη σεναριολογία, όλα αυτά ενδεικτικά και των παζαριών και διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, με ζητούμενο τη διαμόρφωση των επόμενων σχημάτων που θα πάνε παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση και τους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, δηλαδή το κοινό έδαφος όλων.

Οτι αυτό αποτελεί και το ζητούμενο των διεργασιών επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», όπου δεσμεύτηκε εκ νέου στο εγχώριο κεφάλαιο ότι ανεξαρτήτως σύνθεσης ή συνοδοιπόρων, η κυβέρνηση θα «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες και θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ιεράρχησε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών ως προϋπόθεση προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ενίσχυσης του ρόλου του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις προσαρμογές που επιχειρείται μέσω αυτής να προωθηθούν στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τη συμφωνία με την Εκκλησία, που βαθαίνει και ενισχύει την επιχειρηματική πλευρά των σχέσεων του κράτους μαζί της, κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα πως εφόσον οι ΑΝΕΛ άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα την πάρει, με τις φήμες - όπως αναμενόταν - για τα πάρε δώσε με «ανεξάρτητους» και βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων να δίνουν και να παίρνουν. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μετά τη διαδικασία αυτή και εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στη Βουλή. Στη συνέχεια, παρότι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα να συνεχίσει με λιγότερους από 151 βουλευτές, «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα» θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να ολοκληρωθούν πρωτοβουλίες που ήδη «τρέχουν», όπως η συνταγματική αναθεώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ