Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων

Δηλώσεις ενταγμένες στην προσπάθεια καθησύχασης, αλλά και άμβλυνσης των ευθυνών της κυβέρνησης για το ότι δεν πάρθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στην προσφυγική δομή στο Κρανίδι, παρά το γεγονός ότι σωματεία και φορείς της περιοχής από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για τον σχετικό κίνδυνο, έκανε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί 150 κρούσματα κορονοϊού, ενώ συνεχίζονται οι εξετάσεις σε μια δομή όπου υπάρχουν περίπου 500 άνθρωποι.

«Τα μέτρα που πήραμε χθες εφαρμόζονται στο ακέραιο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε ο υφυπουργός, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός. Τόνισε ότι «φεύγουμε με σχεδόν 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk (ιχνηλατήσεις)». Ακόμα, είπε ότι «το πρωτόκολλο εφαρμόζεται, η υγειονομική περίθαλψη και η συνέχειά της που αφορά στη δομή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχει εξασφαλιστεί, η τροφοδοσία της δομής έχει εξασφαλιστεί», χωρίς ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας για τις ελλείψεις στις υγειονομικές δομές της περιοχής, ειδικά στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, που ακόμα και το ασθενοφόρο του έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Πρόσθεσε ότι αύριο το πρωί θα είναι σε θέση να έχει μία πλήρη εικόνα. «Αυτό που πρέπει να τονιστεί για άλλη μία φορά είναι ότι για τις επόμενες ημέρες πρέπει όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους και ειδικά όσοι έχουν κάποια νοσήματα ή όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», ανέφερε, ενώ κινούμενος στη λογική της «ατομικής ευθύνης» επανέλαβε την ανάγκη «να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και τους γονείς μας και τους παππούδες μας». «Ας τους κρατήσουμε στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν στο ακέραιο», κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Να σημειώσουμε ότι επιμένει ο πυρετός του 19χρονου Σομαλού που μεταφέρθηκε την Τρίτη στο Νοσοκομείο του Ρίου από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, με συμπτώματα κορονοϊού, γεγονός που προβληματίζει τους γιατρούς. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Χαράλαμπο Γώγο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα εξεταστεί λεπτομερώς από το ιατρικό προσωπικό.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα σε όλες τις δομές

Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε όλες τις δομές φιλοξενίας, με την κυβέρνηση να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Χτες, πρόσφυγες στη Μόρια έκαναν κινητοποίηση ζητώντας να φύγουν προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα διάδοσης του ιού στο χώρο του καταυλισμού. «Είμαστε εκτεθειμένοι στον κορονοϊό», ανέφεραν στην καταγγελία τους εκατοντάδες Αφρικανοί, κυρίως, αιτούντες άσυλο, οι οποίοι από νωρίς χτες το πρωί είχαν καταλάβει την είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως: Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα όπου διαμένουν. Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής. Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται. Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων. Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά. Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Για την προστασία των αστυνομικών φύλαξης

Ερώτηση με θέμα μέτρα για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού φύλαξης στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Στο Κρανίδι λειτουργεί δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και στις 16 Απρίλη 2020 επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου. Η κυβέρνηση αρχικά πήρε μόνο μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες αστυνομικοί από διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Πελοποννήσου ανέλαβαν (εκ περιτροπής) τη φύλαξη της δομής, από το ίδιο βράδυ μέχρι και σήμερα, όπου επιβεβαιώθηκαν άλλα 150 κρούσματα του ιού.

Οι αστυνομικοί αυτοί, μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος, ζήτησαν να γίνει προληπτικός έλεγχος σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη φύλαξη της δομής.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τον έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον έλεγχο πιθανού κρούσματος στο αστυνομικό προσωπικό φύλαξης της δομής προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ