Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με φιέστες και παχιά λόγια απαντά στα αιτήματα για άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Με φιέστες αντί για ουσιαστικά μέτρα και προσλήψεις απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα γιατρών και υγειονομικών

Eurokinissi

Με φιέστες αντί για ουσιαστικά μέτρα και προσλήψεις απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματα γιατρών και υγειονομικών
Τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ενισχύει «με εντατικούς ρυθμούς» το σύστημα Υγείας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ένα σχεδόν μήνα μετά την εκδήλωση της πανδημίας κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα των υγειονομικών, σωματείων και φορέων για άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με υλικά και εξοπλισμό, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 565 στις 910, την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες - πόσο μάλλον σήμερα - για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χρειάζονται πάνω από 3.000. Στο νούμερο αυτό η κυβέρνηση συνυπολογίζει τις κλίνες ΜΕΘ που «μισθώνει» από τον ιδιωτικό τομέα, διπλασιάζοντας μάλιστα τη σχετική «αποζημίωση» στους κλινικάρχες, αντί να προχωρά σε άμεση επίταξη και των 350 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ.

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού και ότι 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί, κρύβοντας και τα κενά που είναι πολλαπλάσια και ότι πρόκειται για προσωπικό που για άλλη μια φορά προσλαμβάνεται με ημερομηνία λήξης.

Απέναντι στην απαίτηση για άμεση επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας και υποχρεωτική ένταξη και των ιδιωτών γιατρών σε ενιαίο σχεδιασμό στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να... «συνεργάζονται» με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Στη γνωστή λογική του «ανακατέματος της τράπουλας» των μεγάλων ελλείψεων, χωρίς καμία κίνηση ενίσχυσης, μίλησε επίσης για «ανασχεδιασμό» της σμπαραλιασμένης από την πολιτική της εμπορευματοποίησης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσαρμογή Κέντρων Υγείας σε μεγάλες πόλεις που θα λειτουργούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Οσο και αν μίλησε για άλλα Κέντρα Υγείας που θα εξυπηρετούν χρονίως πάσχοντες και έκτακτα περιστατικά, η αλήθεια είναι ότι οι προβλεπόμενες μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη οδηγούν σε «μπαλώματα» που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σπεύδει με αφορμή και την πανδημία να προωθήσει παραπέρα αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να γίνουν... γιατροί του εαυτού τους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει χτες πως τις επόμενες μέρες μπαίνει σε εφαρμογή πλατφόρμα «τηλεσυμβουλευτικής» για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό.

Να σημειωθεί πως απέναντι στις μεγάλες ελλείψεις που καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε πάλι να στήσει χτες νέα φιέστα, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι παρών στην παράδοση υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υποστηρίζοντας πως τάχα «η σημερινή κρίση οδηγεί στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να είναι μακροπρόθεσμα θωρακισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, στο λαό ο λογαριασμός

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ιδιαίτερα σημαντική και στο φόντο των αντιθέσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί «μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είτε μέσα από ένα νέο ευρωενωσιακό ομόλογο είτε μέσα από κάποιον άλλον μηχανισμό που θα φορτωθεί, όπως και να έχει, στις πλάτες των λαών, με σκοπό τα κράτη - μέλη να δανειστούν με «λογικό κόστος», όπως είπε, για να θωρακίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Διαβεβαίωσε, πάντως, τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «μέσα στη χρονιά που διανύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ρίξουμε "ζεστό" χρήμα στην αγορά (...) Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα αποκλειστικά και μόνο από κοινοτικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να προχωρήσουμε σε απρόσκοπτη χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών».

Στον ανταγωνισμό, δε, με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι διατεθειμένος να στηρίξει περισσότερο το κεφάλαιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση «θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ενα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Εσπευσε, αξιοποιώντας την άσφαιρη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, να πει ότι το πακέτο μέτρων που αντιτείνει, μπορεί να δημιουργήσει «μεγάλα προβλήματα» και «ελλείμματα που θα οδηγήσουν σε νέα περιπέτεια», κρύβοντας βέβαια ότι σε όποια τους εκδοχή, με αυξημένα ελλείμματα ή χωρίς, τα μέτρα για τη θωράκιση του κεφαλαίου θα τα πληρώσει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ