Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΗΠΑ
Αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αφορμή την έξαρση της ανεργίας, που έχει εκτοξευτεί στα 22 εκατομμύρια εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που αναστέλλει για 60 μέρες την έκδοση πράσινων καρτών και τη χορήγηση βίζας για μόνιμη παραμονή και εργασία στις ΗΠΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει το μέτρο ως φροντίδα για τους «Αμερικανούς εργαζόμενους που θα έχουν προτεραιότητα όταν ξανανοίξει η Αμερική».

Βεβαίως για το κεφάλαιο διαφόρων κλάδων στις ΗΠΑ οι χαμηλόμισθοι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική ή την Ασία είναι επιπρόσθετο «εργαλείο» κερδοφορίας και έντασης της εκμετάλλευσης, που γενικά δεν θέλει να χάσει.

Την ίδια ώρα, χτεσινό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» κατέγραφε πως εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (π.χ. στο χώρο εστίασης, μπαρ κ.ά.) δεν έχουν πάρει ούτε σεντ από τα περιβόητα πακέτα βοήθειας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων που ψηφίζει τις τελευταίες βδομάδες το Κογκρέσο σε συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ. Το νέο διακομματικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη προβλέπει χορήγηση 484 δισ. δολαρίων ως δάνεια και χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, πολιτειακών αρχών και κέντρων πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, ενώ η μερίδα του λέοντος πάει στα μεγάλα μονοπώλια.

Με φόντο τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη διάχυτη λαϊκή αγωνία για επιβίωση στην καπιταλιστική ζούγκλα που διαμορφώνεται, ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε το τελευταίο 48ωρο τις 45.000. Μόνο την Τρίτη ανακοινώθηκε ο θάνατος πάνω από 2.750 Αμερικανών. Ταυτόχρονα, οι έρευνες των αρμόδιων ιατρικών αρχών στις ΗΠΑ για το πότε ακριβώς εκδηλώθηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της πανδημίας Covid-19 στη χώρα συνεχίζονται. Χτες, διαπιστώθηκε πως το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της ασθένειας δεν καταγράφηκε στις 29 Φλεβάρη στο Σιάτλ, αλλά στις 6 Φλεβάρη στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας. Πράγμα που σημαίνει πως ο ιός είχε αρχίσει βδομάδες πριν.

Επίσης δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς» που δημοσιοποιήθηκε χτες και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 21 Απρίλη, καταγράφει πως το 72% των ενηλίκων θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας να πουν ότι η κατάσταση είναι ασφαλής».

Μήνυση κατά της Κίνας

Σε αυτό το κλίμα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το μεγάλο τίμημα που πληρώνουν τα λαϊκά κυρίως στρώματα με την πανδημία και εκτονώνεται εξαπολύοντας επιθέσεις κατά της Κίνας, στοιχείο που εντάσσεται και στον ευρύτερο ανταγωνισμό για την «επόμενη μέρα». Επίσης, χτες η Πολιτεία του Μιζούρι άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας από τις σινικές αρχές, καταγγέλλοντάς την ότι προκάλεσε «καταστροφικές οικονομικές απώλειες» στη συγκεκριμένη (και όχι μόνο...) αμερικανική Πολιτεία, ενώ ζητούνται αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ