Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Επιταχυντής» ανταγωνισμών και αντιλαϊκών σχεδίων η πανδημία

Και Διακήρυξη της ΕΕ για τη Λιβύη χωρίς καμία αναφορά στην Τουρκία

Copyright 2020 The Associated

Με αντικείμενο τις επιπτώσεις της πανδημίας στον στρατιωτικό τομέα της ΕΕ και στις επιχειρήσεις - αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), αλλά και το πώς οι συνέπειές της θα αξιοποιηθούν τελικά για να ενισχυθεί ο ρόλος της ευρωένωσης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πραγματοποιήθηκε χτες τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και ο αναπ. γγ των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζ. Π. Λακρουά.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, προχώρησε κατόπιν σε Διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ για την κατάσταση στη Λιβύη, ζητώντας «απ' όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη να συνεργαστούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με σκοπό την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» και για μια «πολιτική λύση», ενώ σημειώνει πως η ΕΕ «παραμένει αποφασισμένη να δει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη να εφαρμόζεται», παραπέμποντας και στην αεροναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Med «Irini», που αναπτύσσεται με αυτό το πρόσχημα στα ανοικτά της χώρας, με βασικό ρόλο να έχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τουρκία, ενώ αργότερα, ο Μπορέλ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έσπευσε τουλάχιστον δυο φορές να επισημάνει ότι «η "Ιrini" δεν στρέφεται κατά κανενός». Μόνο ερωτηθείς επίμονα από δημοσιογράφο, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία «παρεμβαίνει στην περιοχή, μαζί και με άλλους», όπως έσπευσε να επισημάνει.

Παράλληλα, για την «Irini» ο Μπορέλ παραδέχτηκε χτες ότι λόγω ενστάσεων που έβαλε αυτήν τη φορά η Μάλτα (προηγούμενα η Ιταλία, με την ίδια αιτιολογία, όπου θα πηγαίνουν μετανάστες που συλλέγονται στα ανοικτά), μπλόκαρε τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, που για την ώρα βλέπει μόνο ένα γαλλικό πλοίο στην περιοχή και ένα αεροπλάνο θαλάσσιας επιτήρησης από το Λουξεμβούργο επιχειρησιακά έτοιμο. Εξέφρασε την ελπίδα οι αντιθέσεις να λειανθούν τις αμέσως επόμενες μέρες και η επιχείρηση να ξεκινήσει κανονικά.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και τις συνέπειές της ο Μπορέλ ενημέρωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη έγινε συζήτηση για το πώς θα ενισχυθούν η ετοιμότητα και η «ανθεκτικότητα» της ΕΕ για το μέλλον, σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, εξ ου και - όπως είπε - θα πυκνώσουν τις ασκήσεις για αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών» και της «παραπληροφόρησης». Τόνισε ακόμη πως υπάρχει «μεγάλη ζήτηση» για στρατιωτική υποστήριξη σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και διεμήνυσε ότι θα προσανατολιστούν ανάλογα και προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων και μέσων στο πλαίσιο της περιλάλητης PESCO, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως οι Ενοπλες Δυνάμεις και δομές μπλέκονται όλο και περισσότερο σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση, στη διάσκεψη μπήκε θέμα να διασφαλιστούν γι' αυτό τα αναγκαία κονδύλια, σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και μια νέα αύξηση πανάκριβων στρατιωτικών εξοπλισμών απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Να καταγραφεί και η παρέμβαση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, που ζυγισμένος - στοιχισμένος με την ευρωΝΑΤΟική γραμμή, υπογράμμισε «την ανάγκη αξιοποίησης των διδαγμάτων που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω των αρμόδιων δομών και μηχανισμών της ΕΕ» και τη «σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας (resilience) της ΕΕ απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση, ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές», αναφέροντας ως τέτοια τη «μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Εβρου, υποκινούμενη από την Τουρκία».

Τέλος, επέμεινε για «τη σπουδαιότητα της επιχείρησης "Irini" για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, με την ανάληψη της Διοίκησης Δύναμης της επιχείρησης εκ περιτροπής με την Ιταλία». Κάλεσε ταυτόχρονα τα κράτη - μέλη σε «ενεργότερη συμμετοχή», υπενθυμίζοντας «το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αποφάσεις - «φωτιά» στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών (2021-11-17 00:00:00.0)
Επιθεώρησε την «πιο δραστήρια από ποτέ» Σούδα (2020-06-13 00:00:00.0)
Πυρετός διασκέψεων με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών (2020-05-09 00:00:00.0)
«Γαργάρα» η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο, Αιγαίο και Λιβύη (2020-04-23 00:00:00.0)
Ζήτημα «ασφάλειας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης η Υγεία (2020-04-07 00:00:00.0)
«Προτεραιότητα η Λιβύη» για την ΕΕ (2020-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ