Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις και διπλωματικά παζάρια διαρκείας

Εντείνονται οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τα διπλωματικά παζάρια στη Λιβύη, με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να σπεύδουν να «πιάσουν θέσεις» για τη μοιρασιά της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως έδειξε εκ νέου μέσα στη βδομάδα και το περιστατικό με την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Ειρήνη», «κρατάνε το φανάρι» στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας την επέμβασή της στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ ως «ανάχωμα» στις βλέψεις της Ρωσίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να ξεκαθαρίζει ξανά ότι τα στρατεύματα που είναι στο πλευρό του Σάρατζ θα συνεχίσουν «μέχρι την απελευθέρωση της Σύρτης και της βάσης στην Τζούφνα».

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Ερντογάν με τον Ντ. Τραμπ, με την τουρκική προεδρία να διαρρέει κατόπιν πως οι δυο τους μίλησαν για «νέα εποχή» που η συνομιλία επιβεβαίωσε ότι μπορεί να ξεκινήσει ειδικά στη Λιβύη. Ο Τούρκος Πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και όπως επίσημα ανακοινώθηκε εξέφρασαν «αμοιβαία ανησυχία για τις μαζικές ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζονται στη χώρα», ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Πούτιν «τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν και για επανέναρξη του ενδολιβυκού διαλόγου, βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Γενάρη».

Την Παρασκευή, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των Ερντογάν - Σάρατζ συμφωνήθηκε η δημιουργία δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη - μίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βατίγια και μίας ναυτικής στη Μισράτα - που δηλώνεται ότι θα υποστηρίξουν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιούνη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ανακοίνωσε πρωτοβουλία για παύση εχθροπραξιών, συγκρότηση επιτροπών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και «ομαλοποίηση» της κατάστασης για μία περίοδο περίπου 18 μηνών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Η πρόταση αυτή φέρεται να έγινε σε συνεννόηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης με τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ωστόσο απορρίφθηκε από την Τουρκία και το Κατάρ, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή συγκυρία για να αναβαθμίσουν παραπέρα τις θέσεις τους στην περιοχή και να αποτρέψουν την Αίγυπτο από το να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα».

Στο μεταξύ, με φόντο τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις κοντά στη Σύρτη και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σάρατζ να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της μεγαλύτερης λιβυκής πετρελαιοπηγής, Σαράρα, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση στις 9/6. Εκεί επανέλαβαν ουσιαστικά την πρόταση Σίσι για εκεχειρία, απαιτώντας την άμεση επανέναρξη «εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα πάντως που συνεχίζονται οι συγκρούσεις, ανακοινώθηκε ότι επιτροπές των αντιμαχόμενων πλευρών πραγματοποίησαν δύο συνομιλίες με τηλεδιάσκεψη, διατηρώντας ανοιχτό το τραπέζι του παζαριού.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ