ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Εν αναμονή της συνταγματικής θωράκισης των κριτηρίων και του νομοσχεδίου της κυβέρνησης
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Ο Γ. Γκιόκας, βουλευτής, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπός του στη Διακομματική Επιτροπή, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής αναπτύξαμε για μία ακόμα φορά την πάγια και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις: Την αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι την επιστολική ψήφο, που έγινε αποδεκτό, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε μιλάμε για τους νέους.

Στο ζήτημα της τεκμηρίωσης του ανώτατου χρόνου απουσίας - που υπήρχε και η δυσκολία - έγινε η εξής πρόταση: Αντί να πιστοποιείται η απουσία από τη χώρα, να πιστοποιείται η παρουσία στη χώρα. Δηλαδή αν κάποιος συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα τα τελευταία 35 έτη, αυτός να μπορεί να εντάσσεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει.

Και τέλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ισοτιμία της ψήφου, πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε».

Σε ερώτηση για το αν για το ΚΚΕ προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε: «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες μέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της Βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη Βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση».

Τα άλλα κόμματα

Να σημειωθεί πάντως πως ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, εξερχόμενος της συνεδρίασης, έσπευσε να προεξοφλήσει «συμφωνία», λέγοντας πως «φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που θα συνθέτουν την κυβερνητική πρόταση είναι «η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό (...). Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν, υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας σε 15 ώστε τα κόμματα εφόσον επιθυμούν να περιλαμβάνουν στους βουλευτές επικρατείας προσωπικότητες, πρόσωπα που προέρχονται απ' το εξωτερικό. Τρίτο, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες και αυτά είναι οι πρεσβείες, τα προξενεία μας (...). Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το υπουργείο Εσωτερικών και στο ακανθώδες θέμα ποιοι Ελληνες θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει όσοι τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, μετά από όλα τα πέρα - δώθε του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια που έθεσε το κόμμα του «φαίνεται να ικανοποιούνται», προσθέτοντας πως «αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, είπε πως «προσήλθαμε μόνο με μια προϋπόθεση», «ο καθένας που νιώθει πατριώτης Ελληνας» να μπορεί να ψηφίζει και μίλησε «για πνεύμα μεγάλης κατανόησης που δείξαμε». Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Ν. Πολίτης είπε πως «πετύχαμε το στόχο μας να ψηφίζουν οι Ελληνες του Εξωτερικού», ενώ η Φ. Μπακαδήμα είπε πως «το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόταση όπως διαμορφώθηκε». Θυμίζουμε εξάλλου πως ο πρόεδρός του, Γ. Βαρουφάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ τη Δευτέρα για «υπαναχώρηση» από την αρχική της θέση, ενώ οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 αφορούν επί της ουσίας τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος χωρίς κανένα όριο ακόμα και για απόδημους 4ης και 5ης γενιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, τα κόμματα, τον ελληνικό λαό σχετικά με την επιστολική ψήφο (2023-12-15 00:00:00.0)
«Λαγοί» για επιστολική ψήφο (2023-07-25 00:00:00.0)
Οι πραγματικοί στόχοι πίσω από το κάλπικο ενδιαφέρον για τους αποδήμους (2023-07-22 00:00:00.0)
Ναι στη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος (2019-11-19 00:00:00.0)
Κατατέθηκαν οι ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (2019-10-31 00:00:00.0)
Πάγια η θέση του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων, δεν προσφέρεται για παζάρια (2019-10-15 00:00:00.0)