Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει «όρθιο» το κεφάλαιο πάνω στις πλάτες του λαού

Προτάσεις - «πλειοδοσία» με την κυβέρνηση για τη θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας κατέθεσε εκ νέου χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προσαρμόζοντας στις σημερινές συνθήκες το παραμύθι του «δίκαιου διαμοιρασμού» των βαρών ανάμεσα σε κεφάλαιο και εργαζόμενους, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο για τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας» ώστε «να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους» όπως είπε, καλώντας την να αξιοποιήσει «το πλεονέκτημα, το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», από τη φοροληστεία του λαού και τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, όπως και τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ, μετατρέποντάς τα σε «ένα εμπροσθοβαρές πακέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ύψους 26 δισ. για το επόμενο 6μηνο, χωρίς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας».

Στο γνωστό ρόλο της ...συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί όπως λέει «σε ό,τι αφορά τα πακέτα της ρευστότητας και των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις, η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σχετικά με το ύψος των μέτρων που έχει λάβει, παρέχοντας μηδενική διασφάλιση για το αύριο των επιχειρήσεων». Την καλεί να παζαρέψει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά παζάρια στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και να προχωρήσει σε σειρά μέτρων με βασικούς άξονες τη «στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών», τη «χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω δανείων με εγγύηση του Δημοσίου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων» και τη «διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει με φιλεργατικό μανδύα τις προτάσεις του για την έμμεση και άμεση επιδότηση των μισθών με αντίστοιχη απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει «το πρώτο σαφές σήμα που πρέπει να εκπέμψει το κράτος είναι ότι θα καλύψει με δημόσιους πόρους το εισόδημα των εργαζομένων που δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις λόγω δραματικής μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας», επικαλούμενος μάλιστα και το πρόσφατο σχετικό πρόγραμμα της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμα και εθνικοποιήσεις αν απαιτηθούν, καλώντας την να είναι σε ετοιμότητα να διασώσει «στρατηγικής σημασίας μεγάλες επιχειρήσεις που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι νομίζω προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Και σε αυτή τη λογική πρέπει να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο».

«Γενναιόδωρος» και για το τουριστικό κεφάλαιο

Στο μεταξύ, τα «γενναία μέτρα» στήριξης του τουριστικού κεφαλαίου που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχαν το Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσο και τους προέδρους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, του ΣΕΤΚΕ και της FedHATTA.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα μέτρα στήριξης των μεγαλοξενοδόχων που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με μέτρα όπως άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο Δημόσιο, «αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ο.κ.

Την ώρα μάλιστα που η επίθεση των μεγαλοξενοδόχων στους εργαζόμενους στον κλάδο καλά κρατεί, με απολύσεις, αναγκαστικές άδειες, αρνητικές μεταβολές στους όρους απασχόλησης, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, μειώσεις αποδοχών κ.λπ., απέναντι σε «μόνιμους» εργαζόμενους και κυρίως σε όσους απασχολούνται με «ευέλικτη» εργασία και εποχικά, ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο δεν βρήκε να πει λέξη, αλλά ζήτησε αντί για επαναπρόσληψη των 25.000 εποχικών εργαζομένων, όπως ζητούν τα σωματεία, αυτοί να ενταχθούν στο βοήθημα του ΟΑΕΔ και γενικώς κι αορίστως «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», την ώρα που οι ίδιοι νομοθέτησαν τον ουσιαστικό «ενταφιασμό» των ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ