ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επιβράδυνση και κόντρες οξύνουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019

Eurokinissi

Με φόντο τη γενικευμένη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με κεντρικό ζήτημα την έκθεση με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» που θα παρουσιάσει την ίδια μέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επιβεβαίωσε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις (αφορούν στη διετία 2020 - 2021 και την εκτίμηση για το 2019) «δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικές», ενώ ταυτόχρονα «δεν θα εμφανίζουν εικόνα ύφεσης», δηλαδή δεν θα καταγράφονται ρυθμοί πτώσης του ΑΕΠ στην ερχόμενη διετία.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει ακόμη τα επίδικα που αφορούν τις διεργασίες γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, και συγκεκριμένα τη συζήτηση για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), το υπό διαμόρφωση σύστημα για την ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και για το λεγόμενο «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι χώρες κινούνται κοντά στις κόκκινες γραμμές τους», λέγοντας ότι το θέμα παραμένει «πολιτικά περίπλοκο».

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» και αυτά για την «εγγύηση των καταθέσεων» θα προέλθουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σταδιακές εκταμιεύσεις σε ορίζοντα ετών. Η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικής διαπάλης γύρω από τον επιμερισμό των κινδύνων με κυρίαρχο ζήτημα την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ βέβαια αποτελεί μόνιμο προαπαιτούμενο της «μεταμνημονιακής» αντιλαϊκής «εποπτείας» στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την εντεινόμενη τάση «κόπωσης» στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης».

«Τρέχει» η 4η «αξιολόγηση»

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παράμετρος, αναφορικά με την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών θα έρθει να «κουμπώσει» με τη νέα πρόβλεψη που θα δημοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη της Κομισιόν θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το 2,8% που εμφανίζεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μαζί με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» αναμένεται να κλειδώσει στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με βάση την «έκθεση αξιολόγησης» που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Να σημειωθεί ότι η 4η έκθεση ενισχυμένης «μεταμνημονιακής εποπτείας» έχει αυξημένη βαρύτητα για το εγχώριο κεφάλαιο, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους. Αυτή με τη σειρά της θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τη μείωση των στόχων στα «πρωτογενή πλεονάσματα» (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021), δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα αυτή», λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου βέβαια κυριαρχούν οι διατάξεις με τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε χτες ότι το νομοσχέδιο θα οριστικοποιηθεί σήμερα, ενώ «ακολούθως θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαιώνουν το μπαράζ των κατασχέσεων και των εκβιασμών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά για «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτέμβρη 2019 καταγράφονται τα παρακάτω:

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο φετινό 9μηνο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 2,25 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων «αυγαταίνει» η μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής (2022-03-30 00:00:00.0)
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων (2020-05-13 00:00:00.0)
Διεργασίες με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2020-01-21 00:00:00.0)
«Εκλεισε» η 4η «αξιολόγηση», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (2019-12-05 00:00:00.0)
«Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» το μνημόνιο διαρκείας (2018-04-11 00:00:00.0)
Νέα μέτρα και γενικευμένη εκποίηση δημόσιας περιουσίας (2011-10-05 00:00:00.0)