Σάββατο 12 Γενάρη 2019 - Κυριακή 13 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαχητικά συνεχίζουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Αντιμέτωποι με την καταστολή στη μαζική και δυναμική πορεία της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Με κεντρικά αιτήματα να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, συνεχίζονται τη Δευτέρα με απεργία και συγκεντρώσεις οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δίνουν έτσι απάντηση και στην καταστολή με την οποία τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση την Παρασκευή, «πνίγοντας» στα χημικά τη διαδήλωση, εκτοξεύοντας στα τυφλά χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και προκαλώντας τον τραυματισμό διαδηλωτών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο της απεργίας τους, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζική, μαχητική διαδήλωση στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Τα αιτήματα «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία», τα συνθήματα για την ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων, ακούστηκαν δυνατά για περισσότερες από δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Σωματεία εκπαιδευτικών από την Αττική αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και αλλού, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Εκπρόσωποί τους πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνεται για την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια γυρίζουν τη χώρα, ενώ η προεκλογική εξαγγελία για 15.000 διορισμούς δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.


Eurokinissi

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαίτησαν να απομακρυνθούν οι κλούβες που είχαν παραταχθεί εμποδίζοντας την πρόσβαση, και παράλληλα ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η αστυνομία απάντησε «πνίγοντας» στα χημικά τη συγκέντρωση, εκτοξεύοντας στα τυφλά εναντίον των εκπαιδευτικών χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί διαδηλωτών, μεταξύ τους του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή και της Θοδώρας Δριμάλα, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που νωρίτερα είχε απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση εκφράζοντας συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, έπαθε έγκαυμα αλλά και ρήξη τυμπάνου και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματά τους και καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, που συνοδεύει τις απολύσεις με βία και τρομοκρατία απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αργά το μεσημέρι, η πορεία των εκπαιδευτικών αποχώρησε συγκροτημένα.

Ακολούθησε πανελλαδική σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων, ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αναπληρωτών από όλη τη χώρα, όπου κουβεντιάστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου με νέα απεργιακή απάντηση και κινητοποιήσεις.


Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει πως «ο τραυματισμός της Θοδώρας Δριμάλα, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και στελέχους του ΠΑΜΕ, και του εκπαιδευτικού Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, δείχνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης να χτυπηθούν με κάθε τρόπο όσοι μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης είναι αντίστοιχος των πρακτικών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχιστεί και να ενταθεί η ομηρία και ανεργία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιόριστων, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες κενά στα σχολεία». Καλεί τα Συνδικάτα «να καταγγείλουν το άθλιο αυτό χτύπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να δώσουν τη μάχη μαζί με τους εκπαιδευτικούς για σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών της εργατικής τάξης».

Την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών, που είχε ως αποτέλεσμα τους τραυματισμούς, καταδικάζει το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας.

Επιχειρώντας να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την επίθεση, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο σε δήλωσή της για... «απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες» ενέργειες «κάποιων ανδρών των ΜΑΤ»... Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Με τον Γ. Δελή επικοινώνησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ