Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επικεντρωμένη» στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενω κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία ότι δεν βοηθούν την - ευρωατλαντική - «σταθερότητα» με τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» τους

«Η κυβέρνησή μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στην πρόκληση (της επιδημίας) του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εργάζεται σε ζητήματα όπως η Συρία, η Λιβύη και το Αιγαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μέσω Twitter, λίγα 24ωρα μετά την αποστολή ξανά του τουρκικού «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τις επισημάνσεις Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να «χαλάει παιχνίδια» στην περιοχή.

Με τη νέα, παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες μέχρι και τον Ιούλη, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, διαμηνύοντας ετοιμότητα να υπερασπιστεί τις επιδιώξεις της σε όλα τα επίπεδα.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, επικρίνοντας τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας για τις κινήσεις του «Γιαβούζ», επανέλαβε ότι «η Τουρκία έχει έννομα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», όπως και ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους του νησιού (της Κύπρου), ως συνιδιοκτήτες του». Σημείωσε δε ότι «σήμερα απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν οι μαξιμαλιστικές συμπεριφορές Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που στρέφονται κατά των συμβιβασμών», καταλήγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί το ρόλο και τις αξιώσεις της στην περιοχή επανέφερε η Τουρκία και με άλλη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε προς απάντηση επικρίσεων του Γάλλου ΥΠΕΞ για το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας να στείλει βοήθεια (μάσκες κ.τ.λ.) σε ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Σερβία) για την πανδημία. Η Αγκυρα έσπευσε να εκφράσει δυσαρέσκεια, επειδή η Γαλλία «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και επειδή υιοθετεί μια στάση που «διαβρώνει τη δυναμική της λύσης στο Νησί (σ.σ. την Κύπρο) και επίμονα αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του συμμάχου της, της Τουρκίας». Συστήνει δε στο Παρίσι «να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις», επαναφέρει διεκδικήσεις της Αγκυρας ακόμα και για μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσιάμ» - ο Γιαϊτζί αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 23 νησιά και συγκεκριμένα τα: Αγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και επομένως «ακυρώνεται» η «μεταφορά» των συγκεκριμένων νησιών στην Ελλάδα.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι όσον αφορά την επανεμφάνιση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυπριακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση ότι η περιοχή των ερευνών που εξήγγειλε η Αγκυρα καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες «ΕΝΙ» και «Total». Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η εξαγγελθείσα, νέα, τουρκική γεώτρηση, η έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας» και συνιστά «άλλη μια πειρατική ενέργεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ