Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Πυρετώδεις διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ενεργοποιεί τον ευρωπαϊκό «Κοπέρνικο» για την εξακρίβωση της τήρησης του περιορισμού των μετακινήσεων

Το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία εξέτασε νέο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις, στο όνομα της «στήριξης της οικονομίας» και σπεύδοντας να αξιοποιήσει την επιδημία για νέα θωράκιση των ντόπιων μονοπωλίων στην αναμέτρηση (και το αλισβερίσι τους) με εταίρους και αντιπάλους.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζει τη διασφάλιση εγγυήσεων μέχρι και 100% για επιχειρηματικά δάνεια (μέχρι 25.000 ευρώ) αλλά και την παράταση προθεσμιών για την αποπληρωμή τους μέχρι και μια 6ετία. Ακόμα, την απλοποίηση διαδικασιών για τη χορήγηση πίστωσης σε επιχειρήσεις, με ειδικό «διάταγμα για τη ρευστότητα». Μεταξύ άλλων - σύμφωνα με το πρακτορείο «Ansa» - το ίδιο διάταγμα θα «παγώνει» την καταβολή φόρων, ενώ ειδικό ενδιαφέρον έχουν και προβλέψεις για τη δυνατότητα «προστασίας» εταιρειών στρατηγικής σημασίας από ξένους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα ενεργοποίησε και το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος», με στόχο την άμεση και διαρκή παρακολούθηση της εικόνας σε όλη τη χώρα. Οπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Τζάνεζ Λέναρτσιτς, το σύστημα ενεργοποιήθηκε για να «βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι δεν συναθροίζονται»...

Στο μεταξύ, ενόψει και της νέας τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο μιλώντας στο δίκτυο RAI χαρακτήρισε τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο «τις πιο δύσκολες που έχουμε αντιμετωπίσει ως σήμερα» και συνέχισε: «Αυτή η κρίση φαίνεται πολύ χειρότερη από αυτή του 2008-2009. Είναι μια πρωτόγνωρη κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρωτόγνωρα εργαλεία». Υποστήριξε δε ότι «εμείς δεν ζητάμε να μοιραστούμε (με άλλους) το χρέος μας, ζητάμε να μοιραστούμε ένα μονοπάτι για το μέλλον το δικό μας και αυτό της Ευρώπης... Στην Ευρώπη τώρα όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ιταλία. Αν ένας πέσει, θα προκληθεί ντόμινο με επιπτώσεις για όλους...». Αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε ότι «η ελπίδα είναι οι πόρτες (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) να ανοίξουν πάλι το συντομότερο δυνατόν και να αντλήσουμε ενέργεια για μια νέα αρχή για την Ιταλία και την Ευρώπη».

Παράταση μέτρων

Την ίδια στιγμή, παρά την επανάπαυση που καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία - με σκοπό να καταλαγιάσει και η λαϊκή οργή για την άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - μιλώντας για διαφαινόμενη «ύφεση» στην εξάπλωση της επιδημίας, ο επίτροπος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διόρισε η κυβέρνηση, Ντομένικο Αρκούρι, δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν έχει βάλει τον εχθρό στη γωνία» και ότι κανείς «δεν πρέπει να νομίζει ότι έχει αρχίσει να κερδίζει και πως έχει, πλέον, το πάνω χέρι». Είπε ακόμα ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη σε όλη τη χώρα και πως το μόνο που έχει συμβεί, είναι ότι «η Ιταλία άρχισε να περιορίζει την επιθετικότητα του κορονοϊού». Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Από τη δική της μεριά, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Αντζολίνα είπε - σύμφωνα με το «Ansa - ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανότητα να καταστεί αναγκαία «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως» αν το φθινόπωρο «συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ότι «αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουμε...».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ακόμα και αστικά επιτελεία εκφράζουν ανησυχία για διάφορες επιπτώσεις που έχει ο περιορισμός στο σπίτι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία αναγνώριζε ότι ναι μεν φαινομενικά υπάρχει μείωση των σχετικών καταγγελιών, αλλά από την άλλη αυτό είναι ένα σημάδι ότι «τα θύματα βίας κινδυνεύουν να είναι πιο εκτεθειμένα στον έλεγχο και τις επιθέσεις από τους συντρόφους που τα κακομεταχειρίζονται». «Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή την κατάσταση, και μάλλον το όχι μικρότερο από αυτά είναι η δυσκολία να ζητούν βοήθεια όταν όλοι είναι υποχρεωμένοι να μένουν σπίτι», σχολίασε η Αλεσάντρα Σιμόνε, διευθύντρια της Υπηρεσίας αντιμετώπισης εγκλημάτων στην Αστυνομία του Μιλάνου. Μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι η καραντίνα φαίνεται να ωθεί κάποιες γυναίκες που υπό άλλες συνθήκες θα προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τους βίαιους συντρόφους τους να κάνουν υπομονή, πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ