Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρίες υγειονομικών

ΜΟΣΧΑ.--

Σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες στη Ρωσία, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (συνολικά πάνω από 6.300 και 47 νεκροί). Το 80% των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι 18 - 60 ετών, κάτι που ίσως εξηγεί τον μικρό αριθμό - μέχρι ώρας - των θανάτων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, νοσηλευτές και γιατροί σε ολόκληρη τη Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες και απευθυνόμενοι προς το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση αναδεικνύουν τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και τα ερειπωμένα κτίρια των νοσοκομείων. Τριάντα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και μετά από δεκαετίες περικοπών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τα ρωσικά νοσοκομεία σήμερα καταρρέουν και δεν διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό.

Ενδεικτικά, γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείο «Kamensk-Shakhtinsk» στην περιοχή Ροστόφ στη νότια Ρωσία έκαναν «στάση εργασίας», προκειμένου να φέρουν στην επιφάνεια τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο. «Φοβόμαστε για την υγεία μας και για την υγεία των ασθενών της μονάδας», λένε υπογραμμίζοντας ότι «στο τμήμα όπου οι ασθενείς κάνουν το διαγνωστικό τεστ του COVID-19, οι υγειονομικοί δεν έχουν καν χειρουργικές μάσκες». Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι υγειονομικοί του νοσοκομείου «Pokrovskaya» - του ενός από τα τρία για κρούσματα κορονοϊού - δημοσίευσαν την Παρασκευή βίντεο αναφέροντας: «Δεν διαθέτουμε κανέναν προστατευτικό εξοπλισμό. Αυτό που φοράμε τώρα δεν είναι εξοπλισμός που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύεται από ιικές λοιμώξεις» και «εργαζόμαστε σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Κυριακή, σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοτάξιο υπό ανέγερση νοσοκομείου, κοντά στη Μόσχα, που προορίζεται για τη φροντίδα ασθενών του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. Το εργοτάξιο του νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Γκολοκβάστοβο, σε απόσταση 70 χλμ. νοτιοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, είχε ξεκινήσει στα μέσα Μάρτη και εργάζονταν σε αυτό 3.200 εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ