Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Γαργάρα» η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο, Αιγαίο και Λιβύη

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
«Τσάι και συμπάθεια» εισέπραξαν για άλλη μια φορά από την ΕΕ η Αθήνα και η Λευκωσία, χτες, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της, απέναντι στις νέες προκλητικές κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προαναγγελία νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα.

Οπως δήλωσε με το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, συζητώντας στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί το θέμα, «εκφράσαμε αλληλεγγύη και στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα και θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας εμπλοκή με την Τουρκία ώστε να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη σχέση μας σε μια συνεργατική και εποικοδομητική προσέγγιση». Ολα αυτά με στόχο οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι να μη διαταράξουν σχέσεις με τη στρατηγική - όπως την χαρακτηρίζουν στην ΕΕ - εταίρο Τουρκία.

Μάλιστα - κόντρα και στα παραμύθια που σερβίρουν οι κυβερνώντες - είπε ότι «μάλλον δεν θα συζητηθεί το θέμα» στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο, όπως τόνισε, θα εστιάσει στα μέτρα χρηματοδότησης των ευρωενωσιακών οικονομιών.

«Προσεκτικός» απέναντι στην Τουρκία ήταν και στο θέμα της Λιβύης, που επίσης συζητήθηκε χτες στην τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι «δυστυχώς η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιώνεται». Γενικά και αόριστα, ο Μπορέλ ζήτησε απλώς, μεταφέροντας και το κλίμα της τηλεδιάσκεψης, οι εμπλεκόμενες πλευρές «να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική ανακωχή» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ευρύτερα ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη πολιτική διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στη χώρα.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο Μπορέλ, με το βλέμμα στις επικρίσεις για το πώς η ΕΕ διαχειρίστηκε την κρίση, ζήτησε να εστιάσουν στην «επικοινωνία», «να κάνουμε ορατές τις πράξεις μας», να τις προπαγανδίζουν καλύτερα, «και να συνεχίσουμε να πολεμούμε την παραπληροφόρηση», που σύμφωνα με τους Ευρωατλαντικούς προέρχεται από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επίσης, σε άλλο ένα θέμα που αντανακλά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο Μπορέλ εξέφρασε την αντίθεση της ΕΕ στις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πλήξουν την παροχή ιατρικής βοήθειας προς τη χώρα και επίσης να μην του στερήσουν τη δυνατότητα να κάνει εμπόριο και να εξασφαλίζει κεφάλαια που να χρηματοδοτήσουν αγορές αναγκαίου υγειονομικού υλικού. Επανέλαβε ακόμα τη στήριξη της ΕΕ στη ...δανειοδότηση του Ιράν από το ΔΝΤ, εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη για το ότι οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην εν λόγω χρηματοδότηση.

Με διαφοροποιημένη στάση απέναντι στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Μπορέλ και στο θέμα των κατηγοριών κατά της Κίνας, ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού. Ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε πολύ προσεκτικά υπέρ της «διαφάνειας» και της «ιατρικής έρευνας» για το πώς προέκυψε ο κορονοϊός ώστε να αποτραπούν αντίστοιχες συνθήκες στο μέλλον.

Τέλος, συζήτησαν πώς θα «βοηθήσουν» Ουκρανία και άλλες χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπου προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους απέναντι και στη Ρωσία, βάζοντας, βέβαια, ξανά προϋπόθεση να συνεχίσουν «μεταρρυθμίσεις» με σκοπό τα διοικητικά και άλλα συστήματα αυτών των χωρών να ταιριάξουν στα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ