ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αποφασιστικό «όχι» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας

Μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019

... και στη Θεσσαλονίκη
Στάση εργασίας, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας για νέες αποσχίσεις τμημάτων και απολύσεις εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής είχε κηρύξει παναττική στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Κύπρου) και ο Σύλλογος Εργαζομένων της πρώην Γενικής είχαν κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας μόνο για τους εργαζόμενους στο τμήμα RBU («κόκκινα» δάνεια).

Αιτία της κινητοποίησης είναι οι σχεδιασμοί για απόσχιση του RBU και για μαζικές απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτό. Πανελλαδικά στο τμήμα αυτό δουλεύουν περίπου 1.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι ακούνε διευθυντικά στελέχη να ανακοινώνουν ότι είτε θα απολυθούν είτε θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων. Αντίστοιχο προβλέπεται το μέλλον και για τους εργαζόμενους των άλλων τραπεζών.

Στην Αττική

Στην ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση της Αττικής πήραν μέρος περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Στο μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από την PD Services και την PD Solutions (θυγατρικές της τράπεζας), αναδεικνύοντας ότι το ζήτημα των αποσχίσεων αφορά σε όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας.

Από τις χτεσινές μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα...
Αρχικά έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της τράπεζας στη Μεσογείων, ακολούθησε πορεία στα γραφεία που βρίσκονται στις οδούς Φειδιππίδου και Λ. Μιχαλακοπούλου. Εκεί προστέθηκαν και άλλοι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση και έγινε νέα πορεία στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς στην οδό Αμερικής. Αντιπροσωπείες των σωματείων συναντήθηκαν με εκπροσώπους της διοίκησης της τράπεζας, οι οποίοι δεν διέψευσαν τις πληροφορίες για τον αντεργατικό σχεδιασμό της απόσχισης, αλλά επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Πρόσθεσαν πως το επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση με το πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο που δρα στην τράπεζα και θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Από τη μεριά του, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού σημείωσε ότι 1.000 εργαζόμενοι δεν κατέβηκαν στο δρόμο χωρίς λόγο. Βιώνουν καθημερινά τα όσα διαδίδουν τα διευθυντικά στελέχη για να μετρήσουν αντιδράσεις. Τέλος, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χαρίσουν ούτε ένα από τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Μετά τη συνάντηση το κλαδικό Σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση στις γραμμές του.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν χτες από το πρωί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Δανειοληπτών των Λαϊκών Επιτροπών, συμβάλλοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας. Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν «Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και τη λαϊκή κατοικία».

Οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στο πλευρό των εκατοντάδων εργαζομένων στα RBU, που έδωσαν χτες τη μάχη ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Από το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι που ξεκινούσε η στάση εργασίας τους, οι εργαζόμενοι στα τμήματα των «κόκκινων» δανείων βρέθηκαν έξω από την Τράπεζα και στη συνέχεια συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας. Μαζί τους στην κινητοποίηση έξω από την τράπεζα βρέθηκαν και οι συνάδελφοί τους από τα άλλα τμήματα, δείχνοντας με την αλληλέγγυα στάση τους ότι δεν θα παραμείνουν απαθείς μπροστά στη «σφαγή» των συναδέλφων τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπάλληλος στην Τράπεζα Πειραιώς και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Οπως υπογράμμισε, οι απολύσεις χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων είναι «δέσμευση» τριών μνημονίων όλων των κυβερνήσεων. Ετοιμάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν εργαζόμενοι και λαός, καθώς η «επιβίωση» των τραπεζών, η «ανάπτυξή» τους προϋποθέτει τσάκισμα των εργαζομένων, χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια.

Στο μεταξύ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και ύπουλη στάση της πλειοψηφίας του «λειτουργικού» προεδρείου του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο. Οι εν λόγω δυνάμεις δεν δέχτηκαν να καλύψουν με στάση εργασίας από το πρωί τις κινητοποιήσεις των εκατοντάδων εργαζομένων που θίγονται και των εκατοντάδων που βρίσκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό τους.

Οπως σημειώνει, «οι εργαζόμενοι μαζί με τις ταξικές δυνάμεις έδειξαν ότι δεν χρειάζονται τη "λειτουργικότητα" ξεπερασμένων συνδικαλιστικών κουφαριών που προκύπτουν από σωματεία - σφραγίδες και μηχανισμούς νοθείας. Ξέρουν καλά πώς να περιφρουρούν τους αγώνες τους».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει για λογαριασμό του κεφαλαίου τη μια βρώμικη δουλειά μετά την άλλη. Μετά το πιο βαθύ φύτεμα του ΝΑΤΟ (των σφαγέων των λαών) στη γειτονιά μας, μετά το τέταρτο μνημόνιο που φόρτωσε στις πλάτες του λαού μας έως το 2060, δίνει το πράσινο φως στα κοράκια τους τραπεζίτες να ξεφορτωθούν τα "κόκκινα" δάνεια, τσακίζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους και χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν. Να το ξεχάσουν. ΕΕ - κυβέρνηση και τραπεζίτες λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέλυσε 24 εργαζόμενους που αρνήθηκαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς (2019-12-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «πογκρόμ εκβιασμών» σε βάρος των εργαζομένων στο RBU (2019-08-03 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «όχι» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς (2019-06-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία ενάντια σε απόσχιση - απολύσεις (2019-06-04 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία ενάντια σε απόσχιση και απολύσεις (2019-05-30 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς (2019-02-02 00:00:00.0)