Αντίστροφη μέτρηση για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
Πέμπτη 23 Μάη 2019

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας έχει αρχίσει. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο της Πάτρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πέτρος Βάης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων, η Τόνια Κοκοβίκα, προϊσταμένη και υπεύθυνη παραγωγής εκδηλώσεων, και ο Γιάννης Μουγγολιάς, υπεύθυνος για την ενότητα jazz+ΠΡΑΞΕΙΣ.

Ο Π. Βάης, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του προγράμματος, επισήμανε πως έχει ως αφετηρία και στόχο οι εκδηλώσεις να πάνε «σε κάθε γωνιά της Πάτρας, από τη μία άκρη έως την άλλη, από τον Ψαθόπυργο μέχρι τα Καμίνια, αφού η Τέχνη είναι για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διάκριση». Μάλιστα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, «η δημοτική αρχή και φέτος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην τοπική δημιουργία και τα σχήματα πολιτισμού της πόλης και της περιοχής, προκειμένου να αναπτύξουν τη δουλειά τους και να την παρουσιάσουν». Σημείωσε, ακόμα, ότι «συμμετέχουν στον θεσμό φορείς και πρόσωπα από την πόλη, τα οποία δημιουργούν και πρέπει να παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά και να ενθαρρυνθούν προκειμένου να την αναπτύξουν. Στο πλαίσιο αυτό το μουσικό και το χορευτικό τμήμα του δήμου κάνουν φέτος περισσότερες παραστάσεις από κάθε άλλη φορά. Το ίδιο ισχύει για το Δημοτικό Ωδείο, του οποίου οι παραστάσεις στο Φεστιβάλ είναι φέτος επιπέδου "συμφωνικής ορχήστρας"». Σημείο αναφοράς για φέτος είναι και η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο. Ακόμα, το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ προχώρησε στη δημιουργία νέων θεσμών που περιλαμβάνονται σε 7 ενότητες (τζαζ, παιδί και τέχνη, χορός, κινηματογράφος, φεστιβάλ στις γειτονιές, μέρες Σκαγιοπουλείου, βήμα νέων καλλιτεχνών), σε συνάρτηση με την ανάδειξη τα τελευταία χρόνια νέων χώρων φιλοξενίας των εκδηλώσεων.

Από την πλευρά της, η Τ. Κοκοβίκα ανέφερε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Διεθνές Φεστιβάλ πηγαίνει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν, ξεχώρισε τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον «Ερωτόκριτο», που έχει ταξιδέψει όλο το χειμώνα στην Αμερική, τη Φιλαρμονική του Λουτρακίου, τον σύγχρονο χορό με τον Χάρη Γκέκα, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου, την όπερα «Ηρα» της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων καθώς και μία πλειάδα καλλιτεχνών και θεατρικών παραστάσεων.

Τέλος, ο Γ. Μουγγολιάς αναφερόμενος στο τριήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Ιούνη σημείωσε ότι συμμετέχουν «10 μουσικοί υψηλού καλλιτεχνικού διαμετρήματος από την Ελλάδα και 6 διάσημοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό, φωτίζοντας ποικίλες περιοχές του είδους, από την κλασική τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό με παραδοσιακές επιρροές έως τη σύγχρονη ευρωπαϊκή, την bebop και τον ευρωπαϊκό ατμοσφαιρικό τζαζ λυρισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 (2021-05-12 00:00:00.0)
Εισπρακτικής λογικής «πνιγμός» του μνημείου (2008-07-18 00:00:00.0)
Μελωδικό ξεκίνημα στο Βόλο (2002-12-03 00:00:00.0)
Μελωδικές συναντήσεις (2001-05-25 00:00:00.0)
Γιορτές στη Λευκάδα (2000-07-14 00:00:00.0)
Ελληνικός πολιτισμός στη Ν. Αφρική (1999-03-13 00:00:00.0)