Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Αξιολόγηση» με την ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τη διάλυση του καθεστώτος νομικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού και οι παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» επανέρχονται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα στις 21 Γενάρη, ενώ η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτίμηση της τρέχουσας «αξιολόγησης» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, ο οποίος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ αναμένεται να έχει και σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες.

Οπως εδώ και καιρό έχουν ξεκαθαρίσει υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, στα ζητήματα των «μεταμνημονιακών» «αξιολογήσεων» συγκαταλέγεται η μακροοικονομική όσο βέβαια και η δημοσιονομική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ζητήματα που με τη σειρά τους περνούν και από τη διαδικασία του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ήδη έχουν θέσει θέμα για την επικαιροποίηση της λεγόμενης «στρατηγικής ανάπτυξης», που αφορά παρεμβάσεις τόνωσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση έσπευσε τις προάλλες να ανακοινώσει «τον περαιτέρω συντονισμό της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας και την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για το 2019, ώστε να διασφαλίζεται ότι με συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο τίθενται κοινές προτεραιότητες και υπηρετούνται κοινοί στόχοι».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2019, έχει εντάξει την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και όπως υπογραμμίζει «συνολικά, αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ