Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Ανοιχτή παρέμενε μέχρι και χτες η ατζέντα της μεθαυριανής τηλε-συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με φόντο τα αντιλαϊκά παζάρια και τις κόντρες γύρω από τους όρους και την τελική διαμόρφωση των μηχανισμών διάσωσης και στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, προωθείται για συζήτηση η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, μέσω του οποίου επεκτείνονται κατά 200 δισ. ευρώ οι γραμμές χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με ενδιάμεσο κρίκο της συγκεκριμένης διαδικασίας τους τραπεζικούς ομίλους του κάθε κράτους - μέλους, που με τη σειρά τους θα έχουν τον έλεγχο των κριτηρίων «βιωσιμότητας» και της κερδοφορίας κατανέμοντας και τα σχετικά κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στις 19 Μάη συνεδριάζει το Ecofin (υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της ΕΕ), όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα SURE.

Μέσα στις επόμενες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις νέες προτάσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα με βάση και την προσπάθεια διαμόρφωσης συμβιβαστικής πρότασης. Μεταξύ άλλων, ένα τμήμα του προγράμματος με τα 100 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδοθεί στις κυβερνήσεις με τη μορφή δανείων και τα υπόλοιπα με τη μορφή επιχορηγήσεων, όπως έχουν ζητήσει κυρίως τα πιο υπερχρεωμένα κράτη - μέλη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σχετικά με το πρόγραμμα του μηχανισμού σε κοινή συνέντευξη σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων σημείωσε ότι και τα 19 κράτη της Ευρωζώνης θα μπορούν να λάβουν μία πιστωτική γραμμή ύψους 2% του ΑΕΠ τους με μηδενικό επιτόκιο («με βάση τις σημερινές συνθήκες της αγοράς»), εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, καθώς όλοι θεωρούνται ότι έχουν «βιώσιμο» κρατικό χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρατικό χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο», παρά την αύξηση που θα σημειώσει λόγω των μέτρων, αφού περισσότερο από το 50% είναι έναντι του ESM, δηλαδή με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Εκτίμησε πάντως πως δεν θα ζητήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στήριξη από τον ESM και δεν θα τη χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι ζητήσουν, εκτιμώντας ότι θα χρησιμοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο των προβλεπόμενων κεφαλαίων, δηλαδή 80 δισ. ευρώ.

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, παρά και το «ανάχωμα» των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια αλλά και τη χαλάρωση και τις διευκολύνσεις προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις, επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's», μετά την πρόσφατη αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους υποβάθμισε και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερές» από «θετικές» προηγουμένως, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η «Moody's» εκτιμά την πτώση του ΑΕΠ για το 2020 στο 5% και ρυθμό ανάκαμψης 4% το 2021, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

  • Στο μεταξύ, την ανανέωση της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, πρότεινε χτες η κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ