Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εργα και ημέρες» διοίκησης Πατούλη - κυβέρνησης ΝΔ

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» της διοίκησης Πατούλη και της κυβέρνησης της ΝΔ, ένα χρόνο από την εκλογή τους.

Συγκεκριμένα:

1. Ο ΧΥΤΑ στη Φυλή θα παραμείνει μέχρι να λειτουργήσουν οι τρεις μονάδες επεξεργασίας των σύμμεικτων αποβλήτων, περί το τέλος του 2025, όπως «υπόσχονται». Από κει και πέρα θα λειτουργήσει, και πάλι «στη Φυλή» και σε βάθος 25ετίας, ο μεγαλύτερος των ΧΥΤΥ. Κι αν αυτό ομολογείται στα λόγια, φανταστείτε ποια θα είναι η πραγματικότητα! Σενάριο, άλλωστε, που μόνο σε λεπτομέρειες διαφέρει, στα λόγια και στην πράξη, από αυτό των ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου.

2. Μαζί με την παραπέρα γιγάντωση του υπάρχοντος ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης) «μετακομίζει» στη Φυλή και η μεγαλύτερη από τις 3 προβλεπόμενες ΜΕΑ (οι 2 με ΣΔΙΤ), αυτή του Κεντρικού Τομέα!

3. Ομολογείται ανοιχτά ότι θα αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με τον ισχύοντα σχεδιασμό, η δυναμικότητα της ΜΕΑ Γραμματικού, καθώς σημειώνεται ότι θα πρόκειται για «εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική».

4. Και ενώ όλα τα παραπάνω ακολουθούν την όποια πορεία τους, καμιά αναφορά δεν γίνεται για τους ΧΥΤΥ, πλην των ΧΥΤΑ Φυλής και Γραμματικού, που θα δεχτούν τα εναπομένοντα σύμμεικτα απόβλητα (ό,τι θα συνεχίζει να ρίχνεται στους πράσινους και στους μεταλλικούς κάδους) και για τα υπολείμματα από τη ΜΕΑ του Πειραιά και των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων. Επιβεβαιώνεται έτσι πως όλα τα παραπάνω απόβλητα, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι το χρόνο σε πρώτη φάση, θα οδεύουν για αποτέφρωση σε αυτόνομες μονάδες καύσης και μια ποσότητα από αυτά θα προστίθεται στα φορτία του RDF, που θα παράγονται από τις ΜΕΑ για συναποτέφρωση στις τσιμεντοβιομηχανίες, ενδεχομένως και σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Εφιαλτικά ευρήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αποκαλυπτικά ευρήματα που περιέχονται στην «Τελική Εκθεση» και τα επιμέρους 13μηνιαία τεύχη του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και προέκυψαν από σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων.

(Αναλυτικά, όλα τα στοιχεία στο άρθρο στη σελίδα 8 με τίτλο: «Ηφαίστειο επικίνδυνων ρύπων και ασθενειών»).

Ο Γ. Πρωτούλης, αφού παρουσίασε αυτά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος απειλούνται διαρκώς για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και ευρύτεροι σχεδιασμοί για το Λεκανοπέδιο, ανέφερε: «Και αφού όλα αυτά ήταν και παραμένουν σε γνώση των διοικήσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΔΣΝΑ, προφανώς και των αρμόδιων υπουργών, πόσο "λαϊκίστικη" θα μπορούσε, επίσης, να χαρακτηριστεί η καταγγελία ότι η εμμονή στο "μοντέλο Φυλής" αποτελεί πολιτική προγραφής της υγείας και της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών νοικοκυριών του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας; Ρητορικό το ερώτημα, το μαζικό κίνημα της περιοχής, φορείς και ταξικά σωματεία έχουν τον πρώτο λόγο να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ