Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Επιθεώρησε την «πιο δραστήρια από ποτέ» Σούδα

Τη βάση της Σούδας επιθεώρησε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο, στους οποίους έγινε ενημέρωση για τη δραστηριότητα και το ρόλο της αμερικανικής βάσης από τον διοικητή της, πλοίαρχο Ρ. Τέγουελ.

Από την πλευρά του ο πρέσβης χαρακτήρισε τη βάση «κόσμημα στο στέμμα» και «ναυαρχίδα» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, εστιάζοντας στο πόσο «κρίσιμη» είναι η διμερής συνεργασία στη Σούδα για «την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». «Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι είναι σήμερα πιο δραστήρια από ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο και ευρύτερα, τονίζοντας πως η Σούδα «είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα μας για την προβολή της αμερικανικής δύναμης σε μια στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη Συρία έως τη Λιβύη έως το σημείο ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας (Δαρδανέλια), αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ, καθώς η αεροπορική μας δύναμη, το Ναυτικό και άλλοι πόροι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των υποχρεώσεων της Συμμαχίας μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτός είναι ο πιο σημαντικός χώρος για την καθημερινή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων» και, δείχνοντας το απύθμενο βάθος της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δήλωσε «εξαιρετικά περήφανος για τη συνεργασία που έχουμε εδώ και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες μας με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην προβλήτα του κόλπου της Σούδας, με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και τον ελληνικό στρατό στο NAMFI (Πεδίο Βολής Κρήτης), κάθε μέρα με τους Ελληνες ομολόγους μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την κοινότητα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων», με αφορμή και την άσκηση που παρακολούθησαν στον κόλπο της Σούδας, και επίδειξη προσωπικού της Special Operations Command Europe (η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη), με ταχύπλοα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου. Δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη δουλειά» που κάνουν οι Αμερικανοί κομάντος στην περιοχή, αλλά και «από τις δυνατότητες να επεκτείνουμε τη δουλειά μας εδώ (σ.σ. στη Σούδα) μετά και την επικύρωση της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας», δείχνοντας το δρόμο που τους άνοιξαν διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την κατάπτυστη «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις.

Ακολούθως ο Πάιατ μετέβη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο πολύπλευρο εκπαιδευτικό κέντρο», «σύμβολο του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Συμμαχία και "κλειδί" των προσπαθειών μας για την αύξηση της διαλειτουργικότητας και των κοινών εκπαιδεύσεων» μονάδων του ΝΑΤΟ σε ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ναυτικών επιχειρήσεων κ.λπ., φέρνοντας ως παράδειγμα την προετοιμασία στελεχών στο Κέντρο για την ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής αποστολής της ΕΕ «Irini» και εκφράζοντας ξανά τη στήριξη στην επιχείρηση, που όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις «κρατάει το φανάρι» στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη, για την ανακοπή της ρωσικής επιρροής.

Διαρκείς επαφές και συνεννοήσεις σε όλα τα επίπεδα

Σημειωτέον, πρεσβεία και υπουργείο Αμυνας βρίσκονται σε διαρκείς συνεννοήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς επίκειται επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον.

Εξάλλου, καθώς Τετάρτη και Πέμπτη συνέρχονται σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση του Ελληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Σπ. Λαμπρίδη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κέι Μπέιλι Χάτσισον. Η Αμερικανίδα μιλούσε κατόπιν για «σπουδαία συζήτηση», που εστίασε στις «προετοιμασίες» των δύο πλευρών ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμυνας, η οποία, κατά την Χάτσισον, θα καλύψει μία «ευρεία γκάμα σημαντικών θεμάτων στην κορυφή της διατλαντικής ατζέντας ασφάλειας».

Σε ανάλογο φόντο, την Παρασκευή είχαν τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Ρ. Γκίντγουιτζ με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Ι. Βράιλα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό, κάλυψαν ζητήματα όπως η «ενδυνάμωση των διατλαντικών σχέσεων» και η «στρατηγική σχέση της Ελλάδας στα σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης».

Αλλωστε, σε υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, την Παρασκευή συναντήθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει κατόπιν ότι επανέλαβε στον Ι. Ντάτσιτς τη «σταθερή στήριξη» της κυβέρνησης στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της Σερβίας, καθώς «πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», που τάχα «θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή» - μια αιχμή κατά της Ρωσίας, η δράση της οποίας έχει μπει στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, αλλά και της Κίνας, που διευρύνει τη δράση της στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ