Κηδεύτηκε η σ. Αννα Καζάζου
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019

Σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν την σ. Αννα Καζάζου, που κηδεύτηκε στον Πλατύκαμπο της Λάρισας. Η σ. Αννα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στον Γερμανοϊταλό κατακτητή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΠΟΝ και του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, εντάχθηκε ως μαχήτρια στη 2η Μεραρχία στον ΔΣΕ, την οποία το 1949 αντιπροσώπευσε στην 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΔΕΓ) που έγινε στο Βίτσι, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και με τον επαναπατρισμό της το 1987 εγκαθίσταται στη Λάρισα και συνδέεται αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, δραστηριοποιείται στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στον σύλλογο της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Θ. Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της, στις δεκαετίες των αγώνων της στο Κόμμα και στο κίνημα, τόνισε: «Εκανες το χρέος σου συντρόφισσα Αννα, ως άνθρωπος και ως κομμουνίστρια στο ακέραιο. Να είσαι σίγουρη πως στα χνάρια σου βαδίζουν πολλοί και αποφασισμένοι. Ιδιαίτερα νέοι που μάχονται κόντρα στο ρεύμα της εποχής, της μοιρολατρίας και της υποταγής. Μάχονται για μια κοινωνία ανώτερη, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, για μια κομμουνιστική κοινωνία όπως και συ την έζησες και αγωνιζόσουν για να έρθει και στην πατρίδα σου».

Συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετισμός της εγγονής της, Αλεξάνδρας, που μεταξύ άλλων είπε: «Εκτός από μεγάλη μαχήτρια ήσουν πάντα πολέμιος της ημιμάθειας, του κουτσομπολιού, του μικροαστισμού, της κακεντρέχειας, του σκοταδισμού. Ησουν ένας μεταξωτός άνθρωπος, τρυφερή με τους άλλους, απαλή, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Είχες άποψη, χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του ωφελιμισμού.

Ποτέ δεν σε ενδιέφερε το ατομικό συμφέρον αλλά η συλλογικότητα που προχωρά τα πράγματα, χωρίς βέβαια η μεταξωτή σου συμπεριφορά να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης των προσωπικών σου δικαιωμάτων. Γι' αυτό άντεξες όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί αντέταξες το προσωπικό σου πένθος με τον πόνο και τον μόχθο του ανθρώπου δίπλα σου, στάθηκες βράχος στις δυο σου νύφες και στα εγγόνια σου, διπλά αντάρτισσα τα τελευταία χρόνια. (...) Δεν σε αγαπάμε όμως μόνο επειδή είχες τέτοια ιστορία, ούτε επειδή σε ονόμαζαν οι άλλοι αγωνίστρια και παλικάρι. Σ' αγαπάμε καταρχάς γιατί είσαι Εσύ, η Αννα του Μπανιά, Ανθρωπος που ξύπναγε κάθε μέρα και έλεγε "Πάμε, προχωράμε στον αγώνα. Μαζί, μπροστά, μόνο μπροστά, με πίστη και όραμα για έναν καλύτερο κόσμο"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταποκρίθηκε επάξια στην ιστορική αναγκαιότητα της εποχής μας, στην πρώτη γραμμή, με το ΚΚΕ (2023-07-25 00:00:00.0)
Με βαθιά θλίψη το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Νίκο Σίμο (2022-02-02 00:00:00.0)
Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του ΔΣΕ Χρυσούλα Γιωτάκου - Μπαντή (2021-07-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2020-06-27 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-12-21 00:00:00.0)