Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία

Εντός 24 ωρών - σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας - θα υπάρξει τοποθέτηση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ωστόσο να υπογραμμίζουν τις σοβαρές συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει σε χρονίως πάσχοντες και στον υπόλοιπο πληθυσμό η αναστολή και η υπολειτουργία τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων.

Με ανακοίνωσή της από την περασμένη Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επανέφερε το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα Υγείας να μην μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. Μια σειρά από άλλες ειδικότητες πρακτικά είναι παροπλισμένες. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Χαρακτηριστικά, τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έχουν μειωθεί κατά 1/3 και η αναμονή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4 μήνες (...). Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19.«Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια», προσθέτει, «είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ», όπως και «η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά».

Αντίστοιχα, η ΕΙΝΑΠ ζητά να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, καθώς και τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι πρέπει ανά δίμηνο να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται, να αρχίσει σταδιακά η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ».

Ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες, τονίζει ότι αν δεν παρθούν τέτοια μέτρα «κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε πολλούς θανάτους από τη λεγόμενη "λοιπή νοσηρότητα"». «Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία», προσθέτει, «πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη COVID περιστατικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ξεκινήσει τώρα η μη Covid λειτουργία του (2021-05-14 00:00:00.0)
Στέρεψε από οξυγόνο το Νοσοκομείο Καρδίτσας (2021-03-30 00:00:00.0)
Οριακή η κατάσταση, συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι «αναστολές λειτουργιών» (2021-02-11 00:00:00.0)
Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ (2020-12-03 00:00:00.0)
Τα «πανέτοιμα» νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και την υποβάθμιση (2020-09-05 00:00:00.0)
Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις (2020-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ