ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανώνει την πάλη απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές τους
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019

Από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου
Η μάχη ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με βάση τη σημαντική πείρα από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, καθώς και ο προγραμματισμός δράσης για τη συνέχεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την περασμένη Κυριακή.

Η συνέλευση άνοιξε με την προβολή βίντεο που συνόψιζε τις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ, ενώ τη στάση των εκλεκτών της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς στηλίτευσαν με τις τοποθετήσεις τους εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά.

«Επιδίωξή μας είναι να συζητήσουμε συλλογικά και οργανωμένα το πώς καλύτερα θα οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και τον συνδικαλισμό τους. Ολους αυτούς που μας θέλουν με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο χωρίς δικαιώματα, συμβιβασμένους και θεατές της επίθεσης που δεχόμαστε όλα τα προηγούμενα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, όσο και τώρα που η "κανονικότητα και η ανάπτυξη" επέστρεψαν!», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα καταστήματα και τις αποθήκες, τόνισε πως τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η εντατικοποίηση έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στο φόντο αυτό, ο Σύλλογος δίνει όλες του τις δυνάμεις για να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς και να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου η συμμετοχή στον αγώνα, η διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και επιχειρησιακών συμβάσεων, «όχι με κριτήριο την πορεία της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα», σημείωσε η Ντ. Γκογκάκη.

«Αυτή μας η προσπάθεια δεν είναι ξεκομμένη από τη μάχη που δίνουμε τα τελευταία χρόνια και είναι σε εξέλιξη μπροστά στα συνέδρια της ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ, μάχη για να ξεμπερδεύουμε με τη σαπίλα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού», υπογράμμισε και εξήγησε πως η μάχη απέναντι στη νοθεία και την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας μέσα στα σωματεία, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, «είναι μια μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος, για το αν θα επικρατήσει η γραμμή της εργοδοσίας μέσα σε αυτό ή θα δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, η γραμμή διεκδίκησης και υπεράσπισης των συγχρόνων αναγκών μας».

Στην κατεύθυνση αυτή ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προκλητική στάση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ που ετοιμάζονται για νέο «ταξίδι αναψυχής», αυτήν τη φορά σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Ρόδο. «Εκεί θα είμαστε και θα απαιτήσουμε να γίνει το συνέδριο και να είναι συνέδριο των εργατών», επισήμανε.

Πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Η συνέλευση αποφάσισε πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του επιχειρησιακού σωματείου στα «Πράκτικερ», για να παρθούν πίσω οι 17 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

-- Κινητοποίηση στο εκπτωτικό στα Σπάτα, την Τετάρτη 10/4, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των εργαζομένων, τα ωράρια, τις υπερωρίες.

-- Παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και τις συνθήκες εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για το ίδιο ζήτημα, την Τετάρτη 17/4.

-- Πρωτοβουλίες με αιχμή την «απελευθέρωση» του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με αφορμή το εορταστικό ωράριο του Πάσχα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, για τρίτη χρονιά φέτος, από τον Μάη έως τον Οκτώβρη. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 20/4.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη των αρχαιρεσιών και της ενίσχυσης του σωματείου (2019-06-11 00:00:00.0)
Καμιά ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία! Δυναμώνουμε τη μάχη για συνδικάτα εργατών! (2019-03-19 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για ισχυρή απεργιακή απάντηση (2018-11-13 00:00:00.0)
Ενισχύουμε την οργάνωση και τους αγώνες, βάζουμε στο επίκεντρο τα οξυμένα εργατικά προβλήματα (2018-06-30 00:00:00.0)
Να 'ρθει στο φως η λαϊκή οργή και δύναμη (2011-02-16 00:00:00.0)