Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νεκρός 52χρονος εργαζόμενος σε βιομηχανία χρωμάτων

Τον κίνδυνο οι βιομηχανικές ζώνες να λειτουργήσουν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού, όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων για να μη θιγούν τα κέρδη της εργοδοσίας, αναδεικνύει ο θάνατος του 52χρονου χειριστή κλαρκ σε βιομηχανία παρασκευής χρωμάτων και βερνικιών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και παρά το κρούσμα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Ο 52χρονος προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Προσήλθε σε εφημερία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου με συμπτώματα της νόσου, όπου παρέμεινε και διασωληνώθηκε. Λίγες μέρες μετά, παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και στις 2/4 κατέληξε. Ηταν μέλος του ΔΣ του Σωματείου Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Μακεδονίας- Θράκης.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του 52χρονου, καθώς και την οργή τους για τις εγκληματικές ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης, που οι προτεραιότητές τους σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας αναφέρεται στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η μεγάλη βιομηχανική ζώνη του Βορρά λειτουργεί ως βασική εστία διασποράς, με ευθύνη των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργοδότες «με εκβιαστικά διλήμματα μας βάζουν να διαλέξουμε τη δουλειά ή την υγεία μας».

Το Συνδικάτο απαιτεί στο εργοστάσιο όπου εργαζόταν ο 52χρονος άμεσα να γίνει ιατρικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους και στο ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων να διακοπούν οι εργασίες για όσο διάστημα χρειαστεί, με διασφάλιση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Επίσης, να διαμορφωθεί ειδικός αποστειρωμένος - απομονωμένος χώρος για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων, ούτε σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων προκειμένου να παρθούν όλα τα μέσα πρόληψης.

Επιπλέον διεκδικεί: Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού, τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι, απολύμανση των λεωφορείων που τους μεταφέρουν σε καθημερινή βάση, αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς τη μονάδα, παροχή όλων των απαραίτητων ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών κ.ά.

  • Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 52χρονου, σε φίλους και συναδέλφους του, εκφράζει και η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο κρίσιμο να προχωρήσουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας που προτείνει το ΚΚΕ. Για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα θρηνήσουμε θύματα που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να αποφευχθούν».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προστασία της υγείας των εργατών δεν είναι κόστος, μέτρα τώρα με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας (2022-01-13 00:00:00.0)
«Αναβαθμίζεται» με το αίμα των εργατών του (2021-06-23 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ (2021-02-09 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις 28/4 και στη Θεσσαλονίκη (2020-04-23 00:00:00.0)
Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο 52χρονος εργαζόμενος της ΕΛΒΙΖ (2017-11-10 00:00:00.0)
Το ΠΑΜΕ για τον νεκρό εργάτη στα Μεταλλεία (2016-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ