Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΒΡΟΧΗ» ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, οργιάζει η εργοδοσία

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι καταγγελίες από εργαζόμενους και σωματεία για τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για την επιθετικότητα της εργοδοσίας που κλιμακώνεται στο έδαφος της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία δίνει το ελεύθερο στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεσαλώνουν προκειμένου να διαχειριστούν τις συνέπειες από τον κορονοϊό.

Στο Εμπόριο

Την ανησυχία των εργαζομένων στις κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα Αττικής, λόγω του αυξανόμενου αριθμού συναδέλφων τους που παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού και βήχα, επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στην παρέμβασή του, εκπρόσωπός της εταιρείας ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», «δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα» και πως οι εργαζόμενοι με συμπτώματα «απομακρύνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Ο Σύλλογος ζητά συχνές απολυμάνσεις, επαρκή καθαριότητα και υγιεινή, παρουσία γιατρών Εργασίας και απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων και όσων παρουσιάζουν συμπτώματα από το χώρο.

Στις Κατασκευές

Να σταματήσουν κυβέρνηση και εργοδοσία να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων και να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας στου χώρους δουλειάς απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις οδηγίες που εξέδωσε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τα εργοτάξια και αφορούν μια σειρά μέτρων για την υγιεινή με νιπτήρες, σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης κ.λπ., οργάνωσης των εργασιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού κ.ο.κ. Οπως όμως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων, μάλλον η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάνει ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας του ομίλου. Το Συνδικάτο προειδοποιεί να μη διανοηθεί κανείς να προσπαθήσει να βάλει χέρι στο μεροκάματο και στα δικαιώματα των εργαζομένων λόγω «κρίσης».

Στις Μεταφορές

Παρέμβαση στην εταιρεία «ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ» για την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, μετά από καταγγελίες για την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έκανε χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και στο ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικής. Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων να γίνει με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας άμεσα το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις όπου εργάζονταν οι εργαζόμενοι που νόσησαν.

Στην Ενέργεια

Την ανησυχία του για τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί στον ΔΕΣΦΑ και προβλέπουν την παραμονή των εργαζομένων στο νησί της Ρεβυθούσας όλο το 24ωρο εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας. Συγκεκριμένα, τα σχέδια προβλέπουν πως οι εργαζόμενοι στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα χρησιμοποιούν ως κατάλυμα πλοίο και δεν θα επιστρέφουν μετά τη βάρδιά τους στα σπίτια τους. Το Σωματείο ζητά να μειωθεί η παραγωγή «στο επίπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες για την οικιακή χρήση και τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες για την τροφοδοσία κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών», έτσι ώστε «το απασχολούμενο προσωπικό να ανταποκρίνεται στην απαραίτητη λειτουργία ασφαλείας και όχι στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας της επιχείρησης».

Στις τράπεζες

Μέτρα για την προστασία τους ζητούν οι πρακτικάριοι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι οποίοι είναι φοιτητές και εργάζονται με τη μορφή μαθητείας αλλά από τις 23 Μάρτη η πρακτική τους έχει ανασταλεί με απόφαση της κυβέρνησης. Με βάση την απόφαση δίνεται μόνο η δυνατότητα παράτασης της πρακτικής για διάστημα ίσο με τη διάρκεια της αναστολής. Συνέπεια της αναστολής είναι ότι έχουν μείνει «χωρίς καμία μισθολογική κάλυψη και εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στις δομές Υγείας, καθώς τα συμφωνητικά μαθητείας δεν αποτελούν συμβάσεις εργασίας, δεν υπάρχουν ένσημα και δεν μπορούμε να ενταχθούμε καν στο επίδομα των 800 ευρώ». Απαιτούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας κ.ά.

Στην ΕΥΔΑΠ

Την αρνητική στάση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ απέναντι στα επείγοντα αιτήματα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων και την εξασφάλιση της ομαλής παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης καταγγέλλει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Σε παρέμβαση συνδικαλιστών η διοίκηση αρνήθηκε να εξεταστούν με δική της ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση τα ύποπτα κρούσματα που υπάρχουν. Αρνήθηκε επίσης «να αναστείλει την απόφασή της για υποχρεωτική και συνεχόμενη 14ήμερη εργασία» που έχει επιβάλει σε μέρος του προσωπικού. Παράλληλα, επέμεινε στην πρακτική «να κρατά σε επιφυλακή» άλλο μέρος του προσωπικού και ταυτόχρονα «να χρεώνει και ρεπό» στους εργαζόμενους που έχει θέσει στο καθεστώς αυτό. Αρνητική ήταν η διοίκηση και στο αίτημα να «παγώσει» η πληρωμή λογαριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά και να επανασυνδεθούν παροχές που διέκοψε το προηγούμενο διάστημα λόγω χρεών.

Στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασίας και τη συνεπακόλουθη μείωση του μισθού τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου. Την αντίθεσή της στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας εκφράζει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν διαλογή «σε σκουπίδια που έχουν ακουμπήσει χιλιάδες άλλα χέρια, σε βάρδιες με πάνω από 20 εργαζόμενους».

Στους ΟΤΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής καταδικάζει την προσπάθεια στοχοποίησης του προέδρου του, συκοφάντησης της συλλογικής δράσης και των αποφάσεών του από τη δημοτική αρχή με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου. Τη χυδαία επίθεση της δημοτικής αρχής προκάλεσαν οι διεκδικήσεις του Συλλόγου για μέσα προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, που δεν περιορίζονται «στις χλωρίνες και τα γάντια» που έχουν πάρει από τη σχολική επιτροπή πριν από μήνες, για προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και των ευπαθών ομάδων που εξυπηρετούν, οι παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών με συμβάσεις έργου.

Στις Ταχυμεταφορές

Την εντατικοποίηση και την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Αποκορύφωμα των καθημερινών υπερωριών και του αυξημένου όγκου δουλειάς ήταν οι πιέσεις της εργοδοσίας της ACS στους εργαζόμενους ώστε «να εργαστούν και το Σαββατοκύριακο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ