Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας εργαζομένων και ασθενών

Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και σε αυτό το πλαίσιο ζητά να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές της νοσούσας εργαζόμενης στο νοσοκομείο.

Οπως επισημαίνει, την περασμένη Δευτέρα, στην εφημερία της Ορθοπεδικής κλινικής εντοπίστηκε άλλο ένα θετικό δείγμα στην εξέταση για SARS-CοV-2 σε ασθενή με ορθοπεδικό πρόβλημα, ενώ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν θετικό το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σε νοσηλεύτρια. Το Σωματείο είχε καταθέσει από τις 13/4 σχετικό υπόμνημα, μετά το θετικό αποτέλεσμα σε εξέταση για SARS-CοV-2 σε γιατρό στη ΜΕΘ και σε νοσηλευόμενο ασθενή στη Β' Παθολογική κλινική, ωστόσο καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τέθηκαν σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρείται υψηλού κινδύνου (για περισσότερο από 15', σε απόσταση μικρότερης του μισού μέτρου και χωρίς χρήση μάσκας) και για τους οποίους οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα», καταγγέλλει το Σωματείο.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι καθώς η ΜΕΘ αποτελεί τμήμα όπου νοσηλεύονται ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19, για την επιστροφή εργαζομένων που νόσησαν ή εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό, στην εργασία τους, οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν ως αναγκαία προϋπόθεση να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου σε δύο διαδοχικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με διαφορά λήψης 24 ώρες.

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για: Να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές με τους νοσούντες. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κ.λπ.) και όχι απλών χειρουργικών μασκών. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της σχετικής εξέτασης. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αντίστοιχων αναλωσίμων για να διενεργείται η εξέταση και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ