Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μετά το κρούσμα κορονοϊού

Παρέμβαση του Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στις προσφυγικές δομές

Η δομή της Μαλακάσας
Η δομή της Μαλακάσας
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε από το πρωί της Κυριακής η παλαιά δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα για χρονικό διάστημα 14 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση κρούσματος του ιού Covid-19 σε φιλοξενούμενο της δομής.

Πρόκειται για άνδρα αφγανικής καταγωγής, 53 χρόνων, που διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένειά του. Εχει υποκείμενο νόσημα και προχτές το απόγευμα προσήλθε στο ιατρείο της δομής με συμπτώματα του ιού Covid-19. Μετά την εξέτασή του από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά μέσα στη δομή, αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο και διαπιστώθηκε μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που του έγινε, η προσβολή του από τον ιό Covid-19. Ο ασθενής βρίσκεται υπό πλήρη ιατρική παρακολούθηση.

Η οικογένειά του έχει τεθεί σε περιορισμό στον οικίσκο της δομής και η ιχνηλάτηση των προσώπων βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για το διάστημα των 14 ημερών του πλήρους υγειονομικού αποκλεισμού, απαγορεύονται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή, ενώ η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην περίμετρο του χώρου.

Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΕΟΔΥ ενίσχυσε την παρουσία του στο χώρο με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Οι φιλοξενούμενοι στην παλαιά δομή της Μαλακάσας μένουν σε χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη νέα κλειστή δομή η οποία λειτούργησε στις 15 Μάρτη.

Να παρθούν άμεσα μέτρα στις προσφυγικές δομές

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας:

«Μετά τη Ριτσώνα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αυτήν τη φορά στην παλιά προσφυγική δομή της Μαλακάσας, όπου διαβιούν 2.500 πρόσφυγες, δημιουργεί τεράστια ανησυχία και μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους, σε έναν χώρο όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν συνθήκες μεγάλου συγχρωτισμού και ελλιπή μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Εχει ακέραιη την ευθύνη για να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως:

- Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα που διαμένουν.

- Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

- Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.

- Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.

- Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα περίπου 500 παιδιά.

- Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ