Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
Εκτακτα μέτρα εξαιτίας νέας έξαρσης του κορονοϊού

Συσκέψεις και επισκέψεις σε περιοχές όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα

Τα 15 νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη, σε συνδυασμό με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής, οδήγησαν σε απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, για τη λήψη έκτακτων μέτρων και την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Ημέρα 0 - Ημέρα 7 - Ημέρα 14», σύμφωνα με το οποίο κάθε επτά μέρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην περιοχή της Ξάνθης.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσέλευση των πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ ανακοινώθηκε και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Πιο αυστηρά είναι τα μέτρα στην κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης: Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων - συναθροίσεων, πλην εντός οικογένειας. Απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες, όπως και κατά την τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων. Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Ελάχιστη απαραίτητη δραστηριότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην Ξάνθη μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, καθηγητή Σωτήριο Tσιόδρα, όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους δημάρχους της ΠΕ Ξάνθης. Επίσης, στην περιοχή μεταφέρθηκε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να υπάρξει συντονισμός για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην περιοχή που αποφασίστηκαν.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή, ώστε να υποβληθούν όσοι θέλουν σε τεστ από τις Κινητές Ομάδες Υγείας σε πολλαπλά σημεία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διαδικασία των ελέγχων θα συμμετάσχει και ο Στρατός.

Επίσης, ζήτησε απ' όλους αυστηρή τήρηση των μέτρων, γιατί, όπως αποδείχθηκε και στην περιοχή, ο ιός μεταδίδεται εύκολα και ειδικά σε κλειστούς χώρους και απέδωσε την εμφάνιση του αριθμού των κρουσμάτων στη χαλάρωση, αλλά και στη μεταδοτικότητα του ιού από ασυμπτωματικούς, καθώς, όπως είπε, και τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν είναι στενές επαφές ατόμων που νοσηλεύονται και δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα.

Οσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν εφόσον τηρηθούν τα μέτρα.

Από το πρωί της Παρασκευής μέχρι περίπου τις 12 το μεσημέρι, διεξήχθησαν από Κινητή Ομάδα Ειδικού Σκοπού (ΚΟΜΥ) της Ξάνθης περίπου 200 δειγματοληπτικοί έλεγχοι, οι οποίοι αφορούσαν αυστηρά τους εκπαιδευτικούς του Εχίνου του δήμου Μύκης, τεσσάρων σχολείων του δήμου Ξάνθης, δικηγόρους, υπαλλήλους του Στρατοδικείου καθώς και της ΔΕΥΑ Αβδήρων.

Σε καραντίνα βρίσκονται οι δάσκαλοι του 15ου και 20ού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσα στην επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ