Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ζήτημα «ασφάλειας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης η Υγεία

Πλειοδοτεί η κυβέρνηση στα επικίνδυνα σχέδια

Copyright 2020 The Associated

Με τη φράση «η Υγεία γίνεται πλέον ζήτημα ασφάλειας», ο Ζ. Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, έδωσε το στίγμα της χτεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που εστίασε στον κορονοϊό, στη «συνδρομή» των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπισή του, στην αξιοποίησή του για επέκταση της δράσης τους και σε ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό των κρατών - μελών, όπως αυτό της πολιτικής προστασίας.

Επισήμως οι υπουργοί έκαναν απολογισμό της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις σε εθνικό επίπεδο για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, με τον Μπορέλ με δηλώσεις του κατόπιν να σημειώνει πως η κρίση του κορονοϊού πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία ώστε τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν εκείνες τις στρατιωτικές ικανότητες για να αντιμετωπίσουν ανάλογες κρίσεις στο μέλλον. Τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και με το ΝΑΤΟ στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην αλληλοσυμπλήρωση ικανοτήτων και μέσων.

Από κοντά και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, όπως αναφέρεται επισήμως, «τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΕΕ, αλλά και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την υποχρέωση μετουσίωσης των διδαγμάτων που θα ληφθούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας σε στρατηγικές πολιτικές για το μέλλον, μέσω των εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και μηχανισμών που αναπτύσσονται εντός αυτής στον τομέα της Αμυνας».

Σε αυτό το φόντο, συζήτηση έγινε και για το πώς επηρεάζει η πανδημία τις αποστολές και τις επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, με έγνοια τους αυτές να συνεχιστούν απρόσκοπτα και να αναπτυχθούν παραπέρα.

Ενδεικτική και εδώ η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού, που «τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα» της ιμπεριαλιστικής αποστολής «IRINI» «για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή». Εσπευσε εξάλλου να θυμίσει την «ουσιαστική συμβολή» της κυβέρνησης στην επιχείρηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με λιμένες και υποδομές στην Κρήτη για στήριξη των πλοίων που θα αναπτυχθούν, αλλά και με τη λειτουργία της χώρας ως κόμβου διακίνησης μεταναστών που θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και τη φρεγάτα «Ναβαρίνον» έτοιμη να αναπτυχθεί στα ανοιχτά της Λιβύης, με το πρόσχημα της τήρησης του εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Ο υπουργός Αμυνας πλειοδότησε μάλιστα, ζητώντας τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες - μέλη, καθώς, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, «διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής και παρόμοιων επιχειρήσεων». Αλλωστε φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν εκεί κάποια ζητήματα, αφού ενώ η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τυπικά από την 1η του μήνα, ο Μπορέλ ούτε χτες μπόρεσε να πει ποιες χώρες μετέχουν με μέσα και ποια, και παρέπεμψε στις επόμενες μέρες για να παρουσιάσει τη σχετική λίστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ