Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σχέδια παραπέρα εμπλοκής, με μεγάλους κινδύνους για το λαό

Οτι «η ελληνική πλευρά θα κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ισχυρίστηκε μιλώντας στη «Βεργίνα Τηλεόραση» ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, την ίδια ώρα που περιέγραφε το πώς η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σχεδιασμοί που οξύνουν τους κινδύνους για το λαό και υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας μάς έχει κάνει να βάλουμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Ακόμη κι αυτό της ακραίας πρόκλησης. Κανένας συναγερμός δεν λήγει. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», είπε.

Την ίδια ώρα, για να δικαιολογήσει την αναβολή της άσκησης του ΠΝ «Καταιγίδα» (λέγεται ότι έγινε με προτροπή ΝΑΤΟ και σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά), επέμεινε ότι «δεν ματαιώνεται, αλλά αναβάλλεται. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί και ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX στο θαλάσσιο χώρο, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ», επαναλαμβάνοντας ως αιτία της αναβολής τον κορονοϊό, την ώρα που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ελάχιστα, και επίσης πολλά πλοία του Στόλου είχαν αναπτυχθεί στις θέσεις που προέβλεπαν τα σενάρια της άσκησης ήδη από την Παρασκευή, άρα τα πληρώματα βρίσκονταν ήδη σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Την ίδια ώρα, τόνιζε τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στη Μεσόγειο.

Αναφερθείς συγκεκριμένα στην ευρωενωσιακή ναυτική επιχείρηση «Irini», όπου πρωτοστατεί η ελληνική πλευρά, με πρόσχημα την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ο υπουργός βγήκε ...παραπονούμενος ότι «η υπόθεση της Λιβύης δεν απασχολεί την Ευρώπη, όπως θα έπρεπε. Εάν την απασχολούσε θα φρόντιζε να οργανώσει κατά τον αρτιότερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση "Ειρήνη" (...) Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί λίγα πλοία. Εμείς ως χώρα παίζουμε βασικό ρόλο στη διοίκηση της όλης επιχείρησης», τόνισε.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε πως σε ένα με δύο μήνες θα αποτυπωθεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας σε ένα ενιαίο κείμενο, δείγματα της οποίας έχουμε ήδη δει, με ελληνική φρεγάτα να μετέχει στην αρμάδα συνοδεία του αεροπλανοφόρου των Γάλλων, γαλλικό ελικοπτεροφόρο να μετέχει σε άσκηση στην Ελλάδα, και ο Γάλλος Πρόεδρος να ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό αποστολή μάχιμου τμήματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κεντρική Αφρική. Ενώ δίνοντας και μια ακόμη πλευρά των συμφωνιών αυτών ανάμεσα στις αστικές τάξεις, είπε ότι έχει ήδη ανανεωθεί η συμφωνία υποστήριξης με ανταλλακτικά των ελληνικών «Μιράζ», ενώ, όπως είπε, «διαπραγματευόμαστε και φρεγάτες, οι οποίες είναι καινούργια πλοία».

Θύμισε, ακόμη, ότι εκκρεμεί ταξίδι του στις ΗΠΑ, που αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού και πλέον προγραμματίζεται για τον Ιούλη, και ανάμεσα σε άλλα θα αφορά και το ενδεχόμενο αγοράς φρεγατών από τις ΗΠΑ, όπως είπε, αν και το κύριο παραμένει η παραπέρα εμβάθυνση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης», της παροχής πρόσθετων υπηρεσιών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στους Αμερικανούς, διεκδικώντας ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθούν και όσα είπε για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια. «Ωστόσο και η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια από τη Γερμανία», παρατήρησε. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΛΒΟ.

Τέλος, μίλησε για σύσφιξη σχέσεων και με την Αίγυπτο και επέμεινε πως πρέπει να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με ορισμένες χώρες, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα δικαιώματα πρέπει να ασκούνται, αλλιώς αποδυναμώνονται», προφανώς τμηματικά και παίρνοντας υπόψη τα ευρωατλαντικά σχέδια και «ισορροπίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ