Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στηρίζουν έμπρακτα τη μέρα δράσης για την Υγεία

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για τη μέρα πανελλαδικής δράσης, δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από όλη τη χώρα στηρίζουν και συμμετέχουν στις κατά τόπους κινητοποιήσεις, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας.

Στις ανακοινώσεις τους, υπογραμμίζουν πως «ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού αλλά διαχειρίζεται την πανδημία με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες, που αφήνουν το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο για την προστασία της υγείας και της ζωής του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κίνδυνο τον παραπάνω συνωστισμό στα νοσοκομεία αλλά και την ουσιαστική εγκατάλειψη χιλιάδων ανθρώπων από τα χωριά».

Ακόμα, οι αγροτικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες διεκδικούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, την ίδια ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια ευρώ χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι, όπως οι εκκοκκιστές, οι ζυθοποιοί, οι βιομήχανοι του παγωτού και οι ποτοβιομήχανοι.

«Παρών» από τους αυτοαπασχολούμενους

Αγωνιστικό «παρών» στη σημερινή πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία δηλώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις με αντιπροσωπείες των σωματείων της.

Παράλληλα με τις διεκδικήσεις για την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η ΟΒΣΑ απαιτεί την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων κι εμπόρων από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτά «είναι ανεπαρκή, μεταθέτουν απλά τα οικονομικά αδιέξοδα των εμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών, για αργότερα. Τώρα χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων».

Μεταξύ άλλων, η ΟΒΣΑ απαιτεί για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ: Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Αμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες, άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη - Μάη, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι το τέλος του χρόνου κ.ά.

  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δηλώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΣΚΞ), εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της στα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ.
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στηρίζει την πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για τη σημερινή μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της θα πάρουν μέρος στις πολύμορφες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, στις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε γειτονιές.

«Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σήμερα αναδεικνύεται η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σε όλες τις βαθμίδες, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, που θα είναι ικανό να προστατεύσει εμάς και τις οικογένειές μας σε κάθε περίσταση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν θα ματώσουμε άλλη μια φορά για τα κέρδη των μονοπωλίων, γι' αυτούς που συγκεντρώνουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές», καταλήγει και καλεί τις γυναίκες να πάρουν θέση «στο συλλογικό αγώνα, στην αντεπίθεση για μια ζωή με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ